IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Tuesday, October 27, 2009

Kepuasan Memberi..


Hari ini saya rasa sangat bersyukur, diberi peluang sedikit masa untuk menjaga Po Po sebelum beliau discaj dari wad..

Sebelum pulang, dengan bantuan Mawaddah dan juga pelatih Jururawat Masyarakat cuba menyediakan Po Po seselesa mungkin sebelum pulang. Asalnya, anak Po Po meminta bantuan daripada adik pelatih JM itu, tapi kebanyakan mereka baru masuk bekerja di ward itu hari in sebagai hari pertama mereka. Ada beberapa orang yang telah bersama-sama kami 'student nurse UIA' menjaga Po Po sejak seminggu yang lalu.

Kata salah seorang daripada mereka, Nirmala,
"Panggil kakak itulah (merujuk pada saya dan Mawaddah kot masa tu) sebab diorang dah KENAL auntie ni"

Sambil tersenyum, bukan kerana bangga tapi kerana penghargaan buat satu perkataan iaitu KENAL..

Bagi saya, perkataan berhuruf lima abjad itu besar maknanya dalam dunia perawatan..
Buat Nursing mahupun Medical.

Saya mula memegang prinsip
"kenali patient kita untuk kita memberi apa yang mereka perlukan, memberi apa yang terbaik daripada kita untuk mereka".

APa yang saya amalkan bila ketika ber'posting'.
  1. Ingati nama patient kita- Adress them by name wether when talking to your friends, staff nurses or doctors. Ia amat bermakna bagi mereka yang memaknakan nama mereka.
  2. Ketahui 'medical diagnosis' mereka- medical treatment and management will be based on the diagnosis. Then will be our hand that deliver the treatment altogether with doctors.
  3. Keadaan keseluruhan patient- ini melibatkan 'consciousness,movement, diet, comfort, pain, and many more because this will indicate wether patients need our assistance. Here there come a word named HOLISTIC. Kadang-kadang, kita tidak jua mampu "memberi segalanya" pada semua, tapi yang penting kita memang sedaya kita "memberi yang terbaik daripada apa yang kita ada", walaupun sekadar sentuhan tangan mahupun senyuman di bibir.
~People will forget what you said, People will forget what you did, But People will never forget what you made them feel~

Sambungan sedikit daripada saya, ~if people do forget you at all, remember there is ALLAH there, Who will never ever forget what you said, what you did and what your intention is~


Dalam proses menyiapkan Po Po, tukar baju, tukar pampers, tukar dressing Po Po, kami mengagak CBD Po Po leaking. Kami meminta staff nurse in charge tengokkan agar sesuatu yang harus dilakukan untuk keselesaan Po Po. Po Po tidak mampu bertutur lancar, oleh itu kami cuba menjadi suara untuknya, untuk keselesaan dan kebaikannya. Tanpa kita sedar sedari dulu lagi, kita student nurse mampu dan seharusnya menjadi suara buat patient yang memerlukan kita, sekaligus mendidik kita berlatih bertutur dengan nada dan gaya bahasa yang memberi ruang untuk kita bermudah cara dengan semua.Memberi dan Menerima..Indah bukan..

Mawaddah dan saya juga dengan bantuan Sr. Wan Hasliza, kami mencadangkan untuk ditukar CBD itu, staff nurse Mazliza pun bersetuju. Di sejurus sebelum menukar CBD, Mawaddah menyediakan 'perineal care' untuk patient. Sesungguhnya, ingin sangat ditekankan pada daya sendiri dan semua, 'perinal care' itu amatlah penting buat patient yang tidak berdaya melakukannya sendiri, baik lelaki mahupun perempuan. Ingatan buat diri sendiri dan sahabat semua, di kesempatan membuat 'sponging', 'BO' dan lain-lain, sama-samalah kita menitik beratkan 'perineal care'. Sebagai mana kita inginkan jagaan yang terbaik untuk kita.

Usai menyiapkan Po Po, kami dudukkan Po Po pada 'high fowler's position', dengan harapan agar bedsore Po Po mempunyai ruang untuk sembuh. Kadang-kadang kita tak sangka, patient yang pada asalnya kita temui buat pertama kali dalam keadaan yang terbaring semata-mata tanpa sebarang pergerakan, mampu duduk walaupun lemah.

Pesan saya buat adik-adik pelatih JM, sahabat dan saya sendiri, "patient is progressive, kita yang menilai tahap demi tahap yang mereka tempuhi.kita yang menyedari perubahan patient, andai kita benar-benar 'mengenali' mereka". Dan tindakan perawatan kita bergantung pada keadaan semasa kan, malah 'medical management' juga begitu..

Kita mampu memberi kata jika kita tahu..
Kita mampu memberi tenaga jika kita mahu..
Kita mampu memberi jika itu matlamat yang dituju..

Po Po gembira kembali ke rumah. Walaupun tidak menyorong ke pintu ward, ucapan "bye-bye" Po Po amat memberi kepuasan di hati.

Kepuasan Memberi, teori yang tak pernah dapat disangkal..
~Allah Maha Pemberi, nikmat hidup, Iman dan Islam.. Bersama-samalah kita menjadi yang bersyukur~

fiey ahmad
HoSHAS K12

No comments:

Post a Comment