IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Monday, December 17, 2012

Chicken Chop Black Pepper sauce

Salam semua..

Menu of the day..Chicken Chop..!!

#1 Attempt For Chicken chop Black Pepper Sauce..

ni suami kita punye sebab ye request nak letak cheese..


ni kita punya~

comment dr en suami: 

1. wedges tak cukup empuk (rebus xcukup lame.. adesss)
2. Kuah a bit salty (last minit pi tmbah oyster sauce, gulpp)
Overal is OK..yuhuuu..

Suke sebab sekeping raw chop tu roughly dalam rm3.50 je..masak2 mungkin dalm RM5-6, tapi makan menyandar..



Chicken Chop

BAHAN-BAHAN
1. boneless whole leg chicken
2. tepung gandum
3. telur 1biji atau 2biji, depend kuantiti ye cukup or x nk salut aym tu
4. bread crumb/serbuk roti (cari halal nye tau, sush nk carik hari tu)
5. garam n lada sulah


Cara2nya:
1. Salut ayam dengan tepung dulu, then salut ngn telur then baru breadcrumb..
2. goreng dalam minyak yang dah pns, tapi kekalkn suhu medium, sebb breadcrumb cepat garing n hangus kalu api kuat, tapi ayam lom masak..
Dah siap chick chop.

BLACK PEPPER SAUCE



1. 2sb butter
2. bawang holland, hiris
3.sedikit tepung gandum nk pekatkn kuat,
4. black pepper kisar, ikut suka ltak sbb ikut pedas masing2..kita letak 1sudu teh kut.
5. air rebusan ayam/ air plus kiub ayam
6. sos tiram skit pun boleh..garam jugak

Cara2.
Cairkn butter ats api sedikit, tumis holland, then tmbh 1 st tepung, gaul jauh dari api, then tmbh air rebusan ayam atatu air kiub ayam tu.
then tmbh perasa..

simple x?



fiey ahmad


so in love with chicken chop..


esok grilled chicken chop??

3 comments: