IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Thursday, March 17, 2011

Mencari Redha dalam CIntaMU

1 comment:
hari ini bakal berlalu pergi, seperti hari-hari yang terdahulu dan hari-hari yang seterusnya..

Setiap detik menghampiri kepada pengakhiran abadi,

menghampiri detik pertemuan bersemuka bersama Tuhan


Sungguh, aku terlalu ingin mencari redha Mu dalam setiap detik langkahku


Dan,

Untuk itu, Kerana aku ingin mendamba cinta di bawah lembayung cintaMU

Dan aku mengimpi untuk membawa cinta yang Kau beri ini ketika bertemu denganMU nanti



fiey ahmad
mohon doa dan kasih sayang kalian

Saturday, March 5, 2011

Scrub Nurse

3 comments:
Alhamdulillah...selesai sudah part Circulating Nurse sebelum ni..Walaupun dah terasa lama sudah dan dah basi dah pun cerita-cerita ni, tapi nak juga berkongsi, mana la tahu sedikit sebanyak ada yang bermanfaat buat pembaca sekalian..

Kali ini cerita tentang Scrub Nurse (SN) pula. Mungkin ada yang tahu SN ni apa, kerjanya macam mana, tapi mari saya cerita lebih detail sikit mengikut versi dan citarasa saya..huhuhu..

SCRUB NURSE



Secara definisinya, SN ni adalah nurses ataupun Trained OT staff yang akan men'SCRUB'kan ataupun men'sterile'kan diri mereka dan menjaga serta bertanggungjawab ke atas segala barang 'sterile' di sekeliling mereka di ketika sesuatu surgery belum, sedang dan selepas berlaku.

Peranan 

SN boleh berperanan sebagai 3 fungsi dan terkadang lebih juga bergantung pada keadaan dan situasi surgery.Peranan utama ialah menjaga instrument, handling instrument, assist surgeon (retracting, suctioning, dapping), giving opinion to confirm the anatomy of the body part (then we got to have knowledge la kan), dan  juga menjadi teman bicara dan gelak ketawa kadang-kadang bagi menghilangkan stress di ketika surgery..haha.

Oleh itu, kerja SN ni boleh terbahagi kepada 3 atau lebih. Dalam satu-satu masa SN boleh beperanan sebagai salah satu atau juga semuanya, bergantung kepada keadaan ye.


  • Instrument Nurse
  • 1st assistant
  • 2nd assistant
  • kadang-kadang boleh jadi 3rd @4th assistant

Instrument Nurse (IN)

IN adalah scrub nurse yang bertanggungjawab sepenuhnya ke atas instrument set dan akan membantu surgeon dalam surgery dengan menghulurkan instrument yang diperlukan surgeon. Ada simple-simple surgery yang memerlukan seorang je SN, macam excisions, removal of implants,D&C, ERPOC, urology procedures, dan lain lain, SN ni akan jadi IN dan assist directly pada surgeon tu.

IN punya tugas bermula daripada preparation set yang dan diguna, supplements yang akan dan mungkin akan diguna. Seterusnya, IN akan 'lay out trolley' mengikut sepatutnya bukan mengikut citarasa sendiri ye. 'Lay out trolley' bergantung kepada jenis surgery, position patient, dan position surgeon juga. Mungkin detail pasal lay out trolley boleh dibincang di kemudian hari bagi memendekkan karangan di sini.

IN adalah orang yang berkuasa sepenuhnya ke atas instrument yang digunakan sepanjang surgery dan mereka adalah orang yang akan bertanggungjawab atas Counting Instrument bersama-sama dengan Circulating Nurse, oleh itu IN semestinya mengingati segala nama-nama sebenar dan nama timangan  instrument tersebut (saya ada instrument ENT nama nya Mak Bedah kot). Selain itu, IN harus mempunyai idea dan memori tentang keseluruhan surgery yang akan berlaku untuk melancarkan perjalanan surgery (which is the never-easy starting part for beginner like me, but learn and learn).

Yang penting IN kena cool dalam semua keadaan..React accordingly ya..(waaa, long way to go, fiey)



1st Assistant @ 2nd Assistant @others

SN ni akan banyak buat kerja-kerja assistant, like retracting, suctioning when IN alone cant handle and needs help. 1st assistant adalah SN yang paling dekat dengan surgeon. Kerja-kerja lain 1st assistant contohnya, pegang laparoscopic camera, 


Itu saja basic nya...Secara amnya, harus tahu pasal surgery, nature perjalanan surgery, style dan perangai surgeon (sebab nak kena ikut rentak mereka masa surgery),tahu instruments, anatomy akan banayk amat membantu (sebab itu tak pernah regret belajar anatomy dulu walaupun tak de lah expert).


Mungkin ada yang tertinggal maklumat di sini, tapi saya tak sedar ke, saya minta maaf ye, sekadar berkongsi apa yang saya ada dan yang saya lalui..


fiey ahmad
dah nak masuk 5bulan, fiey.

Wednesday, March 2, 2011

Circulating Nurse

No comments:
Assalamualaikum w.b.t




Semacam sudah berbulan-bulan tidak menulis entry untuk 'update; kerja sekarang...


