IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Friday, August 13, 2010

Kerinduan itu datang lagi

2 comments:

Salam Ramadhan..

2 Ramadhan 1431, genap 5tahun arwah Mak pulang ke Rahmatullah..5tahun sudah, suatu jangka masa yang agak lama jika dihitung secara lahiriah dan ilmu hisabnya, akan tetapi jangka waktu terasa baru saja berlalu, seolah-olah peristiwa itu terjadi pagi ini..
 

Masih segar dalam ingatan rentetan peristiwa itu..Wad Paliatif tingkat 5, Hospital Besar Kuala  Terengganu kini bertukar nama kepada Hopsital Sultanah Nur Zahirah/


“Mak rasa Mak tak sempat sampai Ramadhan”, keluh Mak merasakan beliau dijemput pergi sebelum berkesempatan menemui Ramadhan 1427.


Namun kasih sayang Allah pada Mak diterjemahkan pada kesempatan yang diberi untuk menemui Ramadhan kali terakhirnya waktu itu. Betapa raut wajahnya yang lemah menzahirkan kesyukuran yang tinggi pada Pemakbul doanya.


Berbekalkan sedikit kudrat yang nipis itu, Mak bertegas untuk berpuasa pada 1 Ramdhan itu walau ditegah oleh Nor. Menjelang petang, Mak berbuka hanya dengan beberapa sisip air putih dek seleranya dimamah keadaan penyakitnya.


Di saat berbuka petang itu, Mak hanya merenung kami dari katilnya, kami yang berkumpul hampir semua ahli keluarga berbuka di dalam wad tersebut. Bila disuakan bubur nasi padanya, Mak menolak lembut. Tanpa suara Mak menyatakan Mak tiada punya selera.


Malam itu juga, Nor dan Luqman akan berangkat pulang ke tempat belajar masing-masing. Mak bertanya ke mana mereka hendak pergi seolah-olah berat hati melepaskan mereka pergi. Namun, hati ibu agung yang Mak miliki merelakan pemergian mereka untuk mengutamakan kepentingan pelajaran anak-anak berbanding kepentingan diri sendiri sekalipun jauh di sudut hatinya Mak sangat menginginkan anak-anaknya berada di sisinya saat-saat itu..


Saya telah mengambil keputusan untuk tak pulang terus ke Kuantan waktu itu, untuk terus bersama Mak walau apa pun. Bagi saya pelajaran saya tak sebanding saat-saat bersama Mak. Sekalipun begitu, saya masih berasa kesal kerana tidak menggunakan sepenuh masa itu dengan baik dan menghargainya sesungguhnya, sebab terlalu masih banyak perkara yang tidak saya sempurnakan sebaiknya untuk Mak.


Jiwa saya tak sekuat Mak. Semangat saya tak seteguh semangat Mak. Kelembutan dan rasa kasih saya tak sebanding Mak. Prihatin dan perhatian saya tak setaraf Mak..Sekalipun saya berada di tahun 1 bidang kejururawatan waktu itu, saya tak miliki hati seorang jururawat yang baik..Tak memiliki ‘ruh’ jururawat secara ‘naturally’. Apa yang tahu waktu itu, ialah, ‘bed making’ dan beberapa asas yang lain seperti makan-minum yang sempat dipelajari di dalam kelas yang cuma dihadirkan jasad, tapi tanpa hati. Pelajaran saya entah ke mana waktu itu, dan masih kukuh saya menyimpan kenangan itu, di waktu itulah kali pertama saya betul-betul putus asa dengan pelajaran saya. Saya mengambil keputusan untuk tidak mengambil kisah apa keputusan yang saya dapat, apa nak jadi dengna pelajaran saya bukan lagi satu kepedulian bagi saya.


