IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Wednesday, July 29, 2009

National Nursing Student Association (NanSA)

2 comments:
Salam to all my dear fellow friends..

This entry is about an on-progress planning of the establishment of a National Nursing Student Association in Malaysia. This is a significant outcome of the 1st National Nursing Symposium in IIUM, Kuantan Campus in March 2009.


Below is a brief introduction of the association.

Hopefully, I will get responses from friends whoever wish to say any words of suggestion or inquiry or critic..SOmetimes people see what we dont see, and by SHARING we can be better as a big strong unit.


Introduction

In the name of Allah the Most Gracious and Compassionate
Nursing is a noble profession and highly sought after (demanding). Towards producing better holistic nurses in the future, the platform should be established to fine-tune the nurses’ interpersonal and intrapersonal skills as much as possible during their 3-years or 4-year basic nursing training /education. Hence, the National Nursing Students Association is proposed to be the platform for the Malaysian nursing students from all higher learning institutions (IPTA, IPTS and Ministry of Health @ KKM). The National Nursing Students Association (NaNSA) is the professional organization for student nurses. NaNSA is a non-profit making organization dedicated to fostering the professional development of nursing students.

Objectives

a) To assemble all nursing students from all nursing schools in Malaysia under one roof of national association.
b) To care for students’ welfare and necessities with a cooperation from higher administration.
c) To organize periodically events academically or non-academically to bring together all students and to strengthen the brotherhood among nursing students nationally.
d) Convey the standards and ethics of the nursing profession;
e) Advocate for and contribute to advances in nursing education;
f) Develop nursing students who are prepared to lead the profession in the future

Organizer

Nursing Students Society (IIUM) and all higher learning institution (IPTA, IPTS and Ministry of Health)

Benefits of Membership

a) Being connected with other nursing students from other nursing schools. Information, experiences and lessons leading to improvement of oneself in nursing education, can be shared and exchanged.
b) Being able to join activities organized by this association academically and non-academically.
c) Members’ welfare will be looked after with a cooperation from nursing school administration.
d) Sense of belonging is nurtured for the members. Members have experiences being in a group of people who have the same interest, thus they can benefit from the brotherhood in the future nursing profession

Activities (suggestion)

a) Community health

Community health involvement by nursing students has become an important contribution to the health and well-being of the total community. Projects carried out at the local level by nursing students provide a service to the community while giving students an opportunity to utilize knowledge and skills.

b) Inter nursing school sport’s day.

A sport’s day involving nursing school all over Malaysia can bring together members of the association by representing their nursing school in sport activities. This event can inculcate awareness towards healthy life and can build up the brotherhood among the members.

c) Academic activities
Academic activities include organizing conferences, debate tournament, seminars and so on to instill the knowledge devotedness in the mind of the nursing students. These activities can be organized by any nursing school with proper arrangement through discussion.

2nd meeting regarding NaNSA, UITM Kolej Alamanda.~thanks to all

Monday, July 27, 2009

May This Will Fade Away..

No comments:
This uneasiness..

make it hard for me to breathe..

make me hard to move..

make me hard to think..


It is not easy to express..

Not easy to talk about..


Dear Allah,
this small tiny heart is begging You..
You know Best..
Show me the path..

To get closer and closer to You..
And..

May this will fade away..


2 seconds,
fiey ahmad
m8 4.5
IIUM, Kuantan

Thursday, July 23, 2009

Bagaimanakah akhirnya aku..?

No comments:
Kebelakangan ini, bertalu-talu berita kematian yang mengejutkan, pemergian yang tak dijangka, yang yang diduga.

Bukan pergi kerana tua umurnya,
Bukan Pergi kerana uzurnya badan,

Namun pergi dijemput Ilahi di usia muda,
sihat tubuh badan..

Dijemput pergi untuk mengakhiri kehidupan di muka bumi ini..
Selesai urusan mereka di sini..

Setiap kali mendengar khabar pemergian sahabat saudara sesama manusia, suara kecil di benak hati bertanya,

"Urusan dia dah selesai, aku bagaimana?Apakah bentuk pengakhiran aku? ALLAH,"

~allahummma khtim lana bi husnil khatimah,wa la takhtim alaina bi ssu'il khatimah~

Hidup ini suatu medan perjuangan.
Medan berjuang mencari kemenangan hidup bersama redha ALLAH di bumi ini, bersama Rahmat ALlah di Akhirat sana..

