IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Monday, December 27, 2010

Tak sabarnya rase..

No comments:
Secara seriusnya, saya tak sabar-sabar nak balik rumah, kat Terengganu itu...
Tak sabar nak jumpa adik-beradik yang gila-gila..
Tak sabar nak jumpa anak-sedara perempuan dan laki-laki yan gmesti comel cam mak cik dia nih..hihihi..
Tak sabar nak jumpa ngan Muhammad Irfan Saifullah, baby boy baru dalam family..
Tak sabar nak makan keropok lekor 008, Kelulut..
Tak sabar nak jumpa Cikwan..
Tak sabar sabar nak jumpa adik-adik.
Tak sabar nak jumpa Nor, kakak yan gbaru balik dari Mesir nih..
Tak sabar nak tengok ye pakai baju cantik-cantik...cheewwaaahh
Tak sabar nak bau udara Terengganu walaupun bau ye sama je..




fiey ahmad
p/s: WEM, please drive me home safely..(or it should be me who have to drive WEM safely..haha)

Thursday, December 23, 2010

Thanks for the chances..

No comments:
I am so grateful plus thankful to Allah, the Ultimate planner in the universe for every single thing I had before and what I had today.

Almost 2 and half months I have been an OT nurse, not to feel proud neither feeling any great about that, yet, I just wanna express my thankfulness, I have gained lottsssss of lessons, which 10% of surgical-related knowledge and the rest 90% of human behavioral and challenging environment, to myself and my faith definitely.


After several episodes of circumcision, I was given chance to scrub for SubMucosal Diathermy (SMD), which is a treatment for nasal obstruction, and Functional Endoscopic Sinus Surgery (FESS), which is a treatment of diseases of nose and paranasal sinuses.


Nexts were Phacoemulsification and Intraocular lense Insertion ( treament for Cataract which is due to opacity of the eye lense), and Blepharoplasty (modification surgically of eyelid by removing excess skin and fat at the area).


Today, I was glad when I was given a chance to be instrument nurse (scrub nurse who handle instrument) in Total Abdominal Hysterectomy where the whole uterus is removed after abdominal opening at the lower segment same like Caesarean surgical site, which mean horizontally. TAH also can be done with vertical incision.


What makes so much fascinating about those experiences is they push, force, oblige, coerce me to Think, Catch Up, Memorize, Develop and Polish skills, and many more at the same time.


The photographic memory of mine would be helpful in this situation, however my short term memory loss might bring me misfortune. Hahaha..So, the main key word is, KEEP STRUGGLING while relaxing..Come on, fiey..


It is not all about getting better in working skills, it is also about being a good human and better Muslim.

Let me tell you the truth especially juniors in IIUM..Working life is far beyond you ever thought, I mean for your Muslim life. If you do have taught about that before, lucky you, if not, just appreciate whatever you get during campus life and try the best of yours to be close to the right track, then pray to Allah for HIS help and guidances.

There will always be pros and cons, it is us who decide which way we wanna go. Pick the best for your life, we still got another life to live on after this. May Allah always protect us and our faith.


fiey ahmad
tomorrow is always a quest.

Monday, December 20, 2010

Kalau itu Rezeki Saya

3 comments:
Sedang waktu berjalan dan makin berjalan ni, saya tetap melalui hari-hari seperti biasa. 

Pergi kerja, makan, kerja, makan, kerja, makan, balik rumah, makan, ngadap laptop dan tidur keletihan..

Sejak berkerja, 7 hari seminggu saya penuh sekali, dan kesan 2bulan ini telah menunjukkan kesan-kesan pada tubuh badan terutama hidung, tekak dan urat-otot..huahuahua..

Sekarang sudah mula merasa akan tidur tak tenang, tak lena, tidur dalam fikir,,(entah apa benda fikir pun tak tau la)..

Dan setiap kali tu juga sekecil jiwa ni bertarung untuk melawan perasaan dan keadaan itu, memujuk diri bahawa ini masih lagi kecil bandingannya dengan apa yang menunggu di depan.

KeTIDAK-KISAHan saya selama ni membawa saya ke sini hingga ke hari ini..Buat masa ini, ini rezeki saya, dan saya bersyukur amat untuknya..Sekalipun hati saya juga terbawa-bawa memikirkan apa jadi selepas ini, saya sedayanya kembali ke keadaan TAK KISAH saya.

Sungguh benar bila dikata, kita takkan pernah tahu apa ada di depan kita sekali pun 2 saat terkedepan. Sekalipun betapa kita mengharap ia terjadi untuk kita, terjadi dalam hidup kita, kita masih harus meletakkan perancangan dan izin Allah itu terlebih di depan, agar tidak runtuh iman kita pada rukun ke 6 Rukun Iman kita,  agar kita tidak sesal lalu tenang menyambut perlaksanaan daripada Allah.


Sekalipun hati kecil ini saban hari cukup berharap untuk itu, harapan itu saya kembalikan dan sandarkan pada pilihan Allah. Kalau itu rezeki saya, dengan izinnya, saya mahu berhidup dengannya, mahu timba lagi ilmu sedalamnya, mahu mengimarahkan medan memberi dan menabur ilmu..

Andai janji Allah itu saya di sini dan akan di sini, juga, perkara di atas harus jadi suluhan agar hidup tak tersasar daripada matlamat kehidupan manusia..

Mungkin saja Syurga dan Neraka itu endahan sesetengah manusia, mungkin kerana hanya yakin tapi tiada tahu tentang keduanya, mungkin saya juga sebilangan daripada mereka yang yakin, tahu tapi masih juga tidak endah kebanyakan masa, tapi Yakin saya pada janji Allah itu, buat saya semakin yakin bahawa dunia hanya pentas ujibakat dan juga temuduga, di mana kita cuma calon, ganjarannya Syurga atau Neraka, dan Penemuduganya adalah Allah.

Kalau itu rezeki saya, saya berharap Allah sentiasa akan membimbing saya untuk mengharunginya, apa yang penting, saya telah berusaha semampu saya..



fiey ahmad
Kamu masih belum cukup berusaha, fiey..

Saturday, December 18, 2010

My very first Scrub~ CIRCUMCISION

3 comments:

P/s:
 mohon maaf saya dahulukan, untuk tulisan kali ini kerana ia lebih berbahasa pasar dan pencampuran bahasa sedikit di sepanjang cerita. MOod kali ini lebih santai dan santai itu lebih sesuai untuk cerita ini. Semoga bermanfaat, yang buruk harap ditegur dan jadikan ingatan juga..Selamat berkongsi!!


10 Disember 2010

huhuuhu, hati ini sedikit berbunga..Dah mula start scrub dah..Dan, my very first scrubbing was a circumcision..hehe..

ooh, walaupun bunyinya begitu simple, dan kelihatannya begitu senang dilakukan, tapi realitinya tak mudah sama sekali..

haha, untuk first timer macam saya ni, nampak je cam condifent eh confident, tapi lutut bergegar-gegar..haha (jadul, circumcision tak semudah ko cakap laa, ko buat kat budak-budak kental kott) =P

1st circum is with Dr.Jasmi, a very cool surgeon. Everytime without fail, he would recite basmallah and salawat right before he circumcise the foreskin. Bab kata seorang senior, "nanti aku nak anta anak aku sunat ngan Dr Jasmi, sebab dia selalu baca al-fatihah masa sunatkan budak"..Al-fatihah pon jadi jugak lah akak kan..=)

Kali pertama tu macam tak ready sangat-sangat..huhuhu, segala keGELABAHan saya muncul bersinar-sinar waktu itu, tak jangka Dr datang on the spot tanpa saya bersiap sedia sepenuhnya layout trolley. Oh, jantungku semacam dipanggang-panggang (oh, exaggerative pulak saya)..Kolam kabot sedikit..Selama ni banyaknya tengok surgeon lain yang buat, tetiba nak kena scrub dengan surgeon lain, haruu..Tapi pengajarannya di sini, BELAJAR UNTUK KENAL GAYA LAKU SURGEON, then kita boleh expect and arrange apa nak buat kay..

Second Scrub...Pranngggg!!! Kidney dish saya terjatuh menghempas bumi OT 5 di kala gaduh-gaduh nak tolak trolley..fiey, fiey...mung ni kan!!Gelabah tak habes-habes!!

3rd n 4th, berjalan dengan baik-baik aja, dan semestinya tak mencapai mahir lagi..Ketar kepala lutut dah turun ke gear 2. Dan hari ni 5th case, saya terjatuhkan Adson forcep dek terlilit dengan cable diathermy saya..uwaaaa..alhamdulillah, senior-senior ok aja, surgeon lagi cool..ohh, fiey, apakah ini..

Dan last kes circum untuk hari ini, saya dapat pelajaran baru dari Dr. Mohamed, cara pegang forcep betul-betul..aiyyoo, nampak orang pegang cam ok ja, sekali saya pegang cam haru, that is what we call SKILL is gained by experience, and I havent doubted about it..Dan saya mahu belajar dan sanggup belajar..cewwahh..!!

Then, after this, there must be lotssss more circum to be done..And every each I wanna learn new things, I really wanna do that..


CIRCUMCISION

It is a removal of foreskin at penile area for boy or a man, and also traditionally customized by certain ethnics, remove labia majora of women vaginal part. If wanna know lots more about the introduction, please do search in HAJI GOOGLE and read..Here is from Mr. Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Circumcision

If dont understand anything, please do not hesitate to ask and I wouldnt promise I can answer it all brilliantly, but I'll try my best to search and ask somebody who knows better and explain it because I am always in learning process, definitely.

Previously, I dont feel so much important about circumcision thingy because it is male problem not us, a women. haha, then, now I do realize everything plays significant role in life kot..If we gonna mummy soon, what we gonna tell our boys about circumcision, what to expect, why got to do, and many moresss..

haaa, here also I wanna tell man out there, please play your role wisely during your kids circum time..Tell them the truth, encourage them to be strong as men should be, what are the significants of doing that, let them know why religion make it compulsory, and please do not pamper your son so much till they become 12 and screaming like mad and escaping from circum 5th time consecutively..hahaha..(dak cam nak kena tempeleng sikit pon ada, tapi tu la cerita budak-budak sekarang ni kan, wondering, dulu-dulu macam mana yee???? huhu)

Traditional Circum vs Modern Circum

"Dr, just wondering and wanna ask, kalu dulu macam mana ek orang sunat? ye la, dulu-dulu mana ada macam ni kan? Takla LA (local anaesthesia) takde GA (general anaesthesia), macam mana, tak sakit ke?"
"Dulu-dulu, macam-macam gaya orang buat..Biasanya orang pakai batang pisang, kasi sejuk sikit,  tarik foreskin then chop je, bagi ubat sikit-sikit, biar je sembuh sendiri"
aihhh, sakit juga bunyi nye tu.."habis tu tak sakit ke, doktor?"
"sakit juga, dulu ada juga orang pakai herba-herab daun kayu untuk bagi kebas sikit tu, "
"ooooo" kelas juga orang dulu-dulu, selamat je semua orang yan gda sunat sekarang ni kan. (ooh, maaf ye, bukan mahu bercakap luc** atau memperlekehkan sesiapa, cuma mengagumi orang-orang dulu punya style).

Sekarang, dah banyak yang modern kan, mungkin banyak lagi tempat yang amalkan tradisional, tak  ada masalah, boleh aje, cuma nak kongsi sikit je pasal circum surgery tempat saya. Mungkin juga ada tempat lain yang lebih canggih sekarang.

Kat sini, circum buat kat OT, samada under LA atau GA..Harga beza-beza semestinya, LA dalam RM 650 per pakej, manakala under GA RM 1000 gitu la areanya..hihihi, kat kampung-kampung mesti dalam RM10-RM30 je kan..buat-buat tahu lak saya ni..

Under LA, adik-adik sedar je, tapi di tuttt itu dibiuskan buat sementara waktu, maka takde la rase sakit sepanjang prosedur, cuma rasa tuttt tu bergerak sikit-sikit.Under GA pula, adik-adik tidut sepenuhnya, tak sedar ape pun doktor buat, tengah tidur, kalu terasa sakit pon, mesti seperti termimpi sepeti terzipp tuutt..Sedar-sedar dah berwajah baru da..

Modern style, lebih cermat, bersih, dijahit cantik dengan absorbable suture, bagi menjaga kemahkotaan lelaki sebaiknya. Cuma secara personalnya, saya kurang berminat dengan Under GA Circum, sebabnya, adik-adik lelaki kita tidak merasai pengalaman paling berharga dalam hidup mereka yang membuatkan mereka rasa mereka adalah lelaki gagah dan mesti menjadi lelaki gagah..Kalau anak saya nanti takdirnya semua tok mudim kampung semua dah pencen, dan tak ada option yang lebih bernas, saya lebih memilih under LA dan biar dia alami sendiri pengalaman itu, baru mereka ingat bahawa sedikit kesakitan itu perlu untuk kemaslahatan masa depan dan pembinaan jati diri sendiri juga.. Perempuan banyak norr sakitnya nanti, mengandung, beranak dan lain-lain (opps, tidak menjadi feminism di sini ya, harap maklum).


Kenapa Bersunat?

Harus ini dimaklumkan pada anak-anak, kenapa perlu bersunat..Usah biarkan mereka tahu yang bersunat ini hanyalah semata-mata ritual agama yang menakutkan (kena potong la, kena kapak la,), tetapi biar mereka tahu bahawa HIKMAH bersunat itu besar sekali..