Dan sesungguhnya, Allah itu Maha Besar lagi Maha Mengetahui segala sesuatu yang terbaik untuk hambaNYa. DIA punya Kuasa atas segalanya, DIA punya keizinan atas segala yang boleh berlaku. Di celah keputus-asaan itu, saya mendapat panggilan mengkhabarkan berita saya ditawarkan biasiswa penuh oleh Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA)..Alhamdulillah........Selepas beberapa siri kejadian dalam hidup membabitkan ‘keturunan dan warna IC’ saya dan Mak Ayah saya, kali ini, Allah memberi tanpa saya pernah mengimpi tinggi..Bagi saya, ini rezeki dan berkat doa Mak untuk saya.


Di kala seusai Subuh pagi itu, saya dan abang ketiga saya, Fendi terlelap dan K.Da mengambil giliran menemani Mak. Dan, waktu itu Mak dijemput kembali.


Allah~~~


Air mata tak terbendung lagi. Ras pilu kehilangan bercampur dengan rasa kelegaan Allah menjemput Mak di hari baik dan bulan baik. Saya pasti kepulangan Mak adalah kepulangan yang ditunggu oleh para penghuni langit. Kepulangan Mak pasti disambut gembira dan Mak juga pasti bahagia dijemput kembali ke sisi Allah.


Arwah Mak yang sangat istimewa


Mak yang berfikiran ‘lapuk’(orthodox kata saya) tetapi melangkaui berpuluh tahun ke hadapan..Seingat ingatan saya, Mak TAK PERNAH mengirim pesanan agar ‘belajar bersungguh-sungguh atau belajar biar dapat markah tinggi-tinggi’..Apa yang dipesannya selalu ‘jangan tinggal sembahyang atau ngaji quran ye’..
Pernah suatu ketika dahulu, hampir 9tahun lalu, sewaktu saya di tinggkatan 3,

 Mak pernah berkata “Mak doakan mu tak dapat penuh (9A), fiey”...

Hancur luluh hati saya mendengar kata-kata itu. Hati baran saya melenting dan muka saya ditarik sesungguhnya..

” Mak, Mak tahu tak betapa saya berusaha untuk tahun ini..hmmmmmm, takpe lah, kalu Mak da doa macam tu, tak payah la saya belajar-belajar lagi” jawab saya marah. Mana taknya, tahun 2001 adalah tahun kegilaan saya ‘study’ untuk mendapat yang terbaik PMR itu.

Mak datang pada saya, lembut Mak beritahu saya
“bukan gitu...Mak cuma harap mu tak dapat 9A sebab Mak tak nak anak Mak ni sombong dan takabbur kalau anak Mak dapat tinggi-tinggi”..

Nak tergelak pun ada masa mendengar alasan Mak masa tu, cam kolot je kan (jahat betul saya masa tu)..Tapi bila sekarang ni, tersangatlah terkesan dengan kata-kata Mak..

Masa SPM lagi kelakar kata-kata Mak, "Urmm, Mak harap mu tak dapat penuh (straight A) tapi takpela, kali ni Mak doa mu dapat penuh sebab mu leh Ayah mu gembira kalau mu dapat penuh"..Kali ini, saya hanya tersenyum mendengar kata-kata ikhlas Mak tu, tak melenting dah sebab tahu niat Mak lagipun masa tu tak berharap pun dapat straiht A, jauh betul dengan usaha saya..Tapi berkat doa Mak kan, lagi Allah itu Maha Pemakbul doa..=)

Orang selalu suruh kita berjaya, capai itu capai ini, dapat A berderet-deret, pointer tinggi-tinggi, tapi jarang sekali orang pesan apa kita kena buat bila kita dah dapat semua tu kan..Amat jarang sekali kan, kalau jumpa tu mujur sekali kan..Hatta cikgu-cikgu atau 'lecturers' sekalipun amat jarang sekali memesan sebegini selain "KENA SCORE, KENA DAPAT A BANYAK2, JAGA POINTER," dan segala macam lagi..tak perlu mendapat 'title' pendidik, Mak dah memang selayaknya dianggap sebagai pendidik...Tak perlu menjadi guru untuk mengajar, Mak adalah guru terbaik sebab meninggalkan ajaran yang berbekas di hati, yang tak ada berdokumen di dalam buku pelajaran selain seciput dalam ilmu Pendidikan Islam.

