IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Friday, February 25, 2011

Tuntutan: Sesuatu yang dituntut (2)

Di sebalik cerita...
Sambungan Tuntutan: Sesuatu yang dituntut (1)
Sebenarnya cerita di atas bukanlah isi penting sebenar yang mahu dikongsikan. Cerita di sebalik cerita di atas adalah seperti berikut:

Hari in kali pertama saya terlepas waktu zohor untuk kes yang bersambungan dan kes kedua itu adalah kes panjang. Waktu rehat dipersetujui team leader hari ini 1200-1300, Zohor belum masuk. Mungkin juga kerana silap saya menghitung, berkira-kira kes itu sempat habis sebelum Asar, rupanya kes ACL tadi tulang patientnya agak keras sedikit, jadinya memakan sedikit banyak juga masa di part drilling, shaving dan grafting.

Maka dipendekkan cerita, saya terlepas waktu Zohor. Perhitungan saya yang silap hari ini amat mengecewakan saya dan menyedarkan saya agar lebih beringat di lain masa. Tapi TUNTUTAN itu wajib juga dipenuhi, jadinya macam mana yaa??

Alhamdulillah dengan sedikit pengetahuan melalui pembacaan, saya tahu sedikit sebanyak tentang fiqh solat di kerja.

Dan selepas pembacaan buku novel ceritera yang sangat menarik dan di'recommend'kan  dibaca, mengisahkan sebahagian kehidupan seorang doktor tulisan Dr. Farhan Hadi, DENYUT KASIH MEDIK, pemahaman saya tentang jama' (menghimpunkan) 2 solat yang terlepas waktunya untuk maslahat yang dibolehkan tidak lari daripada itu.

Jadinya, Zohor saya dihimpunkan bersama solat Asar saya..Solat Asar seperti biasa dan himpunkan Zohor 4 rakkat seperti biasa..Sebagaimana jama' di dalam perjalanan musafir..


Realitinya, bekerja di bidang kesihatan ini menuntut terlalu banyak pengorbanan, masa, tenaga, kesihatan sendiri, namun takkan saya sedaya mungkin membiarkan anugerah Iman dan Islam yang Allah bagi ni. terkorban juga.. Ujian dan realiti kehidupan.. Allah takkan wujudkan bidang NURSE dan KESIHATAN jika untuk melenyapkan iman hamba-hambaNYA, malah diciptakan untuk lebih menguji dan terus lebih menguji..


Penat dan lapar kadang-kadang juga menjadi faktor besar kemalasan melanda, tapi TUNTUTAN tetap tuntutan, dan bila dapat dilaksanakan itu, terasa ringan beban di bahu, terasa tenang menjengah di hati..

Dan sesungguhnya hikmah terbesar yang saya rasakan setiap kali solat di celah-celah kepenatan fizikal dan kelesuan jiwa dek bengang dan geram, gugur setiap kali air sembahyang menyegarkan muka. Rasa terharu setiap kali sujud kerana terasa 'ADA' yang memahami kita jauh lebih daripada kita sendiri sangka..Rasa diri dipujuk, rasa terbang segala stress.. Saya yakin DIA sentiasa ada dan faham saya, walaupun saya juga hamba yang sering berbuat khilaf terhadapNYA.


P/s: Jagalah solat..Jagalah 'tiang' kita..Semoga hidup kita ada MAKNA, kerana kita bukan mencari kaya dan senang dunia sahaja sebagai makna hidup, tapi juga mahu bahagia di seberang sana..Jagalah DIA (hubungan denganNYA), dan DIA akan menjaga kita lebih jauh daripada yang kita sangka.


fiey ahmad
terlalu lama entry ini tersimpan

1 comment: