IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Friday, June 24, 2011

Warna Hidup Semakin Terlakar (1)

1 comment:
Selepas berkenduri-kendara 2 hari dan persiapan sebelum dan selepas yang memakan masa seminggu lebih, kami harus pulang ke tempat kerja masing-masing memandangkan tak ada cuti kahwin 'reservation' sebab dua-dua baru start kerja.

18hb kenduri belah saya,
19hb kenduri belah suami,
20hb hari mengemas dua-dua rumah dan setelkan sanak saudara,
21hb pagi bertolak pulang ke KL dan Melaka ke tempat kerja masing-masing.

Kita merancang, tapi perancangan Tuhan lebih jauh maha hebatnya.


Asalnya, mahu bertolak tengah hari lepas dapat tidur secukupnya, namun terpaksa dipinda memandangkan ada family daripada Singapura mahu berkonvoi dengan kami, dan pagi 21hb tu juga kami dijemput Tok De (tok sedara suami) untuk bersarapan bersama-sama. Seawal jam 730pagi kami keluar rumah.


aahh, terlalu segar semuanya dalam ingatan..


Dan perjalanan kami diteruskan seperti biasa. Riak letih jelas kelihatan di wajah si suami. Beberapa kali saya offer diri untuk tukar driver, tapi ditolak lembut. Katanya, sudah dijanji mahu dipandu hingga ke KL untuk beri rehat pada saya.

Seusai sampai di LPT, masuk tol Jabor, rakan sekonvoi berhajat untuk terus ke depan menunggu kami di R&R Gambang dan di situ kami akan berpisah menuju haluan masing-masing. Dan di situ juga kami berhajat untuk memberi ruang untuk mata dan badan kami berehat sebelum meneruskan perjalanan.

Di dalam perjalanan menuju Gambang, si suami semakin keletihan dan buat kesekian kalinya meng'offer' diri untuk memandu sebab tak rasa letih sangat pun, dan kali ni beliau bersetuju dek terlalu letih. Kereta di'pull over' dan stereng bertukar tangan.

Pemanduan diteruskan dengan tenang, dan si suami terlentok di tepi kepenatan.



Allahu Akbar....Allahu Akbar.(Allah Maha Besar)

Di kilometer 234, di waktu kira-kira 12 tengah hari, saya terlelap sedetik cuma dan kereta mula terarah ke kiri, cuba dikawal lalu melanggar divider kanan sebelum kereta betul-betul hilang keseimbangan dan bergolek di atas jalan untuk beberapa saat sebelum tersadai elok di bahu kiri jalan.

Allah..!
Allah..!
Allah..!

Suara si suami jelas ditepi..Dan saya cuma mampu mengucap di dalam hati..


Terlalu cepat, terlalu sekejap tapi cukup untuk diingati seumur hidup... Terlalu jelas..~


Runtun hati saya melihat si suami berdarah sana sini. Lagi kecewa hati saya sebab cuai saya kami di situ waktu itu. Saya diam membisu.


"fiey, telefon mana?", tanya si suami.

Dan saya terus membisu.


Lalu beliau keluar dari keretas mencari handphone di deretan barang-barang yang bertebaran di atas jalan. Dengan cebisan phone yang ada, mak mentua berjaya dihubungi. Saya, masih di dalam kereta, mencari sakit luka di badan sendiri, di kepala tak terasa, di kaki tiada apa-apa, dan tangan...Maha Kuasa Allah, kedua-dua tangan saya cedera..

Teruk dan Sederhana mengikut rencana Sang Pencipta.

Sedaya  upaya tika itu, menarik nafas sedalam-dalamnya, cuba menghadirkan redha dan akur pada kehendak  ketentuan Qadar Allah. Bukan mudah..! tapi syukur buat Allah kerana menghembuskan ketenangan di hati waktu itu.


Mengkhabar Berita

Di kala si suami kembali ke kereta, hati cuba dikawal sebaiknya, berdegup rentak perlahan. Dengan rasa yang berbaur, mata mencari redup di matanya, suara kecil menutur perlahan..

"Neng...fiey minta Neng redha."