Antara bait-bait perkataan yang serius berkesan di hati, "Mak tak kisah anak Mak tak pandai, asal  anak-anak Mak JADI BAIK"

Pendek kata, Mak nak kami jadi baik, tak penting pun pencapaian tinggi-tinggi tapi perangai manusia berupa hamba hilang entah ke mana. Berapa ramai orang yang bijak pandai tapi sombong menyombong lagi riak, berapa ramai yang dapat kedudukan tinggi-tinggi tapi lupa nak tengok rumput hijau dipijak dek terlalu melangut ke langit biru. Berapa ramai yang baru dapat ilmu baru setakat Phd dah pandang rendah orang ada Master, Master kerling ijazah,  Ijazah mengata-ngata Diploma..dan terbalik lingkup sekali.

Sekali lagi saya bersyukur sebab Mak pernah pesan dan selalu berpesan pasal ini, malah ada doa khusus untuk saya.."Mak selalu doa mu tak dapat no 1, sebab bimbang mu sombong riak.."..Dan pada doa itu, cukup membuatkan saya rasa bersyukur punya Mak yang berfikiran terlalu jauh kehadapan, orthodoks pada dunia, tapi terlalu jauh kehadapan untuk akhirat. Dan dengan itu juga, saya tak terlalu kisah apa kedudukan saya, apa ranking saya, berapa pointer saya, yang saya tahu, saya buat terbaik ada pada saya..Dan berkat doa Mak rasanya, saya selalu tak mendapat tempat pertama..hihihi, tak apa..Apa yang ada ini pun sudah cukup rasa beruntung.

Pesan Mak akan saya ingat sampai bila-bila. Selagi hati dan ingatan saya untuk Mak, selagi itu pesanan itu akan terus hidup dalam hati ni.

Arwah Mak terlalu istimewa..Terlalu istimewa..Banyak lagi sifat dan sikap Mak yang menyenangkan kami dan orang sekeliling..Kehilangan Mak merupaan lehilangan terbesar yang bukan sahaja dirasai oleh kami, malah orang-orang yang pernah mengenali Mak pun terasa kehilangan itu..Sehinggakan, ada tetamu yang menitiskan air mata bila datang ke rumah, mengenangkan segala kenangan dan kebaikan Mak..

"Mak, 
Anak Mak ni dah makin besar. Semakin besar semakin rindu pada Mak, Dulu anak Mak ni boleh hidup je tanpa Mak atau tanpa sesiapa, tapi silap, silap sangat-sangat, bila makin besar gini, makin perlukan Mak sangat untuk menghadapi hidup dan segala ujian dalam hidup ini..Mak, harap sangat doa Mak agar saya dapat jadi anak yang baik, orang yang baik, masih subur dan terus dimakbulkan Allah...


Mak,
Saya doakan Mak bahagia di sisi Allah, berbahagia dengan segala kebahagiaan dan kasih sayang Allah dan para penghuni langit, menggantikan segala yang Mak tak kecapi tika di dunia..Mak, saya rindukan Mak.."



fiey ahmad
ingin belajar untuk menjadi seperti Mak

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Kareem..

No comments:
 SALAM RAMADHAN, SAHABAT..


Semoga kedatangannya kali ini lebih diMAKNAkan oleh kita...Hargai setiap detik ada sekarang..Bimbang tak sempat punya untuk kali seterusnya...


Salam Ramadhan..

Selamat Berpuasa


Selamat Menggandakan Ibadah..

