IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Tuesday, December 29, 2009

Air Dicincang Takan Pernah Putus

No comments:
~Air itu sifatnya lembut, tulus, mendamaikan...Bila deras, memudaratkan, itu gelombang hasil ciptaan tangan-tangan manusia dengan keizinan ALLAH~

Begitu banyak perumpamaan yang dicipta dengan berhubung kait dengan salah satu daripada unsur alam ini. AIR

AIR YANG DICINCANG TAKKAN PERNAH PUTUS

Peribahasa yang kebanyakan kita kenali sedari bangku sekolah rendah lagi kan..
Dan kali ini, ia sangat memaknakan maksudnya buat saya..

Meniti usia yang hampir 23 tahun ini bersama ahli keluarga yang 11 orang semuanya itu mengiktiraf kebenaran peribahasa di atas. Hubungan darah yang ditakdirkan oleh Sang Perancang Alam Semesta melonjakkan rasa syukur aku tak terhingga buatNYA kerana kehidupan saya bertitik corak daripada hubungan ini.

Dilahirkan sebagai anak ke 7 daripada sebelas, memegang title 'anak perempuan bongsu', merangkap kakak paling muda buat 4 orang adik lelaki, dan segala macam lagi jawatan yang saya pegang dalam keluarga, membuatkan saya menjadi dan terbentuk seperti saya sekarang.
Kasar, Manja, Cakap Banyak, Lasak Pelik, Keras Hati, Degil, Pemalas juga..hihihi.. :)

Dan saya akui sedalam-dalamnya juga, Allah memberi saya segala macam kelebihan di samping kekurangan-kekurangan yang pasti dalam diri saya.

Di sebalik kisah suka duka keluarga yang bermigrasi ke Tanah Melayu dan berkembang di bumi Malaysia ini, saya kisah tentang seorang kakak yang cukup hebat ALLAH hadiahkan buat saya..


Noor Asiah binti Ahmad

Nama depan yang serupa Mak Ayah berikan buat kami berdua, sementelah nama pendek buat dua kakak yang di atas, Aminah dan Azizah. Dan istimewanya, beliau dipanggil Nor, dan nama panggilan saya hanyalah Fi. Hihi..

Umur kami hanya berbeza 13bulan..Nor dilahirkan November 1985, saya pula Disember 1986..Maknanya, dalam usianya baru mencecah kira-kira 5 bulan, arwah Mak dah mengandungkan saya..

"Dulu masa mu orang kecik-kecik, masa Mak baru lahirkan mu, Nor selalu tolong Mak ambil nape-nape untuk mu, kecik-kecik rajin doh..", ingatan kenangan arwah Mak seusia usia kami masing-masing masih bayi dan berumur setahun jagung.

"Dalam ramai-ramai anak Mak, Nor paling sekejap dapat nyusu ngan Mak (sebab kelahiran budak ni sorang..huhu)..Tapi Nor tak banyak perangai"lagi cerita tentang Nor..Patutlah Nor nya immune system tak berapa kuat compared to adik-beradik yang lain. Selalu demam, senang infected, selalu sakit gigi..*hehe

Dan itu bukan sekadar cerita biasa buat saya, itu cerita tentang PENGORBANAN daripada seorang kakak buat adik kecilnya walaupun usia masih setahun lebih.

Usia kami yang begitu rapat membuatkan hampir keseluruhan usia kanak-kanak kami dihabiskan bersama-sama..

Main masak-masak daun pokok limau dan bunga tahi ayam dalam tempurung depan rumah sama-sama..

Main 'ta nusup' (sembunyi-sembunyi), 'ta duduk' (kejar-kejar then duduk), 'bola mati', 'bola katok' sama-sama..

Duduk dengar cerita Cik Wan kat pantai bawah bulan purnama, dengan ombak mencecah pinggir batu masa musim nak banjir..

Hampir semua baju kita serupa tapi tak sama masa kecil dulu kan, beza butang dan reben , lain warna dan corak sahaja. Semua orang ingat kita kembar tapi lain muka kan masa kecil dulu..

Huhuhu..agak-agak mu ingat dok agi citer ni sume, Nor? *haha (aku rasa mu ingat-ingat gitu-gitu).

Sekalipun usia hampir sahaja, pengalaman waktu kecil hampir sama sahaja, namun karakter kami cukup berbeza. Cukup Berbeza..Dan pastinya diakui semua. ;)

Nor lebih feminin, sopan santun, rajin, cantik, sweet, loveable, caring, ayu dan segala-gala dan pendek kata..AYUlah kakak saya sorang ni. Beliau sangat disenangi oleh Mak Ayah dan kawan-kawan mereka. Oleh kerana kami berdua rapat umurnya, Nor sering ikut Ayah pergi mana-mana, dan saya banyak duduk dengan Mak. Sebab itu, gambar saya masa kecil tak banayk sangat..Huhu..Boleh tak dijadikan alasan, Bolehlah..!!


ZAMAN SEKOLAH RENDAH

Hatta, di zaman sekolah rendah, Sekolah Kebangsaan Paya Bunga 1993-1998, kami adalah ahli geng 'Joe Jambul' rekaan fantasi kanak-kanak kami..Dia adalah watak 'Ana' yang cantik dan jelita dan saya adalah 'Jun' yang ganas, lasak dan suka berlumba kereta.. ;)

Nor adalah kesukaan ramai orang dan saya pula adalah orang kebanyakan..Gaya dan tingkah lakunya yang matang berbanding usia, menempatkan Nor di hati orang ramai.Sehinggakan saya sampai sekarang tak minat warna pink sebab Nor minat warna tu. Bagi saya, pink warna orang-orang lembut. ;)


Dan perbezaan-perbezaan inilah yang menimbulkan rasa iri hati saya pada Nor, sedari kecil....Sindrom yang sihat tapi boleh menjadi kurang sihat jika tidak dikawal dengan baik , ini wujud dalam jiwa anak-anak kecil pastinya.

