IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Monday, April 8, 2013

Seafood celup tepung & sayur tomyam

Lunch 8.4.13..seafood day!!

~sotong & udang celup tepung
~ sayur masak tomyam udang

Resepi celup tepung yang ini dikongsi oleh sis Amirah Hamzah.. simple dan crunchy..

Ini saya kongsi sikit pula untuk semua

RESEPI SEAFOOD CELUP TEPUNG

Bahan2:
• 2ekor sotong saiz sederhana- hiris bulat
•6ekor udang- tinggal kulit kat ekor je
• 1 biji telur- pukul lembut
• 1 sudu tepung jagung, tepung gandum dan tepung kentucky- sebatikan
• garam dan lada sulah
• serbuk ketumbar * saya tak ada yang ni, jadi x letak

Cara2:
1. Celur sotong dan udang dalam air mendidih 30 saat..jangan lebih nanti liat, terlebih masak
2. Angkat dan keringkan sotong udang dengan tisu dapur.
3. Gaulkan bahan perasa dalam campuran tepung.
4.  Ni celup style saya..ikut westeners masak.- celup tepung, telur dan tepung lagi sekali..
5. Goreng dengan minyak yang sudah cukup panas..angkat bila dah keemasan..

Makan ketika masih panas2 suam..nyumnyum.^^

RESEPI SAYUR MASAK TOMYAM

Bahan2:
•5 ekor udang
• 1/2 biji bawang holland
•3 ulas bawang putih diketuk
•1 st pes tomyam
•kobis, tomato, saderi, cili padi potong ikut kesesuaian
•1 batang serai- diketuk

Cara2:
1. Tumis bawang holland dan bawang putih..kemudian masukkan udang.
2. Masukkan pes tomyam..kacau..kemudian masukkan sayur..
3. Masukkan air panas secukupnya hingga menutupi sayur. Perasakan dengan garam gula..Masak dalam 3min..siap!!

En suami baru baik dari demam, selera tak baik lagi..jadi si isteri la habiskan 3/4 makanan..huhu^^

'Jom memartabatkan masakan rumah demi kesejahteraan ummah'

No comments:

Post a Comment