Salam Kemaafan dari saya.




ramadhan datang lagi..
Rasa yang pasti berbeza
Namun harus tetap ditempuhi...
Dengan setinggi-tinggi syukur di hati


fiey ahmad
sendiri~

Sunday, August 8, 2010

Kelas Menjahit Terakhir

2 comments:
Sedar tak sedar hari Khamis 5 Julai 2010, dah hari 'last' belajar menjahit SEMENTARA ni..huishhhh, da enam hari rupanya membabitkan diri dalam bidang jahit-menjahit ni.

Nak tulis banyak, tapi 'the whole body is resisting it right now". Penat >>'post travelling exhaustion' sememangnya terasa sehari @ 2hari lepas tu..24 jam yang dipenuhi dengan waktu travel, 'shopping', makan dan segala macam lagi pengisian hidup di bumi Kelantan..Esok ke Hulu Terengganu pula, berkhidmat untuk Dr. Niza..

Kembali kepada cerita sebenar, hukhukhuk, sedih sebenarnya terpaksa berhenti belajar menjahit ni, sebab terlalu banyak lagi perkara yang perlu saya belajar dan saya nak belajar..'Skill and knowledge' yang tak ada disediakan dalam buku, yang hanya boleh dipelajari dengan adanya guru yang ,mengajar tanpa mengira siapapun yang mengajar kita..Itulah RASA SEMANGAT dan RASA HORMAT pada apa yang kita lakukan. Bila ada rasa itu, dan secara konsisten insyaALLAH, kita pasti rasa nak bagi yang terbaik..

Dan saya kena mengaku la ni, saya tak lah memberi sepenuh hati kadang-kadang sebab terpaksa berkejaran dengan masa yang semakin melaju kebelakangan ni.

Selepas berhempas pulas selama 6 hari itu, inilah antara hasil yang mampu disiapkan selepas memerah 'fine motor' jari jemariku untuk memengang dengan kemas dan membetas benang sekali sekala (terasa macam dah dapat Carpal Tunnel Syndrome, hihi, melampau tak), 2 biji bebola untuk memfokus spenuhnya pada jarum mesin jahit itu, kaki dan lutut untuk mengawal motor di bawah mesin, dan juga bahagian belakang badan yang terpaksa duduk lama di atas kerusi..huhu..



Haaaa, inilah hasilnya BAJU KURUNG COTTON bersaiz saya sendiri..



Ini pula baju anak saudara sulung saya, Aisyah yang berjaya disiapkan pada hari last itu..Angah dan Amna kena tunggu dulu lah, tunggu ada orang 'sponsor' mesin jahit untuk Cik Piey lu ye..=)




Bila model menggaya baju...Tadaaaaa!!



Dan setinggi-tinggi perhargaan buat yang memberi sokongan (Mu Nor, Cikwan), Ummi yang berusaha menempatkan saya di kedai jahit itu, K.Na, pemilik kedai juga cikgu jahit saya, kawan-kawan yang sangat 'supportive', dan sememangnya nak menghargai adik Akmal@Ma, sebab sangat tekun dan berusaha untuk meluangkan masa mengajar saya..


Ma kata, "alang-alang belajar, lebih baik belajar untuk buat YANG TERBAIK terus, kalau di masa belajar kita dah terbiasa dengan buat salah, nanti kita terbawa-bawa nanti masa menjahit betul-betul'.

Haaa, betul cakap Ma, boleh diaplikasi secara menyeluruh untuk segala bidang ilmu..Nursing lagi la kan..Tak kiralah apa bidang sekalipun, kita manusia ini manusia berakal dan manusia yang mampu belajar, kutip dan hargailah ilmu Allah yang maha luas itu. Ilmu menjahit pun ilmu Allah juga kan, so never look down anyone anything and dont ever feel that you're the great, beause there will always be the greater than you. Bukan senang tau nak kuasai bidang-bidang sebegini yang kebanyakannya dianggap CINCAI oleh sesetengah pihak, perlu segala macam persiapan mental dan fizikal dan yang paling penting ialah RASA NAK BELAJAR itu ada. Kalau ada rasa nak belajar dan bersungguh menghargai ilmu yang dipelajari, sesiapapun boleh jadi doktor, astronout, engineer atau segala macam lagi..Kalau belajar tinggi-tinggi pun tapi tak ada pengisian hikmah ilmu itu sendiri, lagi memandang rendah kehidupan dan ilmu orang lain, apa guna ilmu ilmu di dada tapi tak di hati kan..(ingatan untuk diri sendiri juga ni)..