Ke'jealous'an itu yang membuatkan saya sangat berusaha keras menaikkan diri saya agar nampak di mata orang. Sejak kecil, daripada segenap segi Nor melebihi saya, kecuali dari bidang akademik dan kekuatan fizikal. Oleh kerana itu sahaja jalan untuk saya bersinar melebihi Nor, saya memecut diri untuk menggapai kecemerlangan akademik. Tapi kan, rupa-rupanya saya hanyalah seperti arnab yang 'syok' berlumba sendiri, sedangkan Nor tak terkesan pun dengan pencapaian akademik saya. Haha, itu cerita kami di sekitar sekolah rendah. Dan credit dan terima kasih buat Nor, kerana menjadi 'trigger' untuk saya kekal bersungguh dalam akademik.

Dan secara fizikalnya, saya suka menunjuk-nunjuk kekuatan saya pada Nor. Sehingga ada satu peristiwa saya mematahkan 'skarf' rambut pink kesayangan Nor depan matanya.

"Masa tu, aku harap ngat mu bukan adik aku.Kalu boleh aku tak mboh (tak nak) ngaku mu adik aku", kata-kata Nor bila kami mengimbau kembali kenangan..

Bukan itu saja, saya juga banyak kali mematahkan pensel dan pembarisnya, semata-mata Hihihihi..Betapa nakal dan teruknya saya di zaman kanak-kanak.


ZAMAN SEKOLAH MENENGAH


Tak tahu kenapa Sekolah Menengah Agama Khairiah menjadi pilihan saya. Mungkin sebab influence dari Nor juga kot. Tapi yang pastinya Nor tak bersetuju saya ke sekolah itu, alasannya, mungkin rasa hati zaman kecil-kecil dulu, atau pun sedayanya Nor ingin berkata "Fiey, stop haunting me!!!".. Hahahaa..mestilah tak kan berjaya kan.

Sejak daripada tingkatan 1, Nor antara orang famous sekolah, kawan-kawan, seniors, tak tahu kenapa semua orang suka sangat kat dia ni (padahal dah tau dah sejak sekolah rendah). Oleh itu, berita kedatangan adik perempuan Nor ke sekolah itu hampir menjadi berita tergempar sekolah, dan impaknya, semua orang tercari-cari siapalah gerangan adik Asiah (panggilan di kalangan kawan-kawan Nor). Macam-macam cerita yang timbul pasca itu.

Muka kami tak seiras la..
Tak ada gaya la..
Tersalah orang la..
Yang paling best dan menyakitkan hati, "fiey tu konon je, tumpang glamor kakak"..MasyaALLAH,memang terhiris hati saya..Tapi itu jugalah menjadi penguat semangat saya untuk terus membina tapak di SMAKH itu atas kaki sendiri.

Dan hubungan saya dan Nor di SMAKH tidaklah serapat zaman kanak-kanak, malah banyak kali gaduh. Gaduh bukan sembarangan gaduh..Hehee..itu biarlah kami dan ahli keluarga sahaja yang tahu.. :)

Perang dingin kami memang diketahui ramai, dan kami memang tak ambil kisah. Dan kebanyakannya, saya dipersalahkan atas apa jua pergaduhan antara kami, maklumlah, Nor kan favourite orang ramai..(dengan nada sindir, pastu gelak-gelak :D). Tapi saya masih buat-buat tak kisah..Kami membawa haluan hidup masing-masing.

Sehinggalah saya di tingkatan 3 dan Nor di tingkatan 4, ada satu peristiwa yang menyayat hati saya sendiri, bila mana Nor marah-marah saya depan seniors di ketika kami baru je sebilik buat pertama kali kerana memegang post dalam AJK Asrama..Saya kesedihan dan Kapten Asrama waktu itu, K.Asma, memujuk dan mendengar rasa hati saya. Dan ALLAH sememangnya sebaik-baik perancang. Rentetan daripada peristiwa itu, sepucuk surat daripada K. Asma dan kehadiran K.Siti Syahida menjentik perubahan dalam nota hidup kami.

Suatu malam, Nor datang berterus terang hati ke hati dengan saya..Antara kata-kata yang masih segar di ingatan..

"Dulu, aku sokmo berharap mung bukan adik aku, sebab mu sokmo wat sakit hati aku. Tapi, sekarang aku rasa bersyukur ngat mu ni adik aku.."

Huhuhuhu..T_T

Terharu sangat..'aku pom bertuah juga dapat mu..gane-gane pom mung, aku tetap sayang mung.'

Sejak itu, kami semakin rapat, apa jua pasal saya, result exam, masalah saya, mesti dia tak nak ketinggalan..Dan kami rapat sehingga kini, dek rasa hubb atas nilai darah sama yang mengalir dalam tubuh kami, kami merasakan keindahan kasih sayang berkeluarga.

DI ZAMAN UNIVERSITI

Masing-masing di UIAM dan UKM, seorang ambil Ijazah Kejururawatan, dan seorang di bidang pendidikan AL-Quran. Memang saya berharap Nor masuk ke UIA, tapi UKM pilihan hatinya, dan saya akur, apa jua yang terbaik untuknya. Di kala masa dan kesempatan memihak kepada kami, kami akan keluar bersama, bersembang dan bercerita, berkongsi rasa dan pengajaran. Kadang-kadang, kami akan keluar bersama adik-adik yang lain, menziarahi sesama kami, dengan tujuan, memegang ukhwah hati ikatan jiwa kurniaan ALLAH buat kami.

Sungguh, kita tak kan pernah mampu untuk hidup sendiri. Selain kebergantungan kepada ALLAH, kita juga perlu kepada perantaraan sesama manusia~quoted daripada ayat Nor.Perlu ada insan di sekeliling untuk saling menguatkan, saling mengingatkan dan saling berkasih sayang tanpa syarat.

Nor tetap Nor, dan dulu pernah juga saya cemburu bila Nor boleh untuk relaks-relaks saja untuk exam, sedangkan saya kena maintain result.. Tapi bila direnung semula, itu adalah pilihan saya unutk kekal berusaha, memaknakan kejayaan saya untuk kegembiraan orang lain, terutam aarwah Ayah suatu ketika dahulu. Nor juga telah menggembirakan arwah dengan baik, dengan menjadi anak yang baik dan menyenangkan hati..Masing-masing punya perjalanan masing-masing.. Dan perjuangan harus diteruskan..

Kini, kakak saya ini sudahpun bergelar graduan. Tahun baru 2010, Nor bakal bergelar ustazah. Ustazah Noor Asiah..Bukan ustazah yang biasa-biasa, ustazah 'rock' katanya. 'rock' itu bukan menyesatkan tapi penuh dengan pengalaman hidup yang tidak pernah orang lain alami, insyaALLAH akan menjadikannya seorang ustazah yang luar biasa.

Dan sekali lagi perancangan ALLAH buat Nor dan kami sekeluarga, penuh hikmah yang tak terungkai dek pancaindera. Tapi, harus kita teruskan juga. Posting pertama di bumi Melaka Bandar Bersejarah sedikit menggusarkan hatinya..Kegusaran tentang perkara sebenar tidak saya ketahui, tapi ingin selalu berkata untuk mu,Nor.

'ALLAH punya perancangan yang besar untuk mu..
Jangan risau, mung gi mane-mane pom aku tetap sayang mung..
Aku sangat yakin mung akan memberi manfaat pada sesiapa sahaja dan di mana saja mung,
Yakinlah dengan diri sendiri, ALLAH pasti menghargai pengorbanan dan usaha mu,
Aku senantiasa doakan yang terbaik untuk mu,
Aku rasa sangat bersyukur pada ALLAH atas kurniaan SEBUAH KELUARGA kita ini pada aku,
Walaupun Sakit, Pedih, Terluka, tapi itu semua adalah pakej dalam kehidupan kita supaya kita boleh membina diri kita untuk agama ALLAH,
Rasa bersyukur, walaupun dengan pelbagai perkara yang terjadi dalam keluarga kita, ALLAH masih memegang hati-hati kita, menyatukan kita, dan kita masih berSEBELAS,
Walau macam mana tak tahan sekalipun, kita harus terus bertahan, kerana apa yang kita tahankan itu bukan untuk kita, tapi untuk kita semua, untuk kejarkan redha ALLAH..
Walau kat mana kita, apa jua kita, kita adalah SAUDARA, sedarah sedaging..
Kegembiraan itu adalah bila mana kita menghargai apa ada pada kita, siapa ada dengan kita,
dan sungguh aku sayang mu dan ahli keluarga kita ..
Moga Allah senantiasa akan memberi Rahmah dan Keampunan buat kita
Uhibbuki lillah, ya ukhti Nor '


fiey ahmad
http://fieyahmad.blogspot.com
dun wory, i'll always go to Malacca..hehe



Tuesday, December 15, 2009

Perginya Seorang 'Mujahid Kecil'

2 comments:


'Ukasyah bin Mohd Hafiz

Sebaris nama indah buat seorang mujahid kecil, anakanda sulung sahabat sekuliah saya, Mawaddah Sabaruddin. Kelahirannya cukup diraikan dengan kesyukuran dan kegembiraan oleh seluruh ahli keluarga kedua-duanya kerana 'Ukasyah yang cucu pertama.

Di saat mengikuti kisah perkembangan sahabatku ini, segenap hati saya dijentik perasaan syahdu ketika membaca kisah di sebalik nama' Ukasyah yang diberi. Bergetar jiwa, jatuh gugur air mata..
(http://buatmuanakku.blogspot.com/2009/09/ukasyah-yang-berbahagia.html)

Di sepanjang usia bayi comel ini mencecah 3 bulan lebih, saya bersyukur dengan kesempatan untuk bermain dengannya di ketika clinical posting di Temerloh. Cuma itu sahaja saat saya pernah mendukung dan mencium bayi suci itu..Terlalu mulus dan terlalu suci daripada dosa, buat rasa tidak pernah puas menciumi dia.

Berita yang saya dengar daripada K. Mar usai solat Isya' malam itu, cukup perit merentap tangkai jantung saya..Terduduk saya, seolah-olah tak percaya..Beratnya rasa hati waktu itu..Berita awal yang disampaikan 'Ukasyah 'pergi' akibat 'aspiration pneumonia' (tersedak susu) petang itu..Namun, saya enggan percaya akan khabar itu lagi selagi belum mengesahkannya daripada orang-orang yang maklum betul dengan keadaan itu.

Ohh, baru saya sedari rupa-rupanya Naddy bergegas keluar petang itu bersama Mona atas sebab kemalangan itu. Kami pelajar Nursing di level ini diselubungi rasa terkejut dan masih tidak percaya. Ada yang sudah bersiap untuk ke hospital.

Dan saya, masih lagi kaget..

Cuba menenangkan diri,saya menarik nafas panjang..Berfikir..Bimbang juga jika kita akan mengkalutkan lagi keadaan..Mencari-cari siapa bersama Mawaddah tika itu, K.Am salah seorang daripadanya..Alhamdulillah, K. Am menjawab panggilan dan kami terus bersiap untuk menuju ke unit forensik selepas mendapat kebenaran Mawaddah..

Sepanjang pemanduan, hati dan jiwa saya terasa di awang-awangan. Cuba memfokuskan diri. Terasa dada dihimpit 1 tan bongkah batu. Rasa ingin menangis itu tak tertanggung, namun airmata ditahan daripada berjujuran. Dan sesungguhnya, perasaan itu amatlah perit..Kehilangan orang tersayang sekelip mata tanpa sebarang persediaan, cukup menguji kekutan iman di jiwa..

Kerana tidak berkesempatan malam itu untuk memeluk Mawaddah dan mengucapkan takziah, Allah memberi saya ruang untuk menemani 4 sahabat baik Mawaddah; Naddy, Siti, Mona dan Ismi keesokan harinya. Berbekalkan 3 jam tidur yang tidak berkualiti malam itu, kami memulakan perjalanan seawal 7.30 pagi. Aku thabatkan hati untuk pergi, menunaikan hak anak buat seorang sahabat.