Islam agama yang cukup menitik beratkan kebesihan, dan bersunat merupakan salah satu tuntutan berkaitan dengan kebersihan. Foreskin merupakan selaput kulit yang melindungi kalenjar penis di sewaktu kecil, dan apabila semakin membesar, foreskin ini menjadi tempat terjadinya smegma,bendasing berwarna putih@krim@kuning (bergantung pada keadaan) akibat pengumpulan urin atau air kencing yang tidak dicuci dengan bersih.

Kajian mengatakan smegma ini boleh menjadi salah satu risk factor bagi Penile cancer. Terlalu jarang ditemui orang-orang Muslim serata dunia menghidap penyakit ini, begitu juga kaum Yahudi kerana mereka turut mengamalkan bersunat ini.

Berdasarkan hadis riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad dan lain-lain bahawa Nabi bersabda yang bermaksud: "Lima perkara yang tergolong dalam fitrah iaitu berkhitan, mencukur bulu ari-ari, mencabut bulu ketiak, memotong kuku dan menipiskan misai."

Selain daripada faktor kebersihan dan pembinaan diri bersunat juga akan mempengaruhi kehidupan seksual akan datang. banyak penyakit-penyakit berkaitan hubungan kelamin akan dapat dielakkan, buat suami mahupun isteri..Tak mampu juga nak dihuraikan panjang lebar di sini, lain kali ye kalau ada rezeki, ini pun dah bertangguh seminggu untuk postkan..

Apa pun, syukur buat Tuhan untuk ilmu-ilmu yang tak putus-putus DiA berikan untuk kita..Hidupkan medan memberi agar Tuhan membuka lebih ruang menerima buat kita..Bukan feedback manusia yang solidly kita cari, yang penting, ada sedikit pembuktian untuk bertemu Tuhan walaupun kelihatan sedikit tak bernilai pon tulisan kali ni..

SELAMAT BERKHATAN ye adik-adik, dan SELAMAT BELAJAR LEBIH BERTANGGUNGJAWAB..!


fiey ahmad
ingatan untuk diri juga

Wednesday, December 8, 2010

Hijrah meskipun Payah

5 comments:
Salam Maal Hijrah buat semua insan-insan yang diredhai Allah..


1432 tahun dahulu sejarah Islam melakar peristiwa penting dalam pembangunan Islam sebagai sebuah agama Tuhan, dan sejarah mencatit pembuktian betapa banyak pengorbanan telah dicurahkan jiwa-jiwa bertauhidkan kasih sayang dan kecintaan pada Allah dan RasulNya.

Dan hari ini, saya cumalah hamba yang kerdil namun cukup-cukup bertuah, dilahirkan daripada rahim ibu yang mempasakkan agama di dalam jiwanya, dibesarkan dengan jerih seorang ayah yang berhijrah merentas 3 negara demi amanah seorang datuk yang inginkan Islam tetap terpelihara di jiwa kami anak keturunannya.

Dan sekali lagi, saya cuma manusia biasa. Agama mungkin lahiriahnya diwarisi, tapi sepastinya iman dan kepercayaan terhadap agama Tuhan ini adalah pilihan peminjam hati bernama manusia itu sendiri. Kerana, mungkin saja ada manusia itu namanya Islam, statusnya Muslim, namun tindak-tanduknya jauh dari landasan Islamnya.

"Kita tak layak menghukum manusia (menjustifikasi manusia) kerana kita juga manusia khilaf"

Seringkali kita dengar, malah ada yang bermazhabkan JANGAN AMBIL TAHU hal orang, atau HIDUP MASING-MASING agar tidak digolong sebagai penyibuk hidup orang. Harus mohon doa agar dijauhkan daripada fahaman sedemikian. Bagi saya, seharusnya ambil tahu, agar kita mampu sekurang-kurangnya 'berdoa untuk hidayah dan petunjuk buat mereka' dan juga 'jadikan ibrah buat kita yang juga hamba'.


Saya juga manusia khilaf


Sedari kecil saya membesar dengan pelbagai sifat mazmumah dalam diri, penuh, sebati..Dengki, kasar, angkuh, pemarah. Lebih-lebih lagi dengan adanya hadiah-hadiah berupa istidraj daripada Allah buat saya, lagi membuatkan sikap saya menjadi-jadi. Saya tak selembut dan sesopan dan seadab kakak-kakak saya, malah jauh sekali mewarisi sikap arwah Mak yang amat dikenali dengan penyayang dan pengasihnya.

Dan, hingga ke saat ini sekalipun, sebahagian besar sifat-sifat tersebut masih bersama saya.