Dan, apa yang boleh saya pelajari lagi daripada kelas menjahit ini ialah, pentingnya dan beruntungnya perempuan yang benar-benar tahu menjahit, dan sepatutnya jahit menjahit ini sinonim, dekat, rapat dan perempuan, bukan semata menjadi mata pencarian malah sebagai asas penting dalam pembinaan rumah tangga..Oleh itu, saranan saya kepada sahabat-sahabat perempuan saya di luar sana, AYUHLAH BELAJAR MENJAHIT, banyak untung tau!!...Paling kurang, masa nak tempah baju nanti kita tahu sedikit sebanyak tentang jahitan, dan paling kurang lagi, nanti boleh menjahit baju atau seluar ahli yang terkoyak dengan sendiri..


itu sahaja untuk kali ini, berharap dapat belajar lebih banyak lagi ilmu-ilmu lain...MEMASAK > BERKEBUN > BERTUKANG > MENGHIAS dan segala macam lagi.




fiey ahmad
Belajar untuk menjadi lebih PEREMPUAN yang versatil
mode : rindu arwah Ayah dan Mak

Wednesday, August 4, 2010

How you define Succes..

2 comments:
How you define SUCCESS..?? 
 
Straight A's, high pointer, first class upper graduating class, good jobs, high salary, top position, high rank education, good looking and kind hearted husband or wife, ....???
 
is that so?......
 
if you got all of these or any one of them, do you got license to look down other people?
 
~ a necessity to be remembered, fiey!!

Tuesday, August 3, 2010

I just cant stand...

4 comments:
I dont know and just dont know what reasonable reasons I can give away for what I am going to write right now..


I just cant stand a man who yell like hell to a woman


I just cant bear a man who think he has authoritative power in a family then act stupidly with that thought..


I just cant face a man who treat other people like he is the only holy man in this world and others are just useless animals..


I just dont know how to respesct a man who is also a husband and a father when he just never show he is good in being those accept hurting other's feeling..


I just dont know how to react to a man whose words that come out from his mouth are full with sh**** words, blowing them to the air when he got angry..



My sis told me not to get angry or feel hard with this type of man, cause they may be sick or some kind of 'loss a bit of his consciousness'..Ok, I'll try then but still it is not an easy things to bear with.


She said further, we just cant do much when it comes to people's attitude. What we can do at least, is to PRAY and PRAY and PRAY..Because we never know exactly the power of PRAYER, but Allah already promised about the POWER OF DU'A..who knows, there will be a single touch by HIM will change him in a seconds..Allah do always provide us hope. PRAY FOR THE BEST FOR EVERYBODY


And one more thing, she mentioned it, WE ARE NOW BEING TESTED..All the things happen to us are merely tests from HIM..TESTS :to test us, test our reaction that reflects our IMAN..to test our reliance on HIM in any conditons..



O' Allah, Rabbul Jalil..the Ultimate Owner of LOVE and HAPPINESS..also the Ultimate Owner of SORROW and SADNESS..I just need you to go through this..I do have the hatred feeling right now,  towards the attitude and not to the person...

O' Allah, please give me courage, also to the people around me..To face these tests with your kind rememberances and peaceful blessings..Please shower us with your warmth love, Rahmah and Barakah and pleaseeeee, never let us gone astray and away from your close supervision...We just need you, really need you.. 


fiey ahmad
be strong ya..emotions are just another test.