Peristiwa ini meruntuhkan tembok jurang sahabat itu. Meskipun saya bukan di kalangan yang rapat dengan Mawaddah, tapi hati menjerit ingin berkongsi keperitan itu. Kerana saya tahu betapa beratnya perasaan menanggung bebanan.

Alhamdulillah, perjalanan ke rumah Mawaddah berjalan lancar,kecuali di ketika mencari rumah Mawaddah. Agak memakan masa di situ. Selepas menghubungi saudara terdekat, kami bergegas ke tanah perkuburan di masjid Alam Damai. Sesampainya di sana, jenazah sudah selamat dikebumikan. Di bawah langit redup tengah hari, Hafiz sedang meratakan tanah buat kali terakhir dengan wajah yang cukup tenang.Cukup redha.Cukup tabah...Allah, sungguh saya sepi menghayati suasana.

Bacaan doa Imam mengalirkan air mata saya. Tak tertahan...Doa yang cukup menusuk kalbu..
Alhamdulillah..'Ukasyah selamat kembali ke sisi Allah..


Insan Terpilih

Allah telah memilih kalian berdua dengan seistimewanya, wahai sahabatku..

'la yukallifullah nafsan illa wus'aha (2:286)
" Allah tidak sekali-kali akan menguji seseorang itu melainkan dengan keupayaannya.."

Sesunggunhnya, janji Allah itu benar..Kalian benar-benar terpilih untuk dikurniakan ujian kehilangan insan tersayang. Barang pasti, ujian itu diturunkan buat kalian dengan penuh kasih Allah, berjanjikan kerahmatan dan kecintaan Sang Pemilik segala di bumi dan di langit..

Kalian terpilih untuk menjadi ibu bapa buat si kecil yang tiada palitan dosa.
Kalian terpilih untuk merasa nikmat bahana Kasih Sayang Allah yang Maha Hebat
Kalian terpilih untuk diraikan bayi comel ini di pintu syurga di akhirat kelak..
Moga Keimanan dan Kesabaran kalian semakin ampuh dek belaian kasih Allah ini..


"'Ukasyah Milik Allah"~Mawaddah

Runtun jiwa kecil saya di saat Mawaddah menuturkan bait itu sejurus memberi penghargaan kepada sahabat-sahabat yang hadir buat mengiringi jenazah 'Ukasyah di Hospital Tengku Ampuan Afzan malam itu (14 Disember 2009). Kaki tak terasa menjejak bumi, hati parah menahan rasa.Mata tak terbendung air mata..

Tabahnya hatimu, wahai sahabat..
Pulangnya ' Ukaysah dengan keredhaan sepenuh jiwa kalian pasti adalah yang terbaik untuk pejuang kecil itu.

Lahirnya membawa sinar ke dalam hati kalian, Keletahnya membawa bahagia beserta kesyukuran buat kalian. Namun, perginya tidak akan pernah memalapkan semangat dan cinta kalian pada pejuang kecil itu..Pasti..

Syukurnya, perjalanannya tidak dicaliti dosa, tidak dipaliti nista..Jiwa dan pancainderanya belum discemari kejelekan dunia..Teruskan bertabah, Cinta Allah buat kalian senantiasa ada. Itu Doa saya.

Kasih Sayang Tanpa Syarat..

Ingin saya lakarkan segunung kegembiraan buat arwah 'Ukasyah, kerana si kecil itu merasa kehangatan kasih sayang tanpa batasan daripada kalian sekeluarga. Sejak daripada perkhabaran ketibaannya, hinggalah ke hujung nyawanya, cinta, kasih dan sayang itu tidak bersyarat, melainkan semata-mata daripada jiwa fitrah seorang ummi dan ayah..

~Allah, ku kagumi segala perancanganMU, ku tangisi segala kedhaifan ini ciptaan sendiri.


fiey ahmad
Jiwa masih Suram

Friday, December 11, 2009

Coretan tentang Perkahwinan~wink2

2 comments:
sandarkan harapan pada Ilahi, kamu pasti dapati akan sentiasa ada HARAPAN di sisi

Beberapa hari lepas, sedang asyik kemas bilik, saya menemui beberapa keping kad undangan utusan raja sehari..Akan datang dalam masa terdekat ni pun banyak juga..


"Uiks, banyak jugak kad kahwin daripada sahabat-sahabat terdekat." getus hati saya.

Tapi itu tidaklah menjadi titik pemula saya untuk menulis entri ini. tak pernah terfikir nak keluarkan entri bergenre tentang perkahwinan dan rumah tangga ini..HUHU..Terasa pelik bagi saya. Tapi, difikir-fikir kembali, tak ada salahnya unutk berkongsi kan..Di harap tiada salah faham dan silap anggap ye =)

Ini yang membuatkan minda, hati dan jari-jemari tangan saya ini bekerjasama untuk post ini.

ihsan daripada

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Friday/Mutakhir/20091211122941/Article

Nik Aziz bimbang kenaikan mas kahwin tambah bilangan anak dara tua


KOTA BHARU: Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju kadar mas kahwin dinaikkan kerana ialah boleh mengundang kepada ramai gadis menjadi anak dara tua.

"Kita tidak bercadang menaikkan kadar mas kahwin di Kelantan dan mahu mengekalkan peraturan sedia ada," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di sini hari ini ketika diminta mengulas mengenai keputusan kerajaan Selangor menaikkan kadar mas kahwin di negeri itu daripada RM80 kepada RM300 berkuatkuasa 1 Januari tahun depan.

Nik Abdul Aziz berkata beliau sudah lama mengamalkan langkah tidak mengambil berat mengenai mas kahwin termasuk yang membabitkan perkahwinan anak-anaknya sendiri.