Terus-terangnya, ada beberapa episod dalam hidup saya di suatu masa dahulu, saya pernah MEMPERTIKAIKAN percaturan Allah untuk saya..Di sekitar umur baru mencecah belasan tahun..Saya menangis dalam kekecewaan dan kemarahan..

"Kenapa Allah lahirkan aku dalam keluarga macam ni?"
"Kenapa aku dilahirkan dengan sikap-sikap jahat ini, kenapa aku tak sebaik kakak-kakak aku?"
"Kalau kita jadi anak-anak yang tak baik, nanti anak-anak kita akan tak baik juga kat kita, nanti cucu-cucu kita pun sama, nanti seluruh keturunan kita lah jadi keturunan derhaka??"


Ianya tentang PILIHAN

Takdir Allah itu tetap dan tiada berubahnya. Tetapi perlaksaan takdir Allah itu sentiasa bersandar pada ketinggian ilmu Allah dan pilihan hamba-hambaNya. Malah hijrah Rasulullah jua satu pilihan yang Allah wahyukan untuk Nabi Muhammad dan umat Islam seluruhnya.

Kita tak pernah mampu meminta untuk lahir di dalam keluarga mana, siapa ibu ayah kita, siapa adik-beradik kita, tapi kita diberi pilihan bagaimana berhidup dan berbuat kebaikan kepada mereka.

Kita tak pernah mampu meminta jalan hidup yang sempurna dan bahagia, tiada lelah dan kesahnya, tiada sifat mazmumah dan mekar mahmudahnya, tapi kita boleh memilih cara untuk mengendalikannya.

Kerana kita punya kudrat, hati dan AKAL pemberian Tuhan.


Berubah itu Payah..Tapi boleh..

Teringat coretan hidup dulu kala. Bersekolah agama perempuan mewajibkan pemakaian tudung labuh di kalangan pelajarnya, untuk waktu sekolah sahaja pastinya, sebab itu POLISI sekolah agama mungkin. Dengan itu, saya ini antara sebahagian besar pelajar yang hanya bertudung labuh di sekolah sahaja. Meskipun saya pengawas sekolah, ajk unit displin malah pernah menyandang Ketua Pengawas sekolah, namun itu bukan syarat untuk saya kekal bertudung labuh di luar sekolah.

Di luar, saya selesa mengenakan tudung bawal yang dikongsi bersama kakak dan arwah Mak sekali hingga ke matrikulasi. Bertudung itu wajib dan saya sekadar melaksanakan kewajipan itu.


Kehendak saya dan Izin Tuhan (1)

Dan Matrikulasi UIAM menyaksikan perubahan pada hidup saya. Di kala masuk semester kedua tahun pertama, saya ditempatkan sebetulnya di kelas yang sepatutnya dari sem pertama lagi harus di situ. Hari pertama ke kelas, langkah saya berhenti tersentap di kaki pintu, melihat susuk-susuk badan kawan sekelas daripada belakang membuatkan saya hampir terjerit kecil (dalam hati dah jerit kuat-kuat dah....hoho). Sebelah kanan saya pelajar perempuan yang hampir 90% bertudung putih labuh, di sebelah kiri pula cik abang-cik abang yang kudus betul muka dan pemakaiannya.

Jantung berdegup padat mengepam 'cardiac output' berganda-ganda. Lalu, sekeping SMS dihantar buat Muni,sahabat baik merangkap ex-classmate yang berada di kelas sebelah..

"Muni, tolong aku!!! aku nak masuk kelas mung. kat sini semua orang pakai tudung labuh!!waaa"

Saya pula dengan selamba bertudung bawal putih simple lagi cantik kononnya (tapi tembussss sampai ke depan)..hohoho..Tudung bawal cantik ok!! (tapi ada pilihan lain untuk Cara Memakainya sekarang).

Dan satu semester diharungi dengan penuh tabah selamba, dan classmate sangatlah baik sebaik pakaian mereka. Hurmm, sekalipun kakak paling rapat saya bertudung labuh, tak pernah dia paksa saya menjejak beliau, sekalipun classmate bertudung labuh sepanjang masa, tak pernah dikutuk dan diperli tudung saya..

Namun ada sesuatu di hati kecil. Ada sesuatu berbisik.

Alhamdulillah ia bertukar menjadi kenyataan..Semester 1 tahun kedua, sedari hari pertama minggu orientasi pelajar baru, saya dengan hati tenang penuh tekad mengenakan tuduh sedikit labuh daripada biasa, (tudung bekal hasil cilok daripada kakanda, Cikwan dan beberapa helai tudung 50" berharga RM10). Dan hati saya tenang amaattt masa itu, dan serasa saya waktu itu adalah waktu paling baik yang Allah izinkan buat saya kerana di minggu orientasi itu, tiada kenalan rapat waktu itu, dan saya lakukannya sendiri bersama izin Tuhan.

