Lunch 8.4.13..seafood day!!
~sotong & udang celup tepung
~ sayur masak tomyam udang
Resepi celup tepung yang ini dikongsi oleh sis Amirah Hamzah.. simple dan crunchy..
Ini saya kongsi sikit pula untuk semua
RESEPI SEAFOOD CELUP TEPUNG
Bahan2:
• 2ekor sotong saiz sederhana- hiris bulat
•6ekor udang- tinggal kulit kat ekor je
• 1 biji telur- pukul lembut
• 1 sudu tepung jagung, tepung gandum dan tepung kentucky- sebatikan
• garam dan lada sulah
• serbuk ketumbar * saya tak ada yang ni, jadi x letak
Cara2:
1. Celur sotong dan udang dalam air mendidih 30 saat..jangan lebih nanti liat, terlebih masak
2. Angkat dan keringkan sotong udang dengan tisu dapur.
3. Gaulkan bahan perasa dalam campuran tepung.
4. Ni celup style saya..ikut westeners masak.- celup tepung, telur dan tepung lagi sekali..
5. Goreng dengan minyak yang sudah cukup panas..angkat bila dah keemasan..
Makan ketika masih panas2 suam..nyumnyum.^^
RESEPI SAYUR MASAK TOMYAM
Bahan2:
•5 ekor udang
• 1/2 biji bawang holland
•3 ulas bawang putih diketuk
•1 st pes tomyam
•kobis, tomato, saderi, cili padi potong ikut kesesuaian
•1 batang serai- diketuk
Cara2:
1. Tumis bawang holland dan bawang putih..kemudian masukkan udang.
2. Masukkan pes tomyam..kacau..kemudian masukkan sayur..
3. Masukkan air panas secukupnya hingga menutupi sayur. Perasakan dengan garam gula..Masak dalam 3min..siap!!
En suami baru baik dari demam, selera tak baik lagi..jadi si isteri la habiskan 3/4 makanan..huhu^^
'Jom memartabatkan masakan rumah demi kesejahteraan ummah'
No comments:
Post a Comment