Telah dijanjikan Allah, perjuangan menuju cinta Allah Maha Agung di dunia kekal abadi bukan perjuangan yang mudah. Medan juang ini memerlukan iman sebagai perisai, amal-amal baik sebagai senjata-senjata ampuh, hati yang tulus sebagai tunggangan di perjalanan,dan keredhaan Allah sebagai hadiah dan kelebihan seorang yang bersyahadahkan kalimah Allah.

Hujung akhir perjuangan ini adalah husnul khatimah..Pengakhiran yang baik diidam-idamkan setiap jiwa hamba sebagai 'golden ticket' untuk permulaaan yang baik bertemu Allah.

Iman

"Iman yang turun naik ini, bagaimana hendak aku jadikan perisai agung di padang tempur ini?"
~Ya Allah, teguhkanlah iman di jiwa hamba Mu yang hina ini~

Amal-amal baik

"Apakah amal baik aku yang aku ada untuk aku persembahkan di tika mengadap Allah nanti?"
~Ya Allah, titipkanlah pada jiwa ku rasa cinta untuk berbuat segala kebaikan atas nama cinta padaMU~

Hati yang tulus

"Apakah hati aku ini benar-benar tulus?Adakah setiap perbuatan yang aku lakukan itu benar aku sandarkan pada Allah?Adakah hati aku ini memang tidak dipengaruhi rasa ujub, takbur dan sombong di tika aku melakukan kebajikan?Adakah hati ini benar-benar tulus..??"
~Ya Allah...untuk ini aku benar-benar pohon padaMu wahai Tuhan..Peliharalah hati ini daripada bisikan syaitan yang sentiasa menyuntik rasa sombong dan ujub di tika mencari redhaMu, ALLAH..
~Ya Allah, aku takut ya Allah, jika tiap detik langkahku diiringi kitakredhaanMU kerana ketidaktulusan hatiku.
~Ya Allah, peganglah hatiku dengan kasih sayangMu, janganlah Kau lepaskan walau sekadar seklip mata atau kadar yang lebih singkat daripada itu, kerana tiada aku mampu tanpaMU..

Monolog

Seringkali aku kebimbangan jika dikala Sakaratul maut menjemput aku, tanganku melakukan kebajikan, kakiku melangkah berjuang, tubuhku bertempur di medan jihad, namun di hatiku ada sekelumit rasa sombong, bangga, ujub dengan amalku di tika itu...Nauzubillah....Pengakhiran yang tak sanggup aku fikirkan..


Semoga jiwa ini subur dengan Istghfar(zikir memohon ampun daripada Tuhan)



I.K.A
fiey Ahmad
JHC

Monday, July 20, 2009

Letih badan atau letih hati?

1 comment:
Sudah 2 hari rasa letih sebegini..

Nak tidur susah,da tidur pun tak berapa lena..
Bila bangun pula, penat terasa di seluruh urat badan ni..Macam berat je rasa..

Bila time makan, satu hal pulak..Perut cam meminta-minta untuk diisi, tapi selera yang hilang membantutkan permintaan tu..Bila dah pergi cafe, tak tahu pula nak makan apa, sedangkan berbagai-bagai jenis lauk dan makanan yang terhidang..urmm

Apa ek yang tak kena sebenarnya dengan saya ni?

Bila difikir-fikirkan kembali, apa yang boleh saya fikirkan, saya ni jenis ta kisah penat badan,no matter how excessive I play everyday,I can stand it, indeed, my physical conditon is greatly influenced by my emotional changes.

Jadi, kebanyakan masa, saya rasa penat bila perasaan saya penat..

Bila dilihat ke belakang dengan lebih jelas, saya melihat diri saya yang menjadi lebih memendam,lebih memilih untuk diam,lebih memilih untuk menjeruk rasa, berbanding saya yang dulu yang lebih ekspresif untuk kebanyakan situasi. Dulu, bila saya bersikap ekspresif, saya jadi tak terbeban dengan perasaan, saya tak perlu fikir banyak apa yang saya rasa.

Natijahnya, saya sering ditegur untuk sikap open saya tu,ramai orang yang terasa dengan sikap saya tu.ermm..