Alhamdulillah, ia kekal ke hari ini walaupun terkadang waktu sukan dan beberapa waktu saya mengenakan tudung saiz biasa tapi masih mampu untuk berusaha untuk menjaga apa yang minta dijaga. Ia masih bersama saya saya walaupun terkadang pernah ada masa ada sahabat yang mempetikaikan kelabuhan tudung itu. Tak apa, bukan penilaian manusia yang saya mahu, cuma saya mendamba keredhaan Tuhan pada niat saya.

Rupa-rupanya, saya pernah menzahirkan niat saya dulu pada seorang lagi sahabat saya, Syaza di kala kami pulang daripada latihan taekwando di tangga Mahallah Aisyah. Berkongsi cerita, dan isu tudung labuh juga diketengahkan.

"Jaa. aku rasa kan, aku akan pakai gop tudung besar kekgi. Tapi tak tau lagi bila.hahahaha"

Tak sangka seru dan izin Allah itu dekat saja. Dan Jaja terlebih dahulu melangkah dan kami masing-masing gembira.

Ingin dinyatakan di sini seterang-terangnya, labuh tudung seseorang itu tak pernah menggambarkan sedalam mana imannya, labuhnya tudung tak kan pernah menjadi kayu ukur buat kebaikan hati seseorang.. Hanya Allah, Rasul dan orang-orang Mukmin sahaja yang  mampu menilai dan sebaik-baik Penilai adalah Allah kerana Dia mengetahui setiap segala sesuatu niat hamba-hambanya.


Kehendak saya dan Izin Tuhan (2)

Al-maklumnya, saya kini bertugas di bilik bedah hospital di Ampang ini. Sejujurnya, setakat ini, saya gembira dan baik-baik saja di sini. Teringat peristiwa temuduga 2 September lepas,

"ok, hafizah. Do you have any question?"
"urm, sister. may I know, how about the uniform here? I mean, the sleeve and the tudung?"
"oh, alhamdulillah, here we are wearing long sleeve and tudung for those who wear tudung. We are kinda Islamic hospital"

Alhamdulillah..Lega sikit..
Di hari pertama kerja, perasaan bercampur-baur sekali di ketika melihat tag nama saya tertera SRN Noor Hafizah Ahmad (GOT)

GOT?? syukur amatttt tapi....terbayang bagaimanakah pakaiannya pulak..hmm

Sesampai di OT, kami diberi sepersalinan OT..Ya Allah, malu amatttttt..hurmm, tahan..tahan!!Betapa Allah tahu runsingnya hati saya hari-hari. Dan saya tahu saya harus berbuat sesuatu.

Beberapa minggu pertama, saya cuba membaca situasi. Ada sebilangan senior dan doktor memakai inner lengan panjang dan ber'turtle neck'. Dan minggu kedua saya cuba untuk mengenakannya, dan dugaan itu datang dengan kehendak Allah kan. Saya ditegur Chief Nursing Officer sendiri kerana berpakaian sedemikian.

"Awak staf baru. By right, awak tak boleh pakai macam ni."
"Tak boleh ke, puan?"
"Saya dah cuba usulkan pada orang atasan tentang ni, melenting 'beliau'.."
Lalu diam dan akur, hati sedikitpun tak faham apakah ini.

Esoknya, dengan selambe pakai lagi baju inner ber'turtle neck'. Dan, sekali lagi saya ditegur oleh seorang senior.

"Hafizah, sebenarnya awak tak boleh pakai macam ni. Awak dah tahu kan,? semalam Puan * dah tegur awak kan? Awak kan baru lagi, jadi ikutlah apa yang betul. Kalau awak nak jaga aurat awak tu, awak pakai la macam Dr. * (disposable tudung)" Tegur lembut senior ini. Saya akur walaupun dalam hati saya amat tidak bersetuju dengan polisi itu. Tapi atas dasar hormat, saya akur secara fizikalnya. Dan, saya tahu saya KENA, HARUS dan MESTI berbuat sesuatu.

Untuk memakai 'disposable tudung' tu, saya amat terkilan dengan diri saya, kerana tidak ketemu kekuatan untuk memakainya atas alasan Tak Selesa dan Pelik dipandang. Saya tak kuat untuk beberapa minggu sebelum ni dan sering juga mengadu pada kakanda, Nor, dan kata-katanya cukup lembut dan berkesan di hati..