Melalui pencarian nas-nas Al- Quran yang menyebut tentang mahar sebuah perkahwinan yang pastinya banyak sekali, saya ketemu ayat 4 Surah An- Nisa' yang berbunyi:

" Dan berikanlah mas kahwin (mahar) kepada perempuan (yang kamu nikahi) sebagai pemberian penuh kerelaan*. Kemudian, jika mereka menyerahkan kepada kamu sebahagian daripada mas kahwin itu dengan senang hati,maka terimalah dan nikmatilah pemberian itu dengan senang hati"

*Menurut kebiasaan orang Arab, apabila mereka menanyakan sesuatu atau meminta kepada orang lain mereka mengucapkan nama Allah seperti As'aluka billah ( saya meminta kepadamu dengan nama Allah)


Urmm, isu hantaran dan mas kahwin sering menjadi ISU HANGAT kan? Lebih-lebih lagi di arus dunia hari ini..Jika dijengah kembali 10 tahun lepas, umm, 5 tahun lepas cukup lah kut, perbezaan nilai kedua-dua itu makin besar perbezaannya. Lebih-lebih lagi wang hantaran, bepuluh-puluh kali ganda bezanya. Kadang-kadang sampai orang terpaksa menghabiskan 30 saat merenung cek hantaran untuk membilang angka kosong. Malah mungkin ada juga album yang tidak cukup untuk memaparkan kepingan not RM50..ishhk3X..hehehe..

Mungkin nilai mata wang itu telah berubah,tapi dalam sedar tak sedar ini telah menjadi isu bila mana seseorang itu telah memasang niat untuk berumah tangga. Nilai wang mungkin berubah, namun fitrah manusia tidak pernah berubah...

Sedikit mencoles daripada talk Ustaz Hasrizal Abdul Jamil tempoh hari sempena Campus Dakwah Project (CAMPRO) anjuran SRC, UIAM Kuantan,

"Fitrah manusia itu inginkan perhatian.Apabila fitrah manusia itu tidak diisi, itulah punca asal kejadian-kejadian ngeri hari ini.."

Islam menetapkan perkahwinan sebagai titik perbezaan hubungan manusia dua jantina bagi membezakan antara manusia dan haiwan. Perhatian, kasih sayang diberi dan diterima di bawah rahmah dan mawaddah itu pasti jadi dambaan semua.

Dengan adanya jaringan tanpa wayar ini, perkongsian cerita, gambar dan segala-galanya tentang perkahwinan itu sedikit sebanyak menjentik perasaan dan naluri manusia untuk memiliki runah tangga bahagia..

Macam mana tu..? Kahwin lah jawabnya...Macam senang kan..hihi

Perkahwinan= wang hantaran+duit kenduri+pelamin+baju pengantin+cenderahati+hantaran berdulang-dulang..= plus minus RM 15 000..Wowww..itu baru taraf orang biasa-biasa..Antara perkara yang bermain di kepala..


Nak Kahwin bukan senang kan?

Tapi nak kahwin juga bukan susah kan.Selalunya kita yang menyusahkan perkahwinan itu. Pada perkahwinan itu ada keberkatan. Dan Allah pasti akan memberkahi orang-orang yang ikhlas. Yang penting kena buat persediaan lah kan..


Di zaman ini, sudah terlalu banyak kad undangan perutusan raja sehari datang menjemput ke walimah. Seniors, Friends even juniors pon ada juga..Alhamdulillah, saya pastinya tumpang gembira dan doakan kesejahteraan masjid antum semua. Mabruk 'alaikum..

Mungkin belum tentu masanya untuk kita, namun tidak salah bukan kiranya persiapkan sedikit demi sedikit ilmu tentang masa hadapan.. Dengan berlatarkan dunia penuh mehnah dan cabaran ini, keutuhan masjid itu pastinya bergantung kepada ahli-ahlinya. Kombinasi Cinta ,usaha dan semangat berserta kesedaran akan tanggung jawab itu insyaALLAH akan menjadi tembok pertahanan yang memelihara kesejahteraan...Seiring itu, keredhaan Allah menjanjikan kebahagian yang berpanjangan dunia akhirat.

"Andai ada cinta manusia untukku, jadikan ia cinta yang bersandar pada cintaMU

Andai tiada cinta manusia untukku, jadikanlah CintaMU cukup untukku"


Buat teman perkongsian saya baik muslimin mahupun muslimat, Baginda Rasulullah telah menggariskan panduan pemilihan calon. Andai masih punya ruang untuk memilih, silakan merujuk pada hadis d bawah:

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara, kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikan dan kerana agamanya. Pilihlah wanita yang beragama, engkau akan selamat".

Namun, kisah setiap manusia itu tidak akan pernah ada jalan cerita yang serupa. Dek latar belakang yang berbeza, dek pendidikan, dek cara hidup sekarang juga pasti mencipta perbezaan cerita antara sesama manusia. Andai cerita kita tidak seindah mereka, ingatlah Allah telah menetapkan itu untuk kita..Yang penting, usaha daripada kita ada untuk kembali ke jalan Redha ALLAH..

Carilah ilmu dan penjelasan, tetapkanlah penghayatan,susuli dengan tindakan wajar..Moga nilai usaha itu menjadi penyelamat kita di hadapan ALLAH..Sesungguhnya ALLAH sebenar-benar PENILAI..



fiey ahmad

sangat ingin bertamu di laman itu..

Wednesday, December 9, 2009

Research ~Final Year Project??

2 comments:
Hari ni dah masuk hari ke 3 sem baru ni...Dengan credit hour 11 jam semester ni menjadikan seminggu hanya ada lebih kurang 10 jam waktu belajar..Bukan ke tu yang best ek?Huhuhu.. Bingungkah atau mabukkah..mungkin itu yang terjadi..

Huhuhu..dah biasa sibuk sebelum ni di semester-semester lepas, membuatkan perasaan ini menjadi pelik, hehe..Tak tahu nak buat apa sangat..Selain fokus kat research dan aktiviti sukan saya ( yang dulu kononnya dah nak berhenti da..sport tu penting dalam hidup saya)...

Hari-hari kelas sejam dua jam jep. Seronok juga, tapi risau tu berlebih-lebih jugak..Macam mana lah agaknya rupa research saya ni kan.

Research titile saya: Factor and Barriers influencing Secondary School Student in Physical Activities Involvement..

Masa mula-mula pick tajuk dulu, banyak sangat perkara lain nak di'research'kan, but at last, undeniably, my choice have definitely chosen something related to sport and health.

