IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Sunday, February 28, 2010

SAYANG saja tak cukup~bingkisan Maulidur Rasul

2 comments:
~Kata-kata tidak mampu membawa makna KESELURUHAN CINTA, harus disusuli dengan TINDAKAN dan PENGORBANAN~





Maulidur Rasul

Tercatat sejarah agung dalam lembaran sejarah Islam di muka bumi pada tarikh 12 Rabi'ul Awal. Tarikh yang mencatatkan kelahiran insan teragung di tengah-tengah kejahilan melata. Tatkala dinihari, cahaya memancar dan memenuhi segenap ruang, terpadam api sembahan di biara Majusi yang tiada pernah padam beribu-ribu sebelum ini, runtuhlah 14 anjung di istana Kisra Parsi. Para penghuni langit bersyukur berzikir kegembiraan menyambut Rasul terakhir di lahirkan.

Di awal penghidupan Baginda s.a.w, kisah anak yatim yang mulia ini sangat mengharukan di mana di usia yang anak-anak kecil masih mendambakan kasih sayang dan belaian, Baginda kehilangan insan-insan tersayang di ketika umurnya masih kecill, malah tidak pernah punya peluang menatap wajah ayahandanya.Masih kita enggan bersyukur??


Tuesday, February 23, 2010

As-Syams

3 comments:
وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا
[1] Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang;

وَالْقَمَرِ إِذَا تَلَاهَا
[2] Dan bulan apabila ia mengiringinya;

وَالنَّهَارِ إِذَا جَلَّاهَا
[3] Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata;

وَاللَّيْلِ إِذَا يَغْشَاهَا
[4] Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap- gelita),

وَالسَّمَاء وَمَا بَنَاهَا
[5] Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh - yang melambangkan kekuasaanNya);

وَالْأَرْضِ وَمَا طَحَاهَا
[6] Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya);

وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا
[7] Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya);

فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا
[8] Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan, dan yang membawanya kepada bertaqwa; -

قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا
[9] Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan),

وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا
[10] Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat).

كَذَّبَتْ ثَمُودُ بِطَغْوَاهَا
[11] (Ingatlah), kaum Thamud telah mendustakan (Rasulnya) dengan sebab perbuatan derhaka mereka yang melampaui batas;

إِذِ انبَعَثَ أَشْقَاهَا
[12] Ketika orang yang paling jahat di antara mereka menerima perintah dari mereka (supaya membunuh unta yang menjadi mukjizat),

فَقَالَ لَهُمْ رَسُولُ اللَّهِ نَاقَةَ اللَّهِ وَسُقْيَاهَا
[13] Maka berkatalah Rasul Allah (Nabi Soleh) kepada mereka: " (Janganlah kamu ganggu) unta betina dari Allah itu, dan (janganlah kamu menyekatnya daripada mendapat) air minumnya (supaya kamu tidak ditimpa azab)!"

فَكَذَّبُوهُ فَعَقَرُوهَا فَدَمْدَمَ عَلَيْهِمْ رَبُّهُم بِذَنبِهِمْ فَسَوَّاهَا
[14] (Setelah Nabi Soleh memberi amaran) lalu mereka mendustakannya serta menyembelih unta itu. Dengan sebab dosa mereka, maka Tuhan menimpakan mereka dengan azab yang membinasakan serta Ia meratakan azab itu meliputi mereka (sehingga punah-ranah semuanya).

وَلَا يَخَافُ عُقْبَاهَا
[15] Dan Allah tidak hiraukan kesudahan (mereka) yang demikian, (kerana itu adalah balasan yang adil).
Surah As-Syams : 1-15

Monday, February 22, 2010

Bukan Mudah kan?

2 comments:
Bukan mudah untuk rasa difahami..

Bukan mudah untuk rasa dipersetujui..

Bukan mudah untuk rasa dikasihi..

Bukan mudah untuk rasa disayangi..

Bukan mudah untuk rasa dicintai..



jika kita sendiri tidak cuba memahami, tidak cuba mempersetujui, tidak cuba mengasihi, tidak cuba menyayangi, tidak cuba mencintai..

"macam mana tu, itu semua tak sesuai dengan jiwa saya, cara saya..macam mana saya nak rasa semua tu...?? "

Saturday, February 20, 2010

Cerita Kehidupan di NICU dan SCN

1 comment:
~NICU (Neonatal Intencasive Care Unit) & SCN (Special Care Neonate)~


 Posting kali ni agak menarik dan berbeza..Pengalaman beberapa hari ni bersama 'makhluk halus' ciptaan Tuhan menitip banyak kesan pada ruang perasaan seorang 'makhkluk yang dah besar' ni (konon-konon besar).

Hari pertama, CUAK..Yang sebenarnya, kami bukan berposting di NICU walaupun 'on paper' kami dijadualkan berposting di sana. Kami bertiga (Chah & Deqma) ditempatkan di SCN. Dan untuk pengetahuan, NICU dan SCN hanya dipisahkan oleh sebuah pintu.

Ketibaan kami di awal pagi disambut dengan tangisan raungan bayi-bayi comel yang mencecah 34 orang pada hari pertama..

Thursday, February 18, 2010

Terharunya saya T_T..

2 comments:
~Tempoh masa yang panjang tidak menjamin rasa bahagia itu hadir di hati,  cukup sekadar waktu yang pendek pun mampu mencipta rasa bahagia, jika kita mampu MEMANFAATKANnya~




Cuti semester 'cum' cuti raya Cina 10 hari buat pelajar Nursing UIAM dalah antara waktu yang ditunggu-tunggu oleh semua..Pastinya saya juga..Dalam 'organizer' saya hampir penuh ruangan hari-hari itu dengan 'event-event' yang bertarikh sepanjang minggu ini, bukan 'event' biasa-biasa, tapi semuanya sangat ingin saya hadiri..T_T..Lalu memang terhantuk lagi tersedar, betapa kita tak dapat menyaingi kenormalan sifat "tidak berkuasa' seorang hamba yang ada pada manusia. Kita tak mampu berbuat semua perkara yang kita inginkan walaupun dengan perancangan yang sangat teliti, rapi lagi tersusun, jika tiada DENGAN IZINNYA..


Dalam 10 hari tersebut, pada awalnya, telah saya susun untk memenuhi undangan teman-teman rapat saya, Azie di Kuala Lumpur dan JIB & Sumi di Kedah 'weekend' baru-baru ini. Ingin juga diisi sehari bersama keluarga di Gambang Waterpark, sejurus itu terus ke Temerloh untuk berpraktikal.


Tapi, perancangan Allah itu lebih hebat dan pastinya lebih berhikmah kan..Sehari sebelum Jumaat, Nor telefon, menanyakan bila saya mahu pulang. Jawab saya, saya ingin ke KL dan ke Kedah untuk undangan sahabat-sahabat, lalu terus ke Temerloh. Maknanya, tak balik lah.


Nor macam tidak memaksa pun saya untuk pulang bersama keluarga, malah memberi pilihan dan juga sepotong kata-kata..


"Orang yang terbaik antara kamu, adalah orang yang berbuat IHSAN kepada ahli keluarganya..Ihsan.."

Saturday, February 13, 2010

Kemas Bilik

No comments:
Huhuhu...T_T


Sepagi menghabiskan masa di UIA ni dengan menyiapkan tugasan yang diberi kawan dan juga MENGEMAS BILIK..hohohoho..Baru1/4 rasanya barang-barang saya yang menjadi khazanah sepanjang hampir 4tahun di sini..

Separuh barang-barang daripada dalam 'locker' saya telah siap dibungkus untuk diberi buat sesiapa yang boleh memanfaatkannya lagi..Seronoknya perasaan dapat memberi ini..Bak kata K.Lin Rumet

"awak ni beli beli barang pastu bagi kat orang gak.."
"Hurmm, doh tu nak simpan wat pe kalau dah tak le pakai, bagi orang lain pakai lagi baik.."jawab selamba saya.

Urmm, sebab itu saya rasa saya tak membazir bila membeli barang, sebab saya rasa bukan saya seorang saja yang mendapat manfaat daripada itu. Kalau saya seorang je yang mendapat manfaat, membazir juga sikit kan.


Dah nak GRAD!!

Sedar tak sedar, perjalanan sebagai 'student' UIA ini bakal saja berakhir dalam kira-kira 3bulan lagi.
Huhuhu...semestinya segala kenangan dan ingatan di sini akan sentiasa dirindui dan tersimpan rapi dalam diri..Huhu, bersedia ke tak ni  nak grad ni?  ermm, dah banyak kali fikir pasal ni, insyaALLAH..Semoga Allah membuka ruang dan jalan untuk kita semua.

Kurang pasti berapa jauh lagi perjalanan selepas ini, mungkinkah bertahun-tahun lagi, berbulan-bulan lagi, beberapa hari lagi atau saja hari ini hari terakhir..Yang pasti, saya amat-amat bersyukur pada ALLAH atas kurniaan hidup di sini..Perjalanan yang pasti mencatat sejarah dalam hidup saya.