Alhamdulillah, dengan izin Allah , dan bantuan rakan-rakan sekerja yang 'supportive', saya banyak mendapat peluang untuk 'scubbing' dan menjadi 'GA girl" bak kate Dr. O..hehe


Ok, meh sini nak cerita sikit tentang nurse (trained staff: nurses and Theatre)'s Role dalam OT..Dalam satu-satu surgery, dalam OT tu, trained staff akan berperanan masing-masing sebagai:



  1. Circulating Nurse
  2. Scrub Nurse
  3. GA nurse

Memandangkan untuk menceritakan ketiga-tiga cerita itu di malam ini bakal menjadikan entry ini semacam karangan 5 muka surat, jadi saya cerita pasal Circulating Nurse dulu ye.

CIRCULATING NURSE

haaa, daripada nama dia pun kita dah boleh agak kan apa kerja dia..CIRCULATE= berpusing..Jadinya, kerja CN ni berpusing-pusing la kalau nak tahu..hehehehe..Nama lain untuk CN ialah Runner dan RUN= Berlari, jadinya kerja runner ni berlari-lari lah ..huhuhu..








Saya harap kita dapat sedikit idea daripada definisi 2 term di atas, harapnya membantulah kan..hehehe..

Ok, ni serius, ni serius..

Sebenarnya kerja CN @ Runner ni kalau ikut fahaman saya ni la kan melingkupi 3 peranan. Yang pertama, in charge Perioperative Care Plan (PCP), kedua in charge Charges (untuk private je neh), dan yang ketiga nya yang berlari-lari tadi tu lah..huhu (will be explained next ya).

Firstly, PCP..PCP means perioperative care plan..Maknanya, plan perawatan sebelum, semasa dan selepas operation. Apa yang penting untuk didokumenkan ialah, nama surgery, nama surgeon, anaest, OT mana guna, time start & time ended, nama scrub nurse, CN nurse, GA nurse, dan beberapa items yang lain. 

Major role dalan PCP ni ialah COUNTING swabs, sharps & instruments bersama-sama dengan scrub nurse.. Haa, untuk apa ye? Leh fikir tak reaon ye? Senang je kan, kalau fikir sikit mesti dah boleh tau nye. Count ni wajib dibuat untuk setiap surgery (sepatutnya) lebih-lebih lagi kalau OPen Surgery..Count teramat penting untuk mengelakkan insiden tertinggal segala macam perkara di dalam tubuh badan manusia yang dibedah. Dah banyak dengar kan insiden-insiden ngeri lagi macam tak mahu percaya kan tapi itulah sebahagian hakikat dunia di bilik bedah. Peratusan untuk insiden terjadi tak pernah hilang dan tak pernah mampu untuk dihapuskan, dan untuk itu usaha untuk mengelakkannya itu haruslah dipandang serius. Count ini biasanya dibuat 3kali : initial count, 2nd count, & final count..Pengecualian buat Caesarean surgery sebab ada satu lagi Ancillary count sebelum 2nd count, semasa uterus cavity sedang mahu di'close'.

Secondly, charges' patient..Huhu, ini rasa-rasanya hanya applicable untuk hospital swasta sahaja..Al-maklumlah, segala benda pun patient guna maknanya patient kena bayar..hohoh, dan silalah membayangkan tentang apakah yang yang terkandung dalam charges form tu..Dan part charges ni memang akan menguji kejujuran kita sangat-sangat..Dan amat kena berhati-hati untuk kita yang Muslim ni  sebab bimbangnya ia akan mancalar keadilan kita dan pastinya patient juga yang teraniaya..Masa mula-mula memang payah dan Slooowwww amat, tapi tak pe, selagi hati kita nak berusaha mesti boleh catch up, insyaALLAH..

Thirdly, part yang berpusing-pusing dan berlari-lari ni la paling best..Mahu boleh kurus tau. Kat sini kalau operation kat OT 1 tapi barang ada kat store, mahunya tetiba nak guna implant ke loose item ke masa surgery, kena la pergi berlari-lari ambil (tak boleh lari sebenarnya, bergegas je ayat baku ye)..hoho, ada lah jarak dam 50meter, kalau dah dekat sepuluh kali pergi mari pergi mari, mahu tak marathon dalam OT tu..Kalau barang dikehendaki tu terletak pada tempatnya dan jumpa terus tak apa kan, tapi kalau dah kena pergi sana-sini mahu tak berpusing-pusing kepala..Hihihi, CN ni lebih kepada menyediakan items yang diperlukan scrub nurse bila mereka da men'sterile'kan diri mereka. Tuang povidin & NaCl ke, tolong position patient ke, tolong lap darah terpercik kat muka ke, hehe..segala macam la pendek cerita..Tak faham tanya ye..


Tu la namanya CIRCULATING NURSE ni..Dan kerja CN ni berbeza-beza bergantung pada nature of the surgery itself..Tu la yang kena selalu belajar je dalam OT ni..Brain just dont stop think..huhu, best2..Walaupun penat, tapi Ilmu tu yang amat-teramat menjadikannya berbaloi..

Kalau tersalah ambil tersalah buka tak jumpa barang, lepas tu kena marah tu, itu perkara biasa, thats the way we learn, learn from mistakes for not doing another same mistakes..

huhu, ayuh belajar dan belajar lagi...


fiey ahmad
pasni kena makin rajin menulis