"Sabar, fiey..Banyakkan doa dan bersabar..Allah tahu pe yang mu rasa dan mu nak..Moga mu diberi kekuatan. InsyaALLAH, "


Menjadi Asing agar Tak Terasing

Sempena Maal Hijrah kali ini, saya bersyukur pada Allah atas secebis kekuatan yang DIA kurniakan buat saya, saya memilih untuk memakai 'disposable tudung'. Biar saja jika ada yang nak kata apa, biar saja saya nampak dan rasa pelik..Mesti boleh diatasi..Tak apa menjadi asing di mata manusia agar tak terasing di mata Tuhan kelak.

Dan, alhamdulillah, walaupun di hari ini ada saja yang nampak saya pelik, tak kurang juga ada yang memberi kata-kata semangat..

"tak pe, fiey..ko pakai je pe ko nak pakai...jangan risau lah!" dengan nada selamba tapi cukup menyenangkan sedikit hati ni..


Bukan gelaran warak atau 'title' alim yang saya cari, cuma ingin mengutip sedikit bekalan lagi dengan sisa masa yang entah bila tamat waktunya, demi mencuci sedikit demi sedikit dosa-dosa yang saban hari bertambah timbunannya..


 fiey ahmad
aku tetap manusia biasa

Monday, December 6, 2010

Aku terima Takdir Mu..

2 comments:




Tuhan..,
Apa jua yang Engkau takdirkan buatku, akan aku cuba lapangkan dada untuk terima segalanya seadanya jiwa hamba ini..


Setelah bertahun lamanya juga, Engkau lukiskan jalan hidupku dengan pelbagai warna-warna duka dan ceria..
Bila ku pandang sejarah hidup di belakangku, ingin sekali ku pejam selamanya untuk memadam perit jerih luka yang terguris, namun dalam pejamku itu, betapa aku melihat hebatnya susunan ceritamu buat aku..
Aku mendapat segala yang terlalu jauh lebih baik berbanding kekecewaanku...


Tuhan,
Kali ini hati ini kembali bertamu di simpang jalan yang Engkau bentangkan,
Dan kali ini juga hati ini ingin sekali memohon belas ihsanMu yang tak pernah kunjung padam,
Berilah aku petunjukMu,
Agar tenang di hatiku, di hati insan-insan sekeliling ku, dan hati insan yang ingin kucintai..


Tuhan,
jiwa dan tubuh kerdil ini hanya mampu berusaha,
Berdoa lalu berharap,
Izinkan aku untuk kembali menjadi tetamu di sejadah malamMu,
Ampunkan aku untuk malam-malam gelap tidurku.


Tuhan,
Apa saja pilihanMU,
Terbitkan Sakinah di hati-hati hambaMu ini.
Kerana kami kerdil dan tak mampu mengintai takdir
Segala di TanganMU, di situlah kepasrahan dan ketenangan kami



fiey ahmad
bersedia untuk apa saja..

Friday, December 3, 2010

Why NURSING???!

4 comments:
Out of thousand of jobs in this huge world, why NURSING..


Let me story a bit, about my past time, about how I get involved in Nursing..


For the God sake..I never ever ever dream to be involved in Nursing, never imagine myself in a white or any color of nurse uniform. Nursing never come across my mind until my second last semester in IIUM Matriculation in 2005 I guess.

After every-semester-trials of putting myself in Medicine and Pharmacy course with RM 50 per request (RM50x4=RM 200),( I didnt want Pharmacy pun actually, huhu..)I finally had to decide between two courses which were Allied Health Science (Allhs) and Nursing. Oh, I was in Biological Science since the first day there which I didnt have problem with it.


Why I wanna jump into other course?

I love SCIENCE..And I love MATH too..I love both of them fair and square, but finally I chose science (which was actually only one offered to me) haha..But, I felt that something did not fit me. I love medical knowledge more, I love knowledge about our human body system and health knowledge more. But, I was not lucky at all. I was rejected everytime I appealed and I was given a choice whether to join Allhs or Nursing. The only reason I was rejected by IIUM Matriculation management, was I got A2 for my Add Math and Phsyic in my SPM 2003..hehe (tu la orang suruh belajar rajin-rajin tak mboh)..


I did not think deeply that time I think..haha, then I made my choice to pick Nursing. And the only, sole, mere reason I chose Nursing instead of Allhs was Nursing is the second line in medical part I thought.... I thought  I am not going to be the same like the 'misi-misi' those days, I thought I will work differrently from them. (yela, mana tahu ada nurse special-special sikit..Buta pengetahuan am masa tu)

Let me laugh a bit more..hihihihiiihihihihihihihihihihi (gelak sopan sket)....=)

Haaa..!! Do you see how 'KENTAL' I am to get into medical field..