Saya tidak pasti apa gambaran hidup saya selepas graduasi nanti. Yang pasti setiap babak kehidupan itu pasti ada keunikan dan cabarannya tersendiri.

Alam kerjaya..Masih lagi samar-samar..beberapa 'list of options' sudah disenarai pendek kan.. tapi apa-apa pun mesti disisipkan dengan 'jika dengan KEHENDAK TUHAN'..

Mendengar cerita sebahagian rakan-rakan dan seniors yang telah di alam kerjaya sedikit mengguris hati, yakinlah bahawa cabaran yang lebih menanti saya di depan. Akan saya ambil semua kisah itu sebagai langkah ingatan buat saya bahawa jangan sekali-sekali tinggalkan Allah dalam setiap langkah saya, jika tidak, pasti saya akan terjadi seperti yang di bawah ini di awal bulan pertama..huhuhu..

Apa-apapun yang Allah sediakan untuk kita, hadapi dengan dada yang terbuka ye, dengan Iman yang meyakini bahawa hanya DIA mengetahui setiap sesuatu.

Maknakan diri kita di setiap adanya kita,
Dunia ini hanyalah ladang Ibadah kita nuat mengejar akhirat..
Kita takkan sekali-sekali SENDIRIAN,
Allah pasti akan bersama kita kan..
Sungguh, syurga itu terlalu indah untuk dinilai dengan kepahitan yang kita rasa hari ini

fiey ahmad
Berilah aku ingatan dikala aku telupa

Lagu buatmu Sahabat-Sahabat Dunia Ahkirat

3 comments:
Sahabatku

Munsyid : Devotees
http://liriknasyid.com


Kulayarkan kerinduan di lautan memori
Mengimbau kenangan indah yang menyentuh emosi
Masih segar di ingatan saat mesra berputik
Hadirmu bawa sinaran cahaya inspirasi

Sahabat
kau sesungguhnya
Temanku di kala suka dan lara

Tika ku buntu diselubungi sendu
Kau tiupkan ketabahan untuk ku ukir senyuman
Bagaikan embun hilang diterbit fajar
Kau pergi jauh mengejar cita
Menggapai redha yang ESA

Duhai sahabat dengarkanlah
Bicara hati ini
Meskipun jarak memisahkan
Namun tiada noktah kasih
Biarlah waktu menentukan
Nilai ukhwah yang terjalin
Terusakanlah perjuangan
Hingga ketitisan darah yang terakhir

Dan aku...masih di sini
Terus mendaki puncak tertinggi hidupku
Dan aku...terus menanti
Saat yang manis akan berulang kembali
Sahabat...

Friday, February 12, 2010

Rindu Membawaku Pulang

1 comment:
~Hati berentak kecil melagukan lagu riang meraikan kerinduan yang membawa ku pulang~


Kerinduan ini menggamit rasa
Untuk pulang ke teratak tinggalan Ayah Mak

Teratak penuh rasa
Suka duka, tawa air mata
Teratak yang menyaksikan sebahagian besar cerita kami
Insan pelarian di bumi orang, membina kehidupan
Cinta, Kasih, Sayang bertitik segalanya
Marah, dendam, benci hanya mainan perasaan
Sungguh, Allah telah menitip yang terbaik buat kehidupan kita
Baik atau Buruk natijah kita selepas ini, adalah pilihan kita

Hati ini masih terus di situ,
Walau dua wajah kasih tiada lagi tersenyum,
Kerana masih terasa kehangatan cinta dan kasih mereka bertumpah di situ..

Harapan hati kecil ini, agar tidak dicemari keindahan itu hubungan darah itu
Dek marah dan khilaf kita sebagai manusia..

Kembalilah kita pada fitrah
Yang penuh kasih sayang
Sebelum kembali kita kepadaNYA selamanya..

Di situ segalanya bermula,
Titik sebuah kehidupan dunia
Yang menjadi sisipan untuk kehidupan akhirat.

Harga syurga nilaiannya adalah pengorbanan dunia,
Harga redha Allah nilaiannya adalah keseluruhan jiwa kita

Rindu
Tak Terungkap
Infiniti
Sungguh ingin aku kembali dengan kerinduan ini.


fiey ahmad
pulang ke Terengganu

Thursday, February 11, 2010

~EMPTY

No comments:
There were lots of things happened lately..For past few weeks.


And of course there are lots of things to be shared, to be written, to be given..


Yet, till now, I just dont feel like to write..