Maybe for most of people, they will say that this topic is too common and can be easily conducted. Yet, even it is so, there is still huge gap of difference between percentage of student who get involved in physical activities and who do not even interested in such health determinant activities of life...Urrmm, well, any decision of one's life is highly individualized rite?

Among the factors I will discuss in my paper are, SELF ESTEEM, GOAL ORIENTATION, PHYSICAL SELF PERCEPTION and SOCIAL INFLUENCES.

All the listed factors have influence me greatly in my involvement in physical activities. I am a self-challenge person. Sejak kecil lagi, tak pernah suka bersaing dengan orang lain, berlumba-lumba dengan orang lain untuk menjadi yang terbaik ke. Bagi saya, apa yang kita dapat itu, itulah hasil daripada apa yang kita usahakan. Dan tidak lupa juga, usaha itu bukan semata-mata untuk apa yang kita matlamatkan, tapi juga demi mendapat keberkatan dan ketenangan. ~Everything happens in our life is too precious to be wasted~

Apa yang saya cuba highlightkan untuk research ni ialah physical activities are truly important in our life. At it also determine how long we could live, what kind of illness we could get an many more. And, do remember, physical activities is not merely about sport. Any activities physically done should meet the balance of energy intake and energy usage..Bak kata Nasree, "exercise ni sepatutnya kita buat sampai tua...."..Macam dalam show The Biggest Loser juga.

'The Biggest Loser' show banyak sangat memberi manfaat sebenarnya. Di samping memotivasikan diri, banyak tips-tips menarik yang boleh kita ceduk..Buat amalan. Dan antara satu sebab saya cuba 'to keep fit' adalah satu soalan yang selalu tanya pada diri sendiri,

"Apakah aku ni cukup fit tubuh badan, stamina dan kekuatan jika suatu masa nanti ada terjadi peperangan??"

Walaupun bukan untuk mengangkat pedang besi mahupun riffle di medan tempur, tugas merawat, memasak dan segala kerja-kerja yang diperlukan juga perlukan tenaga fizikal. Dan pastinya kekuatan fizikal bukan semata-mata faktornya, malah kekuatan minda dan iman juga memainkan peranan bukan..

Huhu..

Terkadang terfikir...apakah saya ni dah ter'over' dalam penglibatan dalam sukan,umm..mungkin juga..Tapi my reasons are beyond that..And I am happy with that..Berusahalah daripada setiap posisi di mana kita berada..Hihi...

ayuh, sahabat-sahabat...jom bersukan..berekreasi pun boleh juga...!!
(Ria, Mamas, Khamisah, K.Mar and sume-sume yang lain, sila buat workout k..haha)




~Andai ada salah bahasa dan pandangan, saya mengalu-alukan teguran dan buah fikiran sahabat-sahabat~

fiey ahmad
Seronok bermain petang-petang..

Friday, December 4, 2009

Zuhud itu pada Kerendahan Hati

No comments:




Menafsir Zuhud


Ihsan Daripada http://zuhud.wordpress.com

Definisi Zuhud

Banyak sekali penjelasan ulama tentang makna zuhud. Umumnya mengarah kepada makna yang hampir sama. Di sini akan disampaikan sebagian dari pendapat tersebut.

Makna secara bahasa:

Zuhud menurut bahasa bererti berpaling dari sesuatu karena hinanya sesuatu tersebut dan karena (seseorang) tidak memerlukannya. Dalam bahasa Arab terdapat ungkapan “syaiun zahidun” yang berarti “sesuatu yang rendah dan hina”.

Makna secara istilah:

Ibnu Taimiyah mengatakan – sebagaimana dinukil oleh muridnya, Ibnu al-Qayyim – bahwa zuhud adalah meninggalkan apa yang tidak bermanfaat demi kehidupan akhirat.

Al-Hasan Al-Bashri menyatakan bahwa zuhud itu bukanlah mengharamkan yang halal atau menyia-nyiakan harta, akan tetapi zuhud di dunia adalah engkau lebih mempercayai apa yang ada di tangan Allah daripada apa yang ada di tanganmu. Keadaanmu antara ketika tertimpa musibah dan tidak adalah sama saja, sebagaimana sama saja di matamu antara orang yang memujimu dengan yang mencelamu dalam kebenaran.

Di sini zuhud ditafsirkan dengan tiga perkara yang semuanya berkaitan dengan perbuatan hati:

  1. Bagi seorang hamba yang zuhud, apa yang ada di sisi Allah lebih dia percayai daripada apa yang ada di tangannya sendiri. Hal ini timbul dari keyakinannya yang kuat dan lurus terhadap kekuasaan Allah. Abu Hazim az-Zahid pernah ditanya, “Berupa apakah hartamu?” Beliau menjawab, “Dua macam. Aku tidak pernah takut miskin karena percaya kepada Allah, dan tidak pernah mengharapkan apa yang ada di tangan manusia.” Kemudian beliau ditanya lagi, “Engkau tidak takut miskin?” Beliau menjawab, “(Mengapa) aku harus takut miskin, sedangkan Rabb-ku adalah pemilik langit, bumi serta apa yang berada di antara keduanya.”
  2. Apabila terkena musibah, baik itu kehilangan harta, kematian anak atau yang lainnya, dia lebih mengharapkan pahala karenanya daripada mengharapkan kembalinya harta atau anaknya tersebut. Hal ini juga timbul kerana keyakinannya yang sempurna kepada Allah.
  3. Baginya orang yang memuji atau yang mencelanya ketika ia berada di atas kebenaran adalah sama saja. Kerana kalau seseorang menganggap dunia itu besar, maka dia akan lebih memilih pujian daripada celaan. Hal itu akan mendorongnya untuk meninggalkan kebenaran karena khawatir dicela atau dijauhi (oleh manusia), atau boleh jadi dia melakukan kebatilan kerana mengharapkan pujian. Jadi, apabila seorang hamba telah menganggap sama kedudukan antara orang yang memuji atau yang mencelanya, berarti menunjukkan bahwa kedudukan makhluk di hatinya adalah rendah, dan hatinya dipenuhi dengan rasa cinta kepada kebenaran.
Praktikaliti Zuhud dalam Kehidupan Seharian

"Biarlah apa orang kata, aku ZUHUD orangnya.." kata seseorang dengan pakaian lusuh, berbau, lagi tidak menyenangkan orang sekelilingnya.

