IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Thursday, December 27, 2012

Our 1st BIG BAD WOLF

No comments:

21st December 2012

Last weekend for that big event, and Alhamdulillah we managed to get there.. Thanks to Aton & Kamal serta adik Manis for letting us having a precious hour to pick up books that caught our eyes, by holding Zahra for an hour (till Zahra cried and 'hidung meleles2..huhu). Thanks korang!!

For sure, we couldn't reach every single corners to scan every pieces of millions books there (might be 1/8 that night), so we just grab any books relevant to our aim which are SELF HELP, FINANCING, COOKBOOK, CHILDREN'S BOOK, PHOTOGRAPHY ETC..






With limited time, we walked separately, depending on the phone to meet again at the cashier.

And I used Zahra's stroller to wheel like 7kg of books.. My eyes never look up at the people or the places.. Just on the books.. But luckily bumping each other with my never-met before FB friend, k. Ain.. The 1st and the last person I know and met there. You don't even have time to look people around I tell ya.. :)


CASHIER TIME

Before payment, we went through once again to finalize books that we really want, and guess what, none of pieces in the stroller was taken out and somehow, more cookbooks were added..haha

Then, I'll left those to the money-holder..

Walked away and waited at the exit with my sleepy lil angel.

Total amountt for that night was RM 303...plus RM 107 that I requested Aton to buy before, making it RM 410...TADAAAAA...

HERE ARE THE BOOKS.....<3 p="p">




Till we meet again BIG BAD WOLF 2013.. :)

FIEY AHMAD
next year already got an assistant to wheel the trolley@something bigger..hihi..





Monday, December 17, 2012

Chicken Chop Black Pepper sauce

3 comments:
Salam semua..

Menu of the day..Chicken Chop..!!

#1 Attempt For Chicken chop Black Pepper Sauce..

ni suami kita punye sebab ye request nak letak cheese..


ni kita punya~

comment dr en suami: 

1. wedges tak cukup empuk (rebus xcukup lame.. adesss)
2. Kuah a bit salty (last minit pi tmbah oyster sauce, gulpp)
Overal is OK..yuhuuu..

Suke sebab sekeping raw chop tu roughly dalam rm3.50 je..masak2 mungkin dalm RM5-6, tapi makan menyandar..



Chicken Chop

BAHAN-BAHAN
1. boneless whole leg chicken
2. tepung gandum
3. telur 1biji atau 2biji, depend kuantiti ye cukup or x nk salut aym tu
4. bread crumb/serbuk roti (cari halal nye tau, sush nk carik hari tu)
5. garam n lada sulah


Cara2nya:
1. Salut ayam dengan tepung dulu, then salut ngn telur then baru breadcrumb..
2. goreng dalam minyak yang dah pns, tapi kekalkn suhu medium, sebb breadcrumb cepat garing n hangus kalu api kuat, tapi ayam lom masak..
Dah siap chick chop.

BLACK PEPPER SAUCE



1. 2sb butter
2. bawang holland, hiris
3.sedikit tepung gandum nk pekatkn kuat,
4. black pepper kisar, ikut suka ltak sbb ikut pedas masing2..kita letak 1sudu teh kut.
5. air rebusan ayam/ air plus kiub ayam
6. sos tiram skit pun boleh..garam jugak

Cara2.
Cairkn butter ats api sedikit, tumis holland, then tmbh 1 st tepung, gaul jauh dari api, then tmbh air rebusan ayam atatu air kiub ayam tu.
then tmbh perasa..

simple x?



fiey ahmad


so in love with chicken chop..


esok grilled chicken chop??

Sunday, December 16, 2012

Hujung Minggu = Hari Berjalan @ Hari memasak!!

No comments:




Salam semua..

Hujung minggu antara hari yang ditunggu- tunggu.. Biasanya, hujung minggu adalah waktu berjalan-jalan attend wedding sahabat handai, attend program family dan juga hari memasak kami jika tidak ke mana-mana.

Weekend adalah hari memasak BERIA kami..Beria bermaksud, banyak (boleh kasi jiran-jiran @ panggil kawan-kawan dan family makan..)

Suami pun dah bersetuju dengan idea tu dan kami ajak Nor dan Abg Ayub kami, satu2nya sedara ada kat Melaka ni join sekali dengan aktiviti ini dengan keluarkan plan, if Sabtu kami masak diorang tak payah masak, datang rumah kami makan, tapau pun bole, hari Ahad kami pulak bertandang kat rumah diorang..Jimat 1 hari memasak dan dapat 1 hari makan besar seminggu.. Best tak idea ni? hihi..


Dan minggu ni, adik dari KL datang, Luqman yang baru je kerja kat Daya Bumi..Orang bujang, makan minum dia tau tau jela..

Dan, ini dia menu hari Sabtu 16/12/12

SUP TULANG~ favourite since kecil2

3orang makan, 2mangkuk pyrex 1.25l ni dapat

Bahan-bahan: 
1. 500g tulang plus daging @ tetel 2 3 ketul (budget dlm rm7)
2. 1 biji Kentang potong 6
3. 1/2 lobak merah potong 12
4. 3inc x 0.5inc halia diketuk (detail x kita bagi, saja nak suruh buat math sikit, :P )
5. 2 biji Bawang merah
6. 2 ulas bawang putih
7. Rempah 4 beradik (ye ke dok tau panggil gitu, suka hati je kita, bunga lawang, cengkih, pelaga, kayu manis)
8. Garam n 1/2 kiub ayam
9.Daun sup n bawang goreng untuk garnish

Cara-cara: 
1. Rebus tulang n daging dalam 1jam lebih (api medium, tudung lagi bagus, untuk daging yang emmpuk, cair di mulut)
2. Masukkan kentang n lobak n 1biji bawang potong besar2, bawang putih, halia.
3. Masukkan garam, kiub ayam, gula sikit*optional. Rebus lagi 30mint
4. Sambil tu, tumis 1 biji bawang lagi yang dah dihiris bersama rempah2 sampai naik bau dan garing. Pastu masukkan je tumisan tu dalam periuk sup..
5. Daun sup dan bawang goreng tabur time nak makan..Panas2..wushwush..