And, it is an EMPTY feeling in full-loaded mind.


An effort to overcome this feeling dont come into success and it do fail again.


Hurting a friend is the most painful thing for me..
Loosing a friend is the last thing I ever want to do..


I got no words anymore to say to tell everything inside. No body would understand because people do see what they see only, which is a very small part of everything..


The last thing I can do, I pray for everyone's happiness. May Allah ease every steps of you and bless you in every hardships you face..For real, I'd like to be at your side, offering my shoulder, lending my ears, putting a smile on your face and everything to make you happy. Yet, I still have to hold one thing of mine, which most people won't understand it.


Seriously, this never been easy for me and I believe, so do to others around me. If I hurt people, I am hurt too, and more.



Lastly, I'd like to leave the rest to Allah, for HE knows the bestest for everybody..




fiey ahmad
I am truly sorry ~

Tuesday, February 9, 2010

Putting a smile on face :)

2 comments:



They cannot replace doctors

2010/02/09

M.B.B.S, Taiping
I AGREE with Datin Hatijah Yusof that nurses' standards should be raised ("Lift our nurses' standards" -- NST, Jan 15).
But the job of lower ranking nurses involves changing patients' diapers and cleaning the patients, including bathing and dressing them and making their beds. It is for this reason that they are known as the support group.

So, too, are the laboratory technicians, microbiologists and pathologists. They are not in the frontline of medical service. They are not the ones who assess the patients and admit patients to the wards by writing case notes. This is the job of doctors. Medical assistants who assess and dispense medication to patients, too, are not doctors because they do not have a Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery (MBBS) qualification.

Those in these categories can take exams to get their master's and then PhD in the support group professions.

The writer says she wants the PhD holders of this support group to be placed under the professional group. I don't agree. But since they have PhD in the studies related to the hospital support group, they should be known as professional support group.

If they want a further upgrading, they should take the MBBS exam. Why not attain the MBBS and then sit along with the doctors?

Professional nurses with PhD in nursing care could open their own private practice, as in Western countries. But it will not do well financially because the public is not interested in seeing nurses if they are sick; they want to see doctors. So, how can we place nurses with PhD on the same platform as medical doctors?

Many medical doctors will feel humiliated if support personnel are placed in the same category with them. But I suppose it will only add to other humiliations medical doctors face.

Monday, February 1, 2010

Huuuuuuuuu ^_^

3 comments:

Hari ni saya sudah merasai ke’stress’an menyelesaikan research paper saya.
Salah saya juga, selama ini tak pupuk rasa suka dan cinta kat research ni.
Salah saya juga tidak mendalami betul-betul subjek Biostatic, Epidemiology, Research Methodologies sebelum ini.
Salah saya tak banyak tanya soalan bila tak faham sebelum ini..

Haaa, bila dah jadi macam ni, baru nak terkapai-kapai nak faham tu, nak faham ni..
So, bermula sekarang saya kena lebih fokus kat research saya sebab dah masuk fasa data analysis. Part ni memang mencabar..Memang nak kena faham betul-betul..Part ni baru kita nampak pentingnya literature review  dan knowledge regarding biostatistic and research methodologies.
Dah tu, kena pula lecture daripada Jadul , Mawaddah dan K.Lin Kecik. Lagi cuak..

Hahaha..dah..dah..balik ni nak kena review balik semua sources , selongkar balik semua tu..
kensel’ nak balik kampong..:(

Ayuh, fiey..!!
fiey
Finish what you have started.

Tazkiyatun Nafs

No comments:
~Rasulullah adalah kunci yang membuka jalan tazkiyatun Nafs..Susrilah sirah perjalan hidup baginda, jejakilah perjuangan baginda, contohilah akhlak dan pengorbanan baginda ~


Program Ruhiyyah Camp

Program kerohanian yang di anjurkan Daqwah and Tarbiyah Bureau of Nursing Student Society (NurSS) malam semalam bertempat di musola Kuliah of Medicine bermula kira-kira jan 9.45 malam benar-benar meninggalkan bekas dan tanda peringatan di hati saya..Insya Allah, di hati para sahabat yang juga turut sama hadir malam tadi.

Dimulakan dengan surah As-Syams ayat 8-10 oleh Saudara Bukhari Rosdi, pengerusi majlis, menjentik kuat hati saya..Surah yang biasa kita baca punya maksud yang sangat bermakna.

“Maka Dia mengilhamkan kepadanya (jiwa) kejahatan dan ketaqwaan, sungguh beruntung orang yang menyucikannya,sungguh rugi orang yang mengotorinya”