"Buat apa cari duit juta-juta, mati nanti bukan boleh masuk kubur pun", seseorang yang mahu menghindarkan diri daripada bekerja keras di dunia.

"Tak pe belajar tak pandai, belajar pandai-pandai nanti hilang zuhud ni" seorang pelajar yang mengambil makna 'superficial' zuhud.

Dulu, masa kecil-kecil, suka baca cerita-cerita sejarah nabi, sebab ianya cerita. Banyak kali juga bertemu perkataan zuhud ni.

Dah besar-besar macam ni, banyak kali juga. Dalam hidup sehari-sehari meniti usia menghitung hari, bersama sahabat-sahabat dan manusia sekeliling, perkataan ini semakin 'jahar' kewujudannya.

Dikala baru dapat result sem lepas, dikala dah nak grad ini, dikala kepala macam pusing-pusing fikir kerja kat mana lepas grad ni...Macam-macam rasa dalam hati ni.

Dengan kehidupan yang semakin mendambakan perbelanjaan sara hidup yang makin tinggi, dengan peratusan manusia di bawah paras miskin yang makin tinggi, kehidupan hari ini sangat memerlukan perancangan perjalanan hidup yang teratur dan efektif.

Umm, apa kaitan ZUHUD dengan semua ni ye?

Bagi saya, zuhud ada kaitan dengan pilihan aturan hidup selepas ini..Malah dalam kehidupan kita hari ini pada saat ini.

Zuhud sering diertikan dengan refleksi sikap anti dunia atau menjauhkan diri daripada perkara-perkara duniawi demi mengejar uhkrawi kerana bagi mereka dunia ini cukup pendek dan singkat usianya berbanding akhirat yang hakiki.

Zuhud ini mahmudah sikapnya namun jika disalah aplikasikan,fitnah menjadi natijah buat pelakunya.
Zuhud tidak pernah memisahkan dunia dan juga akhirat malah boleh dijadikan hamparan pemnyambung dua dunia itu.

Dalam perjalanan Isra' Mikraj, Rasulullah SAW diriwayatkan bahawasanya Baginda diperlihatkan oleh ALLAH SWT akan seorang perempuan yang sudah tua dan berkedut wajahnya namun berdandan cantik lagi rupawan wajahnya seolah-seolah gadis belasan tahun.

Lalu Rasulullah SAW bertanya pada Jibril AS yang menemani beliau waktu itu.
" Siapakah orang tua itu wahai Jibril"
Maka Jibril menjawab, "Itulah gambaran dunia ini yang sudah berumur lamanya sehingga tunggu masa berakhirnya saja, walaupun begitu masih banyak manusia yang tertipu oleh penampilannya yang mengundang perhatian mereka yang menyukai keindahan zahir"(http://www.mail-archive.com)

Lalu, benarkah konsep zuhud yang diajarkan oleh para sufi itu adalah zuhud yang bersama-samanya pergertian konsep yang seiring dengan kemiskinan, kebodohan, keterbelakangan dan yang bersandar pada keyakinan bahawa dunia adalah musuh ketat manusia yang meanghalangi mereka dengan Tuhan mereka sehingga harus ditinggalkan supaya tiada rintangan yang menjadi penghalang antara mereka denganNYa?

Jawapannya dek logil akal kita pasti TIDAK kan.

Bukankah Allah mentakdirkan manusia di muka bumi sebagai khalifah buat seawal detik penciptaan manusia?Dan untuk menjadi khalifah pasti berkehendakkan kelengkapan teori-teori dan ilmu yang meluas demi memakmurkan bumi Tuhan ini.

Maka, fikirkan ya apa harus kita lakukan ya?
Sambil berkhidmat, sambil berzuhud.
Untuk berkhidmat, kita harus mencapai sebaik mungkin di dalam area kita berada, dan pencapaian tertinggi dan harta sebanyaknya. Sejurusnya, zuhud akan memainkan peranan menjaga kerendahan hati demi hati.

Carilah ilmu, pangkat, kedudukan dan harta seboleh-bolehnya kita, DEMI untuk kemaslahatan yang kita ingin suburkan solehah pada biah kita.

Dan perlengkapkan diri juga dengan sifat Zuhud, akan kita berada di jalan yang Allah redhai.

"Dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari kenikmatan duniawi, sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerosakan di muka bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerosakan. (Q.S. Al Qashash 28 :77)

Dan gunanya teman di sisi adalah untuk saling memperingati kan?

Demi masa!
Sesungguhnya manusia dalam kerugian,
Kecuali orang-orang yang beriman, dan berbuat amal-amal soleh
dan saling berpesan-pesan dengan kebenaran, dan berpesan-pesan dengan kesabaran
(103:1-3)

fiey ahmad
~banyak perlu dicari dan dilengkapi~

Lirik SejaRah HaJi oleh Nada Murni

No comments:
~Kenangan itu indah~


Sejarah Haji
Album : Balada Makkatul Mukarramah
Munsyid : Nadamurni
http://liriknasyid.com


Haji mengingatkan kita
Sejarah pengorbanan
Pengorbanan yang ikhlas

Agung lagi suci

Kerana Allah Nabi Ibrahim sembelih anaknya
Nabi Ismail kerana Allah nyawa tebusannya


Sejarah berkata lagi

Tentang pengorbanan itu
Siti Hajar kerana Allah
Taatkan suami tinggal sendiri

Tinggal di Tanah Haram
Suami datang setahun sekali
Di tanah kering kontang

Hanya tawakkal kepada Ilahi


Tatkala Nabi Ismail lahir teruji lagi

Air susunya telah pun kering sama sekali
Siti Hajar mencari air
Ke hujung ke pangkal
Berlari-lari dari Sofa ke Marwah Beberapa kali

Aduh hatinya cemas
Anak kecilnya tiada rezeki
Tapi hatinya teguh kepada Allah
Yakin sekali

Di dalam mencari-cari

Terpancar air dari bumi

Berkat dari tendangan
Kaki anaknya bakal Nabi

Dia pun mengumpul air sambil bersyukur
Dengan menyebut Zam-zam,
Zam-zam
Itulah dia air Zam-zam
Yang kekal hingga ke hari ini

Mu'jizat seorang Nabi berkat isterinya

Sudahkah kita mengambil Pengajaran dari cerita ini
Cintakan Allah menegakkan agamaNya
Wajib berkorban
Taat, sabar dan tawakkal
Jadikan pakaian Cintakan Allah
Pengorbananlah sebagai bukti


P/s :

Walaupun Aidiladha sudahpun berlalu, tapi alhmadulillah juga dapat bertemu dengan lirik lagu zaman kanak-kanak saya yang masih evergreen di ingatan. Balik ni kongsi denagn Nor, mesti dia suka ni.

Moralnya di sini (berhasil untuk saya dan mungkin juga untuk sesetengah orang yang lain)

  1. Pentingnya zaman kanak-kanak..Waktu kecil-kecil lagi, jika anak-anak disajikan dengan pengisian yang baik, insyaALLAH kesan itu amatlah berbekas dalam diri mereka kerana waktu inilah 'optimal time' mereka menerima input dan membina jiwa mereka. InsyaALLAH inputnya juga akan baik.
  2. Go surfing..Sesungguhnya jaringan tanpa wayar ini sangatlah bermanfaat bagi sesiapa yang mampu memanfaatkannya sebaik mungkin. Tanpa dilalaikan atau melalaikan kepentingan harian, internet boleh menjadi sumber isian jiwa yang amat luas. SELAGI HATI ITU MAHU..
  3. Banyakkan MEMBACA, fiey..Banyakkan membaca, terlalu banyak perkara yang menarik lagi beraedah yang ada dalam dunia ni..Cuma tinggal, kena raji baca dan cari je..Lagipun, kene tingkatkan 'gear' untuk 'improve' English ni.Bak kata Ria, "Ko kena banyak tengok movie English ni, vocab ko macam kurang lagi"...~baik bos..!!
  4. Hargai dan gunakan sepenuhnya nikmat yang Tuhan beri..Menjadi hamba yang bersyukur itu pasti dipandang senang oleh Tuhan. Menjadi bersyukur itu bilaman kita memanfaatkan apa yang kita ada, apa yang kita tahu, apa yang kita fikir demi kebaikan orang lain. InsyaALLAH, nilainya mesti tinggi di sisi Tuhan. ~Balligh anni walau ayat~

fiey ahmad
~Sila siapkan proposal tu~


Thursday, December 3, 2009

Hampir Kepada Pengakhiran

No comments:
~Setiap sesuatu yang bermula itu pasti ada akhirnya, dan setiap pengakhiran itu pasti bermula permulaan yang baru~



Beberapa hari lagi akan bermula semester baru untuk kami. 7hb Disember 2009 permulaan bagi semester akhir kami. Semester akhir yang menjadi penutup bagi sesi pembelajaran kami di bumi UIAM ini selama hampir 6 tahun mengutip ilmu di tanah berkebun ilmu ini..

Dan nyatanya, bukan sekadar ilmu ilmiah sahaja yang dikutip, bahkan jua ilmu tentang hidup dan kehidupan. Itu teramatlah memaknakan detik masa yang dilalui di sini.

Berakhirnya semester akhir ini, tidak pernah membawa makna akan berakhirnya sebuah perjalanan mencari ilmu Tuhan yang maha luas di bumi ini. Malah ia menjadi sebuah permulaan baru bagi perjalanan yang harus diterokai dengan menghadapi jalan dan liku-liku yang berbeza, maka harus jua kelengkapan perlu secukupnya dan sepatutnya.

Ilmu ilmiah mungkin jua melorongkan kita ke mana hala tuju selepas ini.
Nursing saya sekarang, Nursing jugakah saya selepas ini?
Mungkin YA
Mungkin juga TIDAK.

Hampir keseluruhan itu bergantung kepada PILIHAN SENDIRI dan PILIHAN ILAHI

Andai apa yang bakal terjadi itu adalah pilihan hati dan juga pilihan Ilahi untuk terjadi, maka kesyukuran yang melangit tinggi jugalah harus kita rafakkan pada NYA

Andai apa yang bakal terjadi itu BUKAN pilihan hati namun jua pilihan Ilahi, maka keredhaan dan ksyukuran juga semestinya diterbitkan..Kerana Allah jua yang Maha mengetahui apa yang terbaik

dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya” [Al-Baqarah 2: 216]

DISEMBER

Bulan akhir buat setiap tahun. Menandakan bakal berakhirlah tahun 2009, dan bakal menjelmalah tahun masihi yang baru 2010..

Menghisab dan meneliti kembali peristiwa dan kejadian suka duka, hitam putih sepanjang tahun ini, menitip rasa gembira, sayu dan segala rasa..

Hujung bulan ini juga menandakan usia 22 tahun saya ini bakal berakhir dan bermula sesi hidup untuk tahun ke 23..Biarpun nombor itu hanya sekadar relatifnya sahaja,namun erti itu cukup besar..Penambahan umur, pengakhiran dan permulaan siri hidup terus berjalan..

Semoga terus beristiqomah dalam perjalanan kembara mencari redha Tuhan,,

P/s: Result sem lepas da keluar.. Tahniah buat sahabat-sahabt semua..Tinggi Rendah bukan ukuran sebenarnya..Pokok pangkalnya KITA...

Boleh jadi Tinggi itu untuk mendidik kita agar lebih merendahkan hati..
Boleh jadi Rendah itu untuk memuhasabah kembali titik kekurangan usaha dan kesilapan kita barangkali..

Bukan result ukurannya, USAHA itu yang diambil kira..

Apapun SYUKUR itu hanya untuk ALLAH, Semoga selalu dibimbing hati ini.



fiey ahmad
Kembali Sudah Ke Bumi UIAM