Beliau masih kebingungan dengan kata-kata itu.

"tangan fiey dua-dua cedera.." sambung saya..

"Allahh!! mana? mana?" dan air mata kelihatan bergenang di peluput matanya.

Sungguh, saya hanya mampu berdoa agar Allah kurniakan juga ketenangan buatnya. Semoga dihadirkan rasa akur dan redha dihatinya, semoga dikuatkan hatinya untuk apa jua kemungkinan selepas ini..

Dan beliau menggangguk perlahan sekali, menelan peritnya hakikat ujian Tuhan ini..Akur


Cerita yang punya Skrip

Kisah ini terlalu tersusun..Semacam telah ada skrip tersedia..semacam telah lama tersedia..

Episod demi episod...


Kita hanya manusia, di bumi Tuhan ini, kita berhidup untuk diuji..Tiada ujian tanpa keperitan, tiada keperitan yang sia-sia.

Meski kita manusia sering mengejar bahagia, seringkali kira ketemu luka pedih,
kerana di situ Tuhan berjanji pasti, bahagia ada pada balasannya, dan juga ada hati kita yang menghadirkan bahagia bila menjalani ujian-ujianNya dengan redha dan taqwa.


fiey ahmad
jalan itu perit, dan ianya untuk kami

Thursday, June 16, 2011

Kisah Perkahwinan kami

3 comments:
18  Mac 2011..

Tarikh yang dipilih untuk menyatukan Noor Hafizah Ahmad & Syed Abdul Mun'em Syed Abdul Rahman dengan akad mulia di sisi Islam. Meskipun sudah hampir 3 bulan berlalu tapi semuanya seakan baru je berlalu semalam..Dan hari ni baru berpeluang berkesempatan menulis serba sedikit ceritanya.

Terkesan dengan Tsunami di Jepun waktu itu, 3,4 hari hujan tak berhenti malah turun dengan lebatnya. hujan rahmat agaknya. Pagi 18hb itu, hujan berhenti sekejap lepas Subuh, Alhamdulillah..Dengan mas kahwin RM77, kami sah bergelar suami isteri..Selesai je akad hujan berderu-deru turun semula. Sampai pengantin lelaki kena iring dengan 'blue canvas'..huhu, lawak betul.

Alhamdulillah..segala berjalan 'smooth' je..'Simple' tapi semua berpuas hati. Tak banyak belanja keluar, mana yang ada saja. Kami dah sama-sama setuju, nak dahulukan yang penting daripada yang kurang penting, sebab sama-sama banyak lagi perkara yang penting akan muncul dalam hidup kami nanti.

Malam tu sempat lagi 'join small family gathering' sebelah suami. 'Small' ke? hampir 200 orang juga malam tu. Angguk je la kepala bila encik suami kenalkan kaum kerabatnya tu.






19 Mac 2011

hari yang lebih relax sebab kat rumah da selesai majlis. Encik suami la yang tak berapa nak duk diam malam tu..Nak tolong tak dapat, nanti la ye..huhu. Awal-awal pagi rombongan kereta berderet-deret menuju ke Manir, jauh dari kesesakan trafik dan orang ramai, kami mulakan majlis dengan aman, famili dapat makan nasi arab air tangan Abah dan kawan-kawannya yang sangat gempak..Malangnya si pengantin berdua tak sempat merasa nasi kenduri sendiri, sempat rasa nasi pengantin je..=(

Rasa hati aman dan bersyukur sebab kedua-majlis berjalan dengan baik, sikit-sikit kekurangan itu, kita terima terima dengan baik dan tersenyum sebab semua orang tahu, there's never a perfect thing, then be happy with it.