Hari ini, bila saya fikir lagi, agaknya saya ni SELF-CENTRED person kot...

Segalanya tak kena, bila segalanya tak kena dengan saya.
Segalanya tak kena, bila apa yang orang lain buat tak kena dengan saya..

Sikap ini agak ampuh bertapak dalam diri saya sejak dari kecil..Berhidup dalam kehidupan saya, saya bertindak untuk mencipta langkah-langkah keselamtan agar saya tak teruk dilukai, disakiti..

Persoalannya, tak patut kan saya macam ni?

Saya harus kembali memuhasabah diri..

Saya harus terus melihat kembali diri saya..

Saya akan terus berdoa agar DIA terus membimbing saya,mendidik saya,mentarbiyah saya..

Dalam meniti jalan mencari redhaNYA..




Rasa yang Tak Terzahir
Fiey Ahmad
JHC

Saturday, July 18, 2009

Menjadi Muslim Terbaik-Aa Gym

No comments:

Hadiah bermakna daripada seorang sahabat, Nadiah Shamsuddin.

Moga Allah sentiasa berkati kamu dan setiap langkah perjalanan kamu..

MENJADI MUSLIM TERBAIK...tinta nukilan Aa Gym

Bahagian Pertama

~ BERSYUKURLAH KITA SEBAGAI MUSLIM~

Betapa Agung ALLAH yang Maha Penyayang, menjadikan kita sebagai sebahagian daripada kasih sayangNYA. Kita dilahirkan menjadi seorang Islam walaupun tanpa diminta.

Ini BUKTI kasih sayang ALLAH pada kita.

Apakah pernah kita terfikir, bagaimanakah kita sekarang pabila saat kita dilahirkan kita bukan seorang Islam?

Adakah kita akan ketemu nikmat agung Islam dalam hidup kita di sepanjang perjalanan hidup?

Lantaran itu, BERSYUKURLAH kita lahir sebagai Muslim. Dan sedarlah bahawa betapa berat perjuangan saudara-saudara kita yang bukan Islam bagi bertauhid dan beribadat kepada ALLAH.

Tiada sikap yang begitu baik yang dapat lakukan selain daripda bersyukur kepada Pemilik Segala Jiwa atas limpah inayahNYA dalam kehidupan ini.

Kita adalah makhluk yang diciptakan dengan memiliki berbagai-bagai kelebihan dan keutamaan berbanding makhluk Tuhan yang lain. Dalam hal ini, sebaik-baiknya kita selalu panjatkan kesyukuran dan pujian pada hadrat ALLAH Tuhan Agung.

Persoalannya, Bagaimanakah cara mensyukurinya?

Jawapan dari hati kecil saya, bertutur kata demi perkongsian bersama.

Pertama..
Basahkan bibir, gerakkan lidah, pasakkan hati, dengan zikr hamdalah tanda pujian pada Tuhan Agung dengan penuh rasa kehambaan. Zikir itu ingatan, maka ingatan haruslah pada setiap nafas yang ada, kerana nafas itu tanda kasih ALLAH masih bersisa untuk kita..

Masakan saya mampu mengucap kata puji itu untuk setiap hela nafas saya, saya cuma makhluk biasa, namun,saya pujuk hati saya, pada jiwa saya, selagi ingatan saya masih di jasad ini, ucap syukur saya pasti hanya pada ALLAH,untuk segala kurniaanNYA pada saya, baik suka atau luka, baik sedih atau gembira, kerana mana mungkin saya di sini hari ini, bernafas, hidup, menulis jika tanpa rahmat dan cintaNYA.Moga-moga jalan pertarbiyahan diri ini akan terus diselusuri dengan impian cinta Tuhan.

Kedua..
Untuk setiap hela nafas yang masih bersisa, untuk segala kelebihan dan keutamaan yang dihadiahkan Allah, untuk setiap detik perjalanan hidup yang berlalu, untuk ilmu yang dikurniakanNYA, akan saya cuba sedaya mungkin saya infakkan untuk saudara-saudara di muka bumi ini,seupaya mungkin berkongsi atas nama cinta sesama manusia bersandarkan cinta pada ALLAH.
DEMI MENCARI REDHA TUHAN

"ya ALLAH, jadikan kami Muslim yang kamu redhai, bimbinglah kami menuju jalan redhaMU.."

Friday, July 17, 2009

Seharian Yang Ada...

No comments:
Masuk hari ni, da 3 hari hidung saya tidak berhenti mengalir..

Selsema..

Rhinitis..

Batuk (symptom baru)..

Dah ke klinik tengah hari tadi, pemeriksaan oleh Dr. Norlita menjemput saya untuk menghabiskan antibiotik untuk 'inflammation' pada kawasan oropharynx saya ini.

Kelas 1jam, Health Economics dilalui tanpa anggukan kosong dari saya..

Pulang ke hostel, selepas beberapa ketika tak dapat connect, ALhamdulillah, ada rezeki saya unutk online. Hajatnya nak buka semula file research paper yang saya cuba download semalam, rupa-rupanya, saya gagal 'save'kan dalam bentik pDF..Hmm..I learned something new today, how to save properly, to reduce time consuminng and to avoid headache searching the file.

Rezeki saya lagi, Pak Teh dan family dari Seattle, USA datang bersama Mak Long dari kampung arwah ayah, Ho Chi Minh Vietnam singgah di UIAM Kuantan ni sekejap untuk bersua muka dengan saya. Rasa cukup bersyukur kerana mendapat peluang ini bertemu dengan adik arwah Mak. Hubungan darah itu tetap wujud walau di hadang benua dan lautan.

Rezeki saya yang seterusnya..

Hari ini saya tergerak untuk meneroka bloggers yang wujud.

Subhanallah..

MasyaALLAH..

Alhamdulillah..

Kagum saya dengan usaha-usaha sahabat-sahabat Muslimin Muslimat di rantaian ukhwah ini. Terlalu jauh saya untuk segerak langkah bersama meraka, namun akan ku gagahkan langkah untuk mencari redha Tuhan..Melalui perkongsian secebis ilmu daripada kehidupan dan pengalaman.Di samping, mengusahakan untuk pembaik pulihan diri dengan cerita dan kisah sahabat-sahabat yang lain..

Cari punya cari, 'explore' punya 'explore', saya tersiggah di satu blog Muslimah dari Indonesia http://rinduku.wordpress.com.Artikel pertama dibaca, MasyaALLAH...Indah sungguh bahasa, dicoretkan pengalaman dan rasa mengikut adunan cerita yang cantik..

Kebanyakannya, setiap geanp ruang coret itu dikayakan dengan bait-bait cintaNYA untuk Tuhan..Sangat ekspresif..Buat hati ini tunduk malu, buatkan kepala ini tidak mampu diangkat,buatkan mata ini mahu dipejam rapat, untuk mengimbau kembali, sejauh manakah usaha saya untuk mencari cinta Tuhan, sedalam manakah penghayatan cinta saya untuk Tuhan sepanjang hidup ini..ALLAH!!Sesungguhnya aku hambaMU yang dhaif lagi naif.

"YA Muqallibal Qulub..

Sabbit qulubana a'la thaa'tik, a'la dinik, a'la ma'rifatik"

WAhai Tuhan yang memegang hati-hati seluruhnya..Tetapkanlah hati-hati kami diatas ketaatan padaMU, diatas AgamaMU, di atas keampunanMU..

Langkah Mencari Redha Tuhan
Fiey Ahmad.
M8 4.5
Kuantan Pahang

Wednesday, July 15, 2009

1st Assignment in Nursing Management course NUR 4144

No comments:
15 July 2009

Today, we all year 4 students receive our first assignment.

It is related with our discussion today first session, which is organizational theories. We were assigned to have our own pre reading before the class, and I think it is really effective even at first we did not really understand the whole picture of what we read last night, yet, it gives us a little ideas that help us much in discussion today.

Organizational Theories

That is what we thrash out early in the morning. After a few minutes of discussion, the give-and-take session went smoothly, when everybody seems like very participative in the conversation. Lots of ideas are thrown out, to be shared for those who know to appreciate.

The theory is overall about how to manage one organization generally.

The earliest organizational theory was introduced by F.W Taylor, the scientific management or also known as physiological organization theory or machine theory. This theory concentrates on production of one organization.

Many more theoris are derived from the former theory. They are:

1. Neo-classical theory
-when an essence of this theory focuses on the organization as a social system. Meaning that, the organization is not only about machine man, there are another social-psychological factors involve in production.

