IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Monday, July 20, 2009

Letih badan atau letih hati?

Sudah 2 hari rasa letih sebegini..

Nak tidur susah,da tidur pun tak berapa lena..
Bila bangun pula, penat terasa di seluruh urat badan ni..Macam berat je rasa..

Bila time makan, satu hal pulak..Perut cam meminta-minta untuk diisi, tapi selera yang hilang membantutkan permintaan tu..Bila dah pergi cafe, tak tahu pula nak makan apa, sedangkan berbagai-bagai jenis lauk dan makanan yang terhidang..urmm

Apa ek yang tak kena sebenarnya dengan saya ni?

Bila difikir-fikirkan kembali, apa yang boleh saya fikirkan, saya ni jenis ta kisah penat badan,no matter how excessive I play everyday,I can stand it, indeed, my physical conditon is greatly influenced by my emotional changes.

Jadi, kebanyakan masa, saya rasa penat bila perasaan saya penat..

Bila dilihat ke belakang dengan lebih jelas, saya melihat diri saya yang menjadi lebih memendam,lebih memilih untuk diam,lebih memilih untuk menjeruk rasa, berbanding saya yang dulu yang lebih ekspresif untuk kebanyakan situasi. Dulu, bila saya bersikap ekspresif, saya jadi tak terbeban dengan perasaan, saya tak perlu fikir banyak apa yang saya rasa.

Natijahnya, saya sering ditegur untuk sikap open saya tu,ramai orang yang terasa dengan sikap saya tu.ermm..

Hari ini, bila saya fikir lagi, agaknya saya ni SELF-CENTRED person kot...

Segalanya tak kena, bila segalanya tak kena dengan saya.
Segalanya tak kena, bila apa yang orang lain buat tak kena dengan saya..

Sikap ini agak ampuh bertapak dalam diri saya sejak dari kecil..Berhidup dalam kehidupan saya, saya bertindak untuk mencipta langkah-langkah keselamtan agar saya tak teruk dilukai, disakiti..

Persoalannya, tak patut kan saya macam ni?

Saya harus kembali memuhasabah diri..

Saya harus terus melihat kembali diri saya..

Saya akan terus berdoa agar DIA terus membimbing saya,mendidik saya,mentarbiyah saya..

Dalam meniti jalan mencari redhaNYA..




Rasa yang Tak Terzahir
Fiey Ahmad
JHC

1 comment: