IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Friday, January 4, 2013

APPLE CRUMBLE...1st trial


Sangat simple dessert hari ini..1/1/12
Malas nak bake kek hari jadi sendiri, buat ni best juga

Bahan-bahan:
1. 6biji epal (kita guna 3bj epal merah 3 biji epal hijau, nak rasa which one lagi sedap..epal hijau masamm sangat rasanya)
2. Serbuk kayu manis (batang kayu manis pun boleh)
3. 120g gula perang
4. 250g tepung gandum
5.120g butter/margerine

Cara-cara:

1. Kupas dan buang biji epal, potong 8. Masukkan dalam pan bersama 1/3 gula perang dan serbuk kayu manis.
2. Panaskan dengan api sederhana dalm 3-5min. Lepas tu gaulkan 1sudu butter.


3. Sambil tunggu epal masak sikit, sediakan crumble,  gaul tepung, margerine gula (tinggalkan sikit untuk taburan atas crumble last2), serbuk kayu manis sikit.


4. Bila epal dah masak, letak atas ovenproof dish, then tabur rata tepung crumble. 

yang ini epal merah, kita letak sebelah

lepas tu epal hijau letak sebelah.. nak rasa mana lagi sedap
and, kita prefer epal merah sebab epal hijau masam sangat :)



5. Bakar 30min 180'c api atas bawah. 

6. Last, tabur lebihan gula dan bakar 5min agi untuk dapatkan super crunchy crumble dengan warna caramel..

warna caramel tu adalah hasil gula yang di tabur last 5min


Tabur lebihan gula perang kat atas sikit lagi.. Crumble ye saja rasa macam biskut jagung ada gula :)


P/s: rasa sebiiji cam pai epal, tapi lebih senang nak buat..OKU friendly..haha..makan dengan aiskrim dan sos vanila pun sedapp..sayang nak makan dengan BR, makan saja je la sebab malas nak buat vanilla sos lagi :)





 fiey ahmad
lepas ni, banana crumble pulak 





3 comments:

  1. As suka as suka. Chayyok kak fiey.
    Teruskan memasak untuk As belajar. Hihi.

    ReplyDelete
  2. kfiey pun tgh belajar2 jugak.. jom sama2 belajar masak!!

    biar suami suka makan kat rumah :)

    ReplyDelete