Sangat simple dessert hari ini..1/1/12
Malas nak bake kek hari jadi sendiri, buat ni best juga
Bahan-bahan:
1. 6biji epal (kita guna 3bj epal merah 3 biji epal hijau, nak rasa which one lagi sedap..epal hijau masamm sangat rasanya)
2. Serbuk kayu manis (batang kayu manis pun boleh)
3. 120g gula perang
4. 250g tepung gandum
5.120g butter/margerine
Cara-cara:
1. Kupas dan buang biji epal, potong 8. Masukkan dalam pan bersama 1/3 gula perang dan serbuk kayu manis.
2. Panaskan dengan api sederhana dalm 3-5min. Lepas tu gaulkan 1sudu butter.
3. Sambil tunggu epal masak sikit, sediakan crumble, gaul tepung, margerine gula (tinggalkan sikit untuk taburan atas crumble last2), serbuk kayu manis sikit.
4. Bila epal dah masak, letak atas ovenproof dish, then tabur rata tepung crumble.
yang ini epal merah, kita letak sebelah
lepas tu epal hijau letak sebelah.. nak rasa mana lagi sedap
and, kita prefer epal merah sebab epal hijau masam sangat :)
5. Bakar 30min 180'c api atas bawah.
6. Last, tabur lebihan gula dan bakar 5min agi untuk dapatkan super crunchy crumble dengan warna caramel..
warna caramel tu adalah hasil gula yang di tabur last 5min
Tabur lebihan gula perang kat atas sikit lagi.. Crumble ye saja rasa macam biskut jagung ada gula :)
P/s: rasa sebiiji cam pai epal, tapi lebih senang nak buat..OKU friendly..haha..makan dengan aiskrim dan sos vanila pun sedapp..sayang nak makan dengan BR, makan saja je la sebab malas nak buat vanilla sos lagi :)
fiey ahmad
lepas ni, banana crumble pulak
As suka as suka. Chayyok kak fiey.
ReplyDeleteTeruskan memasak untuk As belajar. Hihi.
kfiey pun tgh belajar2 jugak.. jom sama2 belajar masak!!
ReplyDeletebiar suami suka makan kat rumah :)
must try ni..hehe
ReplyDelete