IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Monday, January 28, 2013

Ayuh jadi TERLATIH untuk MELATIH!!

Tiba-tiba teringat kata2 Ust, Norhafizah Musa masa K-fiqh hari tu

"Jiwa wanita ini dekat dengan rumahnya, sekalipun dia bekerja, hatinya tetap pada rumah dan isinya, suami dan anak2..
Wanita yang terlatih akan pandai memasak, mengemas dan menyediakan rumah yang baik untuk keluarganya.
Saya hairan, wanita yang kuat lantang memperjuangkan itu ini, tak pandai masak, baju tak berlipat bertingkat2..Apa yang diperjuangkannya pun saya tak tahu..

Wanita yang tak pandai memasak, mengemas ialah wanita yang KURANG LATIHANNYA..

Ibu bapa, latihlah anak sedari kecil agar terlatih mereka.."

Wanita yang tak pandai memasak, mengemas ialah wanita yang KURANG LATIHANNYA..
Ibu bapa, latihlah anak sedari kecil agar terlatih mereka.."


~~saya pun masih kurang terlatih, dan saya takkan sekali2 menyalahkan Arwah Mak dan Ayah untuk ini kerana mereka menyiapkan dan melatih saya kuat dari sudut emosi dan cara fikir, dengan cara mereka tersendiri sekalipun mereka buta sekolah dan tak pernah sekolah pun..

Dan menjadi TANGGUNGJAWAB SAYA SENDIRI untuk kembali melatih diri dan seterusnya melatih anak2 untuk bersiap siaga untuk Rumah dan Perjuangan..

Bukan mudah, tapi USAHA berniatkan untuk Allah pasti Allah tolong..



................................................................................................................................................

Dari sudut sisi seorang sahabat baik saya dunia akhirat, Hazwani Abdullah.. Komentarnya di FB pun sememangnya tidak pernah menngecewakan, malah membuahkan hasil fikiran positif yang lain..

Katanya:

"
  • Hazwani Abdullah Looking at this from a different angle, utk seorg ibu sbnrnya tanggungjawab utama ialah mendidik anak..memasak,mengemas,etc. dikira skill bonus..kita kdg2 terlalu menekankan aspek kerja2 rmh sampaikan kita terkejar2 nak pastikan makanan terhidang,dapur bersih,baju terlipat dan ruang tamu kemas..terlalu sibuk dgn kerja rmh ke tahap x sempat nak duduk main2 dgn anak,tgk homework anak,etc..terlalu mengejar kesempurnaan mengemas rumah sampaikan kita marah2 anak main kat ruang tamu sbb nnt bersepah, tak bagi anak kecik yg sibuk nak tlg basuh pinggan sama2 sbb nak siap kerja cepat2, stress x dpt meet d expectation of being a 'perfect' housewife sampai kurang senyum dan bergelak ketawa dgn anak2..

    Paling bagus kalau dpt jadi supermom..

    Sangat bagus kalau berusaha menjadi supermom tapi pada masa yg sama kena usaha juga supaya x lari drpd objektif seorg ibu..

    Tapi kalau x dpt buat kerja2 rmh, menjadi tanggungjwb suami utk cari solution spt cari pembantu, upah org, etc. 

    My two cents 
    5 hours ago via mobile · Unlike · 3
  • Hazwani Abdullah Not knowing how to cook does not make a person less of a woman..kalau x pandai masak tp pandai menguruskan keadaan dgn memastikan anak n suami terisi perutnya x kiralah apa pun caranya, dah dikira tercapai objektif jugak..i think la..
    5 hours ago via mobile · Unlike · 3


Dan ini pula kata saya, :)


  • Fiey Ahmad you got the point wani..  and i always happy with your point of view..different people different thoughts, tapi selagi untuk kebaikn, boleh beramal sama2 kn.. ustazah xde ckp pun xpandai masak xpandai ngemas will be less a woman, sbb capasity workload masing2 pun beza2 kn  ..yet, good woman is the one who always wanna fulfill her family needs, kenyang perut, terisi emosi,tak semestinya masak pandai gila dan rumah bersih berkilat bagai.. Aku jauh lagi nk sampai tahap tu, dan aku rasa takkan sampai kut sebb aku masak pun gitu2 je, dapur mesti berminyak sampai neng kena mop kdg, haha, rumah aku xde bersih cam certain people, aku selalu tye neng if this condition is okay for him and family and its ok for me too..  Rumah sepah sebb anak main tu tak pernah salah kan.. dun worry my dear fren, aku xpernah pandang enteng org yg bekerjaya dan berfamili serta sibuk sebab ramai keliling aku org tersayang mcm tu, THE MOST IMPORTANT THING like you said BIAR TERCAPAI OBJEKTIF.. 
    4 hours ago · Like · 2
  • Fiey Ahmad Ramai tak tahu kan tangggungjawab kemas rumah masak bagai tanggungjawab suami, jika wife buat tu mmg BONUS BESAR untuk suami dan isteri tu sendiri.. Toleransi dan kerjasama paling penting, dan kita pun boleh sediakn anak2 dari awal untuk lebih berdisiplin dan tahu peranan masing2, untuk future mereka juga in sha Allah.. Aku lagi kagum dan jeles kadang dgn org yg bekerjaya dan mampu mengurus keluarga dgn baik..BESAR PELABURANNYA tu.. rezeki aku di rumah, dan ayuh berkebajikan daripada semua segi dan dari semua posisi   you Hazwani Abdullah n Nuur Fatimahtul Zuhra
    4 hours ago · Like · 1

Dan, my other best friend time aka 4years roomate shared her granny words of wisdom too..

Nadiah Shamsuddin Just wanna share my grandmother punye thought... skil tu kdg2 tak penting sgt... because it can be learned time after time.. tp yg plg penting adalah willingness to cook and do the housechores with love for the one you love. Insya Allah, sgt bermakna. 
4 hours ago · Unlike · 2


UKHWAH YANG INDAH

Keindahan ukhwah itu bukan terletak pada indahnya waktu2 yang dilalui bersama sahaja, malah turut merangkumi indahnya berbeza pandangan tapi diraikan, kerana atas nama Allah ukhwah itu pasti menenangkan dan sentiasa akan ada kebaikan terhasil daripadanya.

Antara sebab saya berkongsi pandangan dan meminta pandangan daripada sahabat2 ialah untuk senantiasa suburkan ukhwah yang terpatri sekalipun sudah bertahun kenangan bersama2 itu..

Ukhwah biar ke syurga..Aminnn


fiey ahmad
p/s: selepas weekend yang hectic..baju yang dah berbasuh tunggu dilipat pula..sekian.. inn Allaha ma'ana

No comments:

Post a Comment