Lunch 10.4.13
~ Ayam steam dengan selabu bawang putih..
Resepi daripada buku Caseroles saya.. Resepi asal menggunakan 40 ulas bawang putih..saya guna 1labu saja.. Resepi asal guna rosemary dan taim, saya guna daun sup, daun bawang dan daun basil..
Resepi sihat untuk orang yang demam dan orang yang memang suka healthy meals (saya2!!).
RESEPI CHICKEN WITH GARLICS
Bahan2:
• 1keping ayam wholeg
• 1 labu bawang putih- tumbuk kasar
• 1/2 biji bawang holland-hiris
•1 1/2 batang saderi- hiris
• 1/2 batang lobak merah- potongan batang mancis.tebal
•daun sup, daun bawang dan basil- hiris kasar
• garam dan lada hitam
• 1/2 biji lemon
• sedikit sos tiram
• sedikit minyak zaitun
Cara2:
1. Lumur ayam dengan garam dan lada hitam dan sikit jus lemon.
2. Dalam bekas heatproof, letak semua bawang holland, saderi, lobak merah, daun sup, daun bawang dan basil. Kemudian tabur bawang putih.
3. Perah lebihan jus lemon, minyak zaitun dan sedikit garam.
4. Letak ayam dan letak sedikit sos tiram atas ayam.Letak bekas ayam itu di atas baking tray yang berisi 1/3 air..Tutup dengan foil dengan kemas.
5. Bakar dalam oven 250'c dalam 60min. Tinggg!!Siap!!
P/s: orang demam bagi feedback kata a bit tasteless, saya doublecheck tasting memang dah cukup masin.. tastebud sick person memang blunt sikit kan..kesian pulak^^..mujur makan banyak sikit hari ni.
No comments:
Post a Comment