Apa yang best nya pasal wedding kami ni sebab 'last minute' baru kami 'realize', kami punya wedding ni dah dikira International Wedding da..Haha, sebabnya dari hari akad nikah lagi, majlis kecil-kecilan kami ni terasa meriah sangat dengan kehadiran sedara-mara dari serata rantau.


pertembungan dua budaya yang sangat unik:)~kata Aton
March 21 ·  · 
    • Syapeak Faisal Sobirin ‎2 budaya ke?aku rs cam lebeh je..hahaha
      March 21 at 9:26pm · 
    • Nuur Fatimahtul Zuhra cam 4 ker? mungkin 8? byk sgt kot..mmg international sungguh la!
      March 21 at 9:27pm · 
    • Syapeak Faisal Sobirin siyes weh..kejap dgr ganu,pastu arab, english, endon, cham, thai pon ade gak..konpius2..aku kat mesia ke ni?hahaha
      March 21 at 9:32pm · 
    • Afdhalila Nur wahh..seryes?
      March 22 at 4:35am · 

    • Fiey Ahmad ada malaysian, americans, thais, singaporeans, indonesians, vietnameses..yg tu yg diketahui la..huhu..imbau masa lalu



Kahwin satu permulaan baru



Isi penting dalam entri kali ini, bukanlah semata-mata cerita di atas yang sekadar imbauan memori kenduri dan akan kekal sebagai coretan kenangan seumur hidup.

Apa yang penting, perkenalan dan persahabatan lebih 6 tahun dulu tidak pernah menggambarakan siapa sebenarnya pasangan kita. What kind of person he would be..Sejujurnya, di awal waktu kenal dullu, tak pernah terasa yang akan berjodoh dengan beliau. Bermula dengan rakan sekerja, head comm dan asst head Taaruf week matric UIA 2005, diteruskan dengan kerja Deputy President dan Secretary MSCC 2006, kami melalui pahit manis bekerja dan bersahabat bersama teman rapat hingga ke hari ini. Wani, Aton, Hazri dan lain-lain. Jatuh bangun yang akan sentiasa berkesan di hati.

urmm, dulu-dulu, bila mula-mula berkawan dengan mana-mana budak laki-laki yang tak berapa ramai dalam hidup saya (maklumlah, , mesti secara automatik 'the heart and the brain will scan them briefly' sama ada "Adakah ada ruang untuk kami bersama nanti?".

Maksudnya, saya cuma terfikir sekejap untuk menentukan sikap dan tingkah saya bila berhadapan dengan kaum Adam ini. Andai jawapannya berkemungkinan Ya, saya cuma perlu berbuat biasa saja(tak perlu nak berlebih-lebih rasa) dan tunggu la if betul-betul ada jodoh,, if jawapannya Tidak, saya segera menutup ruang untuk berasa dan berfikir 'further', kira tutup cerita dan berkawan dengan riang gembira.

Untuknya dulu, jawapannya Tidak..(hohoho).

Tapi akhirnya, kami berjodoh jua serta selamat diijabkabulkan 3bulan lalu. Sungguh saya tak kenal sedalamnya tentang suami saya ini dan saya mahu mengenalinya sepanjang usia hayat ikatan kami.

Dan coretan baru dalam hidup kami sejurus beberapa hari pernikahan, benar-benar mengizinkan saya untuk lebih mengenali beliau. Jika dulu-dulunya saya rasa beliau bukanlah 'orangnya', bukanlah orang yang mampu menjaga saya dan orang lain, kini ada satu perkara yang saya yakin dan tahu,"Sedang beliau bukan orang yang memiliki sifat dan sikap itu secara zahiriah mungkin, tapi saya tahu, beliau terlalu amat berusaha untuk menjaga saya sekalipun dalam keadaan begini..

Sungguh, beliau adalah yang terbaik Allah hadiahkan untuk saya, dan sesungguhnya saya terlalu bersyukur beliau masih di samping saya hari ini.


"saya tak mahu berjanji sebab kita tak pernah tahu apa jadi 2 saat lepas ni.."



2saat~


Perkahwinan itu adalah salah satu jalan menuju Redha Allah. Redha Allah itu tinggi nilainya dan sesuatu yang tinggi nilainya, pasti tinggi maharnya..

Kisah kami bukan kisah segalanya bahagia tapi kami berbahagia dengannya. 

Kerana bukan semua pilihan kita, wujud untuk kita, tapi pilihan Allah itu pasti yang terutama..

Memberi dan menerima, menikmati dan bersyukur..




fiey ahmad
mencari syurga dengan RedhaNya