IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Thursday, June 16, 2011

Kisah Perkahwinan kami

18  Mac 2011..

Tarikh yang dipilih untuk menyatukan Noor Hafizah Ahmad & Syed Abdul Mun'em Syed Abdul Rahman dengan akad mulia di sisi Islam. Meskipun sudah hampir 3 bulan berlalu tapi semuanya seakan baru je berlalu semalam..Dan hari ni baru berpeluang berkesempatan menulis serba sedikit ceritanya.

Terkesan dengan Tsunami di Jepun waktu itu, 3,4 hari hujan tak berhenti malah turun dengan lebatnya. hujan rahmat agaknya. Pagi 18hb itu, hujan berhenti sekejap lepas Subuh, Alhamdulillah..Dengan mas kahwin RM77, kami sah bergelar suami isteri..Selesai je akad hujan berderu-deru turun semula. Sampai pengantin lelaki kena iring dengan 'blue canvas'..huhu, lawak betul.

Alhamdulillah..segala berjalan 'smooth' je..'Simple' tapi semua berpuas hati. Tak banyak belanja keluar, mana yang ada saja. Kami dah sama-sama setuju, nak dahulukan yang penting daripada yang kurang penting, sebab sama-sama banyak lagi perkara yang penting akan muncul dalam hidup kami nanti.

Malam tu sempat lagi 'join small family gathering' sebelah suami. 'Small' ke? hampir 200 orang juga malam tu. Angguk je la kepala bila encik suami kenalkan kaum kerabatnya tu.






19 Mac 2011

hari yang lebih relax sebab kat rumah da selesai majlis. Encik suami la yang tak berapa nak duk diam malam tu..Nak tolong tak dapat, nanti la ye..huhu. Awal-awal pagi rombongan kereta berderet-deret menuju ke Manir, jauh dari kesesakan trafik dan orang ramai, kami mulakan majlis dengan aman, famili dapat makan nasi arab air tangan Abah dan kawan-kawannya yang sangat gempak..Malangnya si pengantin berdua tak sempat merasa nasi kenduri sendiri, sempat rasa nasi pengantin je..=(

Rasa hati aman dan bersyukur sebab kedua-majlis berjalan dengan baik, sikit-sikit kekurangan itu, kita terima terima dengan baik dan tersenyum sebab semua orang tahu, there's never a perfect thing, then be happy with it.

Apa yang best nya pasal wedding kami ni sebab 'last minute' baru kami 'realize', kami punya wedding ni dah dikira International Wedding da..Haha, sebabnya dari hari akad nikah lagi, majlis kecil-kecilan kami ni terasa meriah sangat dengan kehadiran sedara-mara dari serata rantau.


pertembungan dua budaya yang sangat unik:)~kata Aton
March 21 ·  · 
    • Syapeak Faisal Sobirin ‎2 budaya ke?aku rs cam lebeh je..hahaha
      March 21 at 9:26pm · 
    • Nuur Fatimahtul Zuhra cam 4 ker? mungkin 8? byk sgt kot..mmg international sungguh la!
      March 21 at 9:27pm · 
    • Syapeak Faisal Sobirin siyes weh..kejap dgr ganu,pastu arab, english, endon, cham, thai pon ade gak..konpius2..aku kat mesia ke ni?hahaha
      March 21 at 9:32pm · 
    • Afdhalila Nur wahh..seryes?
      March 22 at 4:35am · 

    • Fiey Ahmad ada malaysian, americans, thais, singaporeans, indonesians, vietnameses..yg tu yg diketahui la..huhu..imbau masa lalu



Kahwin satu permulaan baru



Isi penting dalam entri kali ini, bukanlah semata-mata cerita di atas yang sekadar imbauan memori kenduri dan akan kekal sebagai coretan kenangan seumur hidup.

Apa yang penting, perkenalan dan persahabatan lebih 6 tahun dulu tidak pernah menggambarakan siapa sebenarnya pasangan kita. What kind of person he would be..Sejujurnya, di awal waktu kenal dullu, tak pernah terasa yang akan berjodoh dengan beliau. Bermula dengan rakan sekerja, head comm dan asst head Taaruf week matric UIA 2005, diteruskan dengan kerja Deputy President dan Secretary MSCC 2006, kami melalui pahit manis bekerja dan bersahabat bersama teman rapat hingga ke hari ini. Wani, Aton, Hazri dan lain-lain. Jatuh bangun yang akan sentiasa berkesan di hati.

urmm, dulu-dulu, bila mula-mula berkawan dengan mana-mana budak laki-laki yang tak berapa ramai dalam hidup saya (maklumlah, , mesti secara automatik 'the heart and the brain will scan them briefly' sama ada "Adakah ada ruang untuk kami bersama nanti?".

Maksudnya, saya cuma terfikir sekejap untuk menentukan sikap dan tingkah saya bila berhadapan dengan kaum Adam ini. Andai jawapannya berkemungkinan Ya, saya cuma perlu berbuat biasa saja(tak perlu nak berlebih-lebih rasa) dan tunggu la if betul-betul ada jodoh,, if jawapannya Tidak, saya segera menutup ruang untuk berasa dan berfikir 'further', kira tutup cerita dan berkawan dengan riang gembira.

Untuknya dulu, jawapannya Tidak..(hohoho).

Tapi akhirnya, kami berjodoh jua serta selamat diijabkabulkan 3bulan lalu. Sungguh saya tak kenal sedalamnya tentang suami saya ini dan saya mahu mengenalinya sepanjang usia hayat ikatan kami.

Dan coretan baru dalam hidup kami sejurus beberapa hari pernikahan, benar-benar mengizinkan saya untuk lebih mengenali beliau. Jika dulu-dulunya saya rasa beliau bukanlah 'orangnya', bukanlah orang yang mampu menjaga saya dan orang lain, kini ada satu perkara yang saya yakin dan tahu,"Sedang beliau bukan orang yang memiliki sifat dan sikap itu secara zahiriah mungkin, tapi saya tahu, beliau terlalu amat berusaha untuk menjaga saya sekalipun dalam keadaan begini..

Sungguh, beliau adalah yang terbaik Allah hadiahkan untuk saya, dan sesungguhnya saya terlalu bersyukur beliau masih di samping saya hari ini.


"saya tak mahu berjanji sebab kita tak pernah tahu apa jadi 2 saat lepas ni.."



2saat~


Perkahwinan itu adalah salah satu jalan menuju Redha Allah. Redha Allah itu tinggi nilainya dan sesuatu yang tinggi nilainya, pasti tinggi maharnya..

Kisah kami bukan kisah segalanya bahagia tapi kami berbahagia dengannya. 

Kerana bukan semua pilihan kita, wujud untuk kita, tapi pilihan Allah itu pasti yang terutama..

Memberi dan menerima, menikmati dan bersyukur..




fiey ahmad
mencari syurga dengan RedhaNya

3 comments:

  1. memilih jalan yang Dia redha
    moga ketabahan mengiringi bersama :)

    ReplyDelete
  2. salam...
    selamat pengantin baru,kak fiey...=)
    moge berbahagia hingga ke syurga...
    -rosdiana,smakh-

    ReplyDelete
  3. hasanah: semoga kita semua tabah bersama-sama

    rosdiana: selamat bertemu kembali!!

    ReplyDelete