Makan time panas2, fuhhh..~

~never get bored with sup tulang ♥





Side Dish...Tempura Prawn

#1 Attempt

Bahan-bahan:

1. Udang ikut bil orang yang makan, seorang 2ekor atau 4 ekor untuk pemakan tegar (lagi besar udang lagi sedap, tapi kita guna L nye saiz kot udang ni, 1st trial 7 ekor dulu untuk 3org)
2. 2 sb tepung gandum
3. 1 st tepung jagung
4. Garam dan lada sulah
5. 1/2 telur (xbyk guna sebab nak bancuh tepung je, lebih lg 1/2, letak dalam makan Zahra. :) )
6. Serbuk roti (cari yang halal ye..tak banyak ada tanda halal)
7. Air sikit 
Cara-caranya;
1. Kupas udang 1/3 kulitnya basuh n tos
2. Bancuh tepung, telur, dan air, letak garam dan lada sulah sikit.
3. Untuk lekatkan bancuhan tepung kat udang, golekkan udang tu dalam tepung debu tu pastu baru celup dalkam bancuhan tepung.
4. Salut dengan serbuk roti, siap untuk digoreng.. 
p/s: udang ni cepat masak, jadi 2-3 minit deep fry tu dah cukup..Api medium high..

fiey ahmad


happy cooking

Saturday, December 15, 2012

Saya seorang SURI..

No comments:
Bimillahirrahmanirrahim


Tersenyum...

Termenung jauh kejap memandang screen putih ni..Lamanya tak menaip untuk menulis..

Dan hari ini harus gagahkan diri, lawan masa, lawan kelembapan menaip lawan segala-galanya.. kerana apa yang saya mahu daripada tulisan sendiri ialah agar ianya bermanfaaat pada semua semua orang terutama diri sendiri..ke arah lebih baik pastinya..

Alhamdulillah..sudah hampir setahun menjadi SURI RUMAH sepenuh masa.. Dan Alhamdulillah, saya gembira dan bahagia.. Moga Allah panjangkan rasa tenang dan damai ini hingga ke Syurga nanti..


Zahra dah nak masuk 11 bulan dan dapat tengok dia membesar depan mata sendiri, membesar dengan susu sendiri (terbaik dan jimatttt amatt) adalah nikmat tak terungkap dengan kata-kata.. Syukur Ya Allah..


SURIRUMAH SEPENUH MASA

Tak sangka impian suatu masa dulu hari ini jadi betul-betul..kenyataan..walaupun dulu-dulu belajar je, exam, grad then kerja, seperti tak terfikir pun akan secepat ini jadi fulltime housewife.. :)

Accident tahun lepas melakar banyak peristiwa hidup, mengubah perjalanan hidup yang saya sendiri tak pernah imagine akan lalu semua ini..

Saya yang sangat workaholic, pernah sewaktu lepas MC 6 bulan dipanggil masuk kerja kembali (bukan sebagai staffnurse OT lagi dah, tapi sebagai Quality assistant (bahagian admin gitu), saya mengandung Zahra 7bulan masa tu stay back till midnight selesaikan kerja-kerja diperlukan untuk audit..Dan hari ini saya SURIRUMAH (senyummmmm..)

Dan, bila jadi housewife mula-mula tu tak dapat buat banyak benda juga sebab masa pindah ke Melaka tu saya baru lepas surgery skin graft kali ke2.. Bila dah makin baik, makin baik, mula sibukkan diri dengan aktiviti2 rumah macam masak, baking, segala bagai.. Seronok dan paling happy sebab dapat tengok, main, guling-guling dengan Zahra 24/7..ngeeee~

I felt blessed.........

With husband and my own little angel around..


TAWARAN DEMI TAWARAN

Selepas confinement period je, saya tender Resignation Letter..phewww.. A big move but we have to move on :)

Ada tawaran untuk posisi lebih baik..Alhamdulillah saya tolak..

Ada tawaran untuk sambung belajar n mengajar.. Alhamdulillah, juga saya tolak dengan hati yang berat sekali kerana itu antara impian saya (belajar lagi dan berkongsi ilmu dengan orang lain)

Tapi saya yakin, tiada apa yang lebih besar daripada meriah redha suami dalam meraih redha Allah.

Bukan suami tercinta tidak mengizinkan..namun faktor jarak, anak, dan impian memiliki suri di rumahnya menjadi dorongan kuat untuk saya memilih berada di sisinya..

Dan ini yang terbaik buat kami sekeluarga hingga ke saat ini dan akan datang jua inn Shaa Allah..

Mungkin rencana Nya begini untuk kami hari ini, mungkin esok, berubah sepenuhnya (sebagaimana kisah kami setahun lepas)..

Maka, kami sentiasa inn Shha Allah akan mempersiapkan diri, jiwa dan hati kami untuk segala yang Allah titipkan buat kami..

Tiada apa yang kami damba dalam hidup ini kecuali redha Sang Pencipta dan mati dalam husnool khotimah..Amiiinnn..



Introducing my little cutie pie..
Sharifah Faathimah Al-Habshee Syed Abdul Mun'em
Co-owner Az Zahra Store


~~Saya dalam proses mengasah jiwa membaca dalam diri saya, suami dan anak-anak inn Shaa Allah..Semoga hidup kami bermanfaat untuk orang setiap masa inn Shaa Allah