2.System Theory
- it is broadly used today in human life. According to Rafiq, "the system itself is around us..ALLAH is the Great Creator of the system in the universe"

3.Contigency theory

-presented by K.Lin baby and the gangs. It is known as well as situational theory when actions or decision of one organization is closely dependant on the situation. The components of the leadership stlye in this theory are task oriented and relationship oriented. In th esimple word, 'no rigid' in management and 'flexibility' offers the solutions.

4.Chaos Theory
-analysis of the situation. It is to explain how complex a system could behave. A written phrase by Alia on the whiteboard, "Nature's work does not work in a straigth line". There are many unpredictable things can happen at any time or any situation.What we need to do, is to get ready and prepared to face wisely.

Therefore, Sr.Sanisah, our lecturer for this course gave us an assignment, which is to be submitted at the end of this course,a written discussion about analysis and criticism of health care organization in Malaysia, by using the above theories.

Ermm..all the best,fiey!!

P/s:

I enjoyed the class as I was'nt sleepy or fall asleep throughout the session. Then, Igained lots of info about how actually management system was developed and how to assimilate them in management in Nursing, as well as manangement of our life.

Thanks Allah, Alhamdulillah..Praise to Him for the knowledge I obtain in my life.

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi; dan (pada) pertukaran malam dan siang; dan (pada) kapal-kapal Yang belayar di laut Dengan membawa benda-benda Yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan Yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta ia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan Yang tunduk (kepada Kuasa Allah) terapung-apung di antara langit Dengan bumi; Sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, dan keluasan rahmatNya) bagi kaum Yang (mahu) menggunakan akal fikiran."
(Al-Baqarah:164)

Tuesday, July 14, 2009

Cupcakes lagi..

2 comments:
New Semester..

New Order..

New Presentation of our cupcakes..













Have to squeeze the ideas to produce more designs..

I wish I can put my free style ideas on them again..At the same time, I wish I can create new style of writing..=)

Monday, July 13, 2009

1st Day, New Semester, Final Year....

No comments:
13 Julai 2009

Hidup sebagai pelajar tahun akhir Kuliah Kajururawatan IIUM bermula hari ini..

Hari dimulakan dengan baik, walaupun agak penat semalam menyiapkan tempahan cupcakes untuk minggu ini.(bisnes da bermula kembali http://cutiecuppies.blogspot.com)

Bas ke Jalan Hospital Campus(JHC), trip 0730 pagi agak lengang.

"Hmm, ke mana budak-budak nursing lain ek?"

Rupa-rupanya ramai yang naik trip awal, tak kalah juga orang yang naik kenderaan sendiri..

Saya, lebih suka naik 'transport' yang disediakan pihak IIUM, atas sebab rase ingin mendidik diri lebih bersederhana dalam masa yang sama nak latih diri agar menggunakan semaksima mungkin masa untuk persiapkan diri, mengelakkan diri seboleh mungkin daripada aktiviti-aktiviti yang kurang bermanfaat..Harap-harapnya,,InsyaALLAH.

Di pagi hari, seawal 0830 pagi, 'briefing' qudum daripada Sr Rubbya Hasan, selaku Deputy Dean Student Affairs merangkap lecturer untuk subjek Issues of Nursing bagi semeter ini, membuka bicara tirai kehidupan year 4.

Seperti biasa, dengan gaya ' energetic' nya, beliau bersuara di depan kelas. Banyak point-point menarik yang yang disampaikan dengan harapan kami mencerna dan mengambil teladan daripada kata-katanya. Sesungguhnya, pasti ada sedikit sebanyak yang terlekat di jiwa-jiwa yang mendengar hari ini.

Antaranya ialah:
1. Penekanan tentang, Fulfilling the Amanah- hari-hari yang kita lalui adalah amanah..

2. Forgive and Forget-cerita lama adalah sebahagian daripada kisah hidup yang bolek dijenguk kembali untuk terus melangkah seterusnya ke hadapan.

3.Sebagai The Most Senior Students.."Be the role models to your juniors" in every angles of students life and human life as well(ayat ni saya sambung sendiri)

4.Right and Responsibility/ Responsible and Accountable

Di'taukid'kan lagi dengan ayatnya "Allah is near to your jugular vein"-kesinambungan daripada ayat Al-Quran

"Dan Demi sesungguhnya, Kami telah mencipