IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Tuesday, September 21, 2010

Diari waktu di Ramadhan yang berlalu

(post yang tersadai dek laptop dan broadband yang diragut)


Ramadhan yang telah berlalu pergi itu BULAN UJIAN untuk saya.

Agar dapat ditelusi tingkat kesabaran, agar dapat dinaikkan level keTAQWAan..Sebab, pada ujian itu ada RAHMAT Allah bersamanya


1 Ramadhan:
Ke sana ke mari untuk membuat persiapan untuk buka gerai di bazar Ramadhan di TTC..Tanpa kudrat lelaki, kami wanita-wanita ini harus men-dua kali ganda-kan kudrat kami..Termasuk Cikwan ku yang sarat mengandung tapi buat-buat cam tak mengandung..


2 Ramadhan:
Genap 5kali ramadhan tanpa Mak..Sayu..tak terkata..Hidup tetap harus diteruskan..



3 Ramadhan:
Peristiwa kena RAGUT...Notebook, broadband, Sony camera dan segala macam keperluan ada dalam beg itu bukan lagi rezeki saya. Allah ingin mencuci pinjaman Dia pada saya barangkali..Redha...


4&5 Ramadhan:
Demam 'kura-kura' melanda..Selama ni macam pernah dengar je perkataan tu, bila dah kena baru tau..Makan actifast 6tablet pun tak mampu nak relieve..Berkejar-kejar buat semua dokumen penting (IC, lesen, ATM card, kunci kereta dll)..Masa ni baru terasa perit kena ragut..Terfikir sekejap dan cuba meluah rasa, "sampai hati diorg yang meragut ni kan..



6 Ramadhan:
Peristiwa yang mencengkam jiwa yang sangat ingin dilupakan, juga membuatkan saya makin lebih belajar tentang lelaki dan cuba mengawal benci terhadap mereka yang 'melampaui' batas..Mungkin Allah nak cuci dosa saya dan juga mahu saya menjadi lebih pemaaf, lebih-lebih pemaaf. Sakit bila disakiti tu tak lah sebanding melihat saudara sedarah sedaging disakiti manusia yang sepatutnya menjadi pelindung kaum wanita. Sebab itu saya masih berpandangan sedikit senget terhadap manusia-manusia tak kenal dek untung, tak tahu nak bersyukur dengan apa yang Allah dah kurniakan untuk mereka..Haishhh..

7, 8 & 9 Ramadhan:
Hujung bibir pecah seperti kena 'wrestling'. Ria ngan K.mar tak habis-habis kutuk cara gelak baru lagi bersopan angkara bibir pecah gitu. Moralnya, minum air masak banyak-banyak sebab dah 'dehydrated', walaupun da minum air banyak tapi masih juga pecah, itu masalah sebab duk dalam aircond lama sangat.Jadi, kena la 'put on something' atas bibir sebab nak kena jaga ye (bebel K.Ayu).

Hari-hari yang seterusnya dalam Ramadhan:

Rutin harian saya, pagi-pagi pukul 10 pagi dah kena pergi Terengganu Trade Centre tu, buka kedai tudung kakak..Jual tudung, tampal manik kat tudung sampai senget-senget pinggang ni. Itu semua untuk tolong kakak dan mencari sedikit 'income' di kala habis belajar. Berhenti rehat kejap masa pukul 6petang-8malam..Kadang rush balik untuk masak, kadang-kadang pergi buka kat masjid je. Malam sambung balik sampai pukul 11-12 malam..Malam raya setiap tahun mesti pukul 5 pagi sampai rumah..Berulang setiap tahun. Tapi suasana sekarang tak macam dulu.......

Kenangan Ramadhan seumur hidup:

Urmm, sebenarnya terlalu banyak kenangan bazar Ramadhan di TTC ni dengan kedua-dua arwah..Dari kecil dah kami dibawa meniaga setiap kali bulan Ramadhan, sedari kecil kot tak ingat dah setepatnya. Tapi antara yang memang tak mampu dilupakan, menjual di kaki lima, di sudut kedai kodak Jalan Banggol, di tengah jalan Paya Keladi..Tiba masa buka puasa, kat situlah tempat berbukanya kami sekeluarga..Tengah hujan ke ribut ke..berniaga tetap berniaga..Ada pernah satu masa, hujan ribut datang, kami adik-beradik seorang satu pegang batang besi kerangka khemah..Sadis ada, nak gelak pun ada..huhu

Dulu kan, Ramadhan adalah bulan yang paling tak diingini wujud dalam hidup saya yang berhati memberontak ni. Sejujurnya, saya 'tak suka' Ramadhan, sebab dalam Ramadhan selalu ada perkara-perkara sedih, sakit hati, gaduh, marah-marah,..Tak suka itu, Tak suka itu..Sebab tu saya kasar.

Tapi sekarang tidak lagi sama serupa dulu, Ramadhan sememangnya bulan Rahmat bulan penuh Berkat, yang Allah turunkan bersama-samanya ujian untuk tingkatkan level yang kita ada..Allah tak pernah sekali-kali menipu dalam janji-janjinya..Kalau saya yang pemarah ini, Allah turunkan lagi ujian yang mengundang kemarahan meluap-luap saya sebab nak tengok dah sampai mana tahap menahan marah saya. Di kala saya ni susah nak maafkan orang , masa Ramadhan Allah turunkan lagi ujian dengan buat saya mengadap orang-orang yang menyakitkan jiwa raga..Itu semua Rahmat Allah tanda Allah sayangkan saya kan.Setiap itu juga membuatkan saya berpaling ke belakang dan berkata pada diri sendiri "sampai bila aku harus begini..susah-susah pun nak berubah, aku harus berbuat sesuatu..Untuk aku, hidup aku dan kehidupan aku kat sana"..Dan saya pasti, setiap orang pasti ada cerita masing-masing..Tinggal ambil ke tak ambil je ibrah daripada peristiwa-peristiwa..

Saya berkongsi cerita bukan mahu menbuka pekung di dada, mengkhabar aib merata-rata, cuma menulis dengan harapan ada mesej tersampai kepada sesiapa yang membaca.

Jika merasa diri dan hidup ini susah, sungguh, lebih ramai lagi yang jauh lebih susah daripada kita...Insafi diri

Jika merasa diri dan hidup ini mudah bagi kita, jangan pernah lupauntuk bersyukur agar kita tak terlaknat sebagai hamba yang sombong..

Ramadhan sememangnya bulan yang cukup indah.Banyak fadhilat dan rahmat bersamanya. Buat sesiapa yang berfikir dan menghargainya. Semoga ketemu lagi Ramadhan tahun depan.



fiey ahmad
merindu Ramadhan yang pergi

2 comments:

  1. fiey yang sesungguhnya memang kuat,kan?
    hidup mmg kene tabah,fiey!!
    walaupon tanpa parent,,fiey kan kuat!
    we all ade support fiey..even kite baru kenal!!
    rase mcm knl fiey da lame jeee

    ReplyDelete
  2. huhu..fiey tak kuat sangat pun k.na, buat-buat kuat sikit je untuk adik2 yang ada 4 lagi laki-laki kat bawah fiey..Urmm, sebenarnya, adik-adik yang kuatkan kami kakak-kakaknya ni..

    Catatan kehidupan yang telah ditentukan semuanya. Ada parents tak ada parents, it is how we go through it. Masih bersyukur pada Allah untuk kehidupan yang ada hari ini..


    Ukhwah itu indah..tak pernah kenal siapa pun yang berukhwah, tak kira bila masa pun berukhwah, keindahan itu pasti dapat dirasa orang-orang yang menghargainya nya kan kak..

    Antara perkara yang saya sangat syukuri dalam hidup ni, Allah beri saya ramai sahabat-sahabat, kenalan, teman yang buat saya lebih banayk belajar tentang hidup dan kehidupan..

    Suka dapat kenal k.na, abg.keri dan Iqy yang comelll!!=)

    ReplyDelete