IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Monday, March 29, 2010

Ayam Masak Gajus..

Salam semua..

Hari ni nak letak perasa baru dalam blog ni...Dah lama terfikir tapi kali ini baru berkesempatan nak mempelbagaikan lagi perkongsian bersama pengunjung laman blog saya ini..

Dengan kepulangan ke Terengganu yang tidak dirancang, begitu juga dengan resepi masakan saya petang ini...

Dipersembahkan...!!!!!

AYAM MASAK GAJUS..

Bahan-bahan:

  • *1/2 Ayam dipotong 6@8 (diperap dengan serbuk kunyit dan garam)
  • Lada Kering (dibersih dan direndam dengan air suam)
  • Biji gajus
  • Cili merah & Hijau
  • 1ulas Bawang putih
  • 3 ulas Bawang merah
  • Sos tiram
  • Sos cili
  • Lada sulah 
  • Sedikit perahan limau nipis
  • Minyak untuk goreng dan menumis
  • Daun pudina untuk hiasan dan penambah rasa (ikut suka)

*Bergantung kepada kuantiti pemakan..Kat rumah saya pemakan-pemakan ramai dan berperut aligator...hihihih =)

Cara penyediaan:

  • Goreng ayam dengan minyak sederhana banyak. Ketepikan.
  • Goreng gajus hingga garing atau keemasan (kalau tetiba jadi keperakan itu, silap kacang la tu, huhuhu =)). Ketepikan.
  • Goreng lada kering sehingga garing dengan minyak yang sederhana
  • Kemudian masukkan bawang putih dan merah yang dihiris halus, goreng hingga naik bau.
  • Masukkan sos cili, sos tiram, lada sulah, cili merah dan hijau.
  • Sedikit garam jika perlu
  • Masukkan ayam dan gajus yang telah digoreng. Gaul sebaik mungkin ..hihi
  • Sediakan dengan daun pudina untuk penambah bau pembangkit selera

    Paling penting IKHLASkan hati semasa memasak dan bacalah DOA..apa-apa doa untuk kesejahteraan pemakan dan hubungan hati tukang masak dan tukang makan...

    TaDaaaaa...!!!!


     alamak, comot sikit pinggan..=)



     SELAMAT MENCUBA!!!!

    **** Kesedapan makan petang hari ini ditambahnilai dengan jus mangga yang pekat hasil tangan  bibik..huhu, thank you, bibik..

    p/s: Nor & Omar, please jangan jealous...Soon, kita try menu lain lagi k..!




    fiey ahmad
    Selagi aku mampu, ingin aku bahagiakan jiwa-jiwa yang aku cintai..

    6 comments:

    1. pandainya die masak...
      beruntung pakcik makcik yg dapat buat menantu..hehe

      ReplyDelete
    2. da leh da tkr status nih...

      ReplyDelete
    3. Shahibul: campak-campak je pandai fiey nih..Seb baik gambar nih tak kuar bunyi, kalu tak mau malu dengar 'tung tang' kat dapur..hihi

      Anonymous: Status ape lak yang perlu ditukar ni? Confuse...

      Ria a.k.a Bung: Hahahahaha, senang je bung..Asalnya nak try wat yang macam kat Dila Cafe punya resepi 'ayam masak lada kering berempah'. last2 terfikir yang ni lak..Nanti aku try wat untuk ko k..=)

      ReplyDelete
    4. dah try tp xjadi. cmne ni?hehe. bertuah nk masak sedap cmni.

      ReplyDelete
    5. syu'bah, dah try ka blom tuh?? bukan try pakai imaginasi je tau...=)

      ReplyDelete