I just dont know what I was thinking 5years ago, why not Pharmacy, why not Allhs, why not Bio Sc also..All of them are also in medical field..



"tapi Ayah, nurse ni orang paling dekat dengan doktor..boleh tahu pe yang doktor tahu juga.."

That was my answer to my late Ayah when he completely disagree with my decision. He was just so disappointed when he knew there was no way for me to be a doctor. And as usual, I  was always  the winner of the battle with Ayah when it came into making decision (oh, rindunya kat Ayah). He just needed to accept and adapt with my decision..hehe..


Why NURSING, fiey??!!

The first reason is already stated above. I thought it was the sole reason for me to be in NURSING.However,   lots more reasons come afterward,

I love to be in Hospital
I love dealing with patient
I love the art in Medical
I love the KNOWLEDGE so muchhh....


but the MOST SIGNIFICANT one is..


ALLAH choose me to in Nursing...Allah choose Nursing for me...


The phrase I keep telling myself when I was depressed badly, down to earth, angry like hell, disappoint terribly, mad crazily....My besties Nawa, Jaja, Kay, and Muni always told me the same when we were sharing stories and moments.

"Kami sentiasa percaya Allah pasti ada sebab pilih kamu jadi nurse..Kami percaya tu"


Thanks, gurls, for being there always for me. I also wanna believe that...


There were moments I questioned myself why stupidly I chose nursing before, there were times I told myself I can actually be far better than I have in Nursing, there were periods I regret things I went through during main campus life, and later I did realized, I was actually acting so arrogant, big-headed, 'macam bagus'...Ohh,  I am a stupid slave who is questioning her God for everything her God gave to her.. I quickly realize, that I have soooooo muchhh things since I joined Nursing.


THE KNOWLEDGE

I have no doubt at all, that I do appreciate Medical knowledge I have learned in Nursing even they might not be at par with Medical doctor's knowledge, Pharmacy's knowledge or any other medical partners' knowledge. Yet, I do confident that I can gain as much understanding as they do if I seek, read, ask, learn, the  knowledge..I also deeply believe everybody can do the same because knowledge belongs solely to nobody and it is solidly belonged to Allah s.w.t and Allah provide and offer us for free.

 “Is then one who does know that, that which has been Revealed unto you from your Rabb (Cherisher and Sustainer) is the Truth, like the one who is blind?  It is those who are endowed with understanding that receive admonition...!”  (Qur’an, 13:19-24)



THE NOBLE JOB

I didnt even know what nursing is before, as I mentioned above, I am gonna be like no other normal nurses. I mean I'll do anything else than normal nurses do and I also dont know what..Hehe, rupa-rupanya, we are all the same..All nurses are the same. We do nursing job and I felt in love in nursing thingy during my clinical posting. I felt in love in low class job and disgusting job like cleaning people's buttock, bathing immobilized people, feeding needy people, dressing nasty smelly diabetic wounds, playing volleyball with mental people and so much things nice to be remembered.


I do always believe nursing job is a great noble job. Same goes to any other jobs that benefit people in any ways. Great job is when you work efficiently and effectively helping and contributing people and noble job is when you put your heart in everything you do in serving needy people..So, it is us who make it great and make it noble..

In fact, we are just a normal human being, and it is normal to feel bad sometimes. We have to control it cause we control the variables and decide the outcomes kan..


tak bermakna kita belajar nurse kita kena jadi nurse,

tak semestinya kita tak jadi nurse kita tak leh apply ilmu nurse,
tak semestiya kita jadi nurse kompem kit akan jadi manusia paling baik dan succesful..




Allah knows best!!!



I just dont know for how long I can still be a nurse, but what I know, I wanna enjoy and feel these moments as much as possible.

Life is all about learning process..Everytime everywhere we go, we'll always need to learn to adapt..We decide what type of people we wanna be..



The Prophet (sallallahu alaihi wa sallam) said: "For him who adopts a path of seeking knowledge, Allah eases the way in Paradise, and Angels spread their wings for the seekers of knowledge, being pleased with his occupation, and all that is in the heavens and the Earth including the fish in the water, ask for his forgiveness. The learned are the heirs of the Prophets and the Prophets do not leave an inheritance of dirhams and dinars, but only of knowledge. He who acquires knowledge acquires a vast portion." (Abu Dawood and Tirmidhi)

fiey ahmad
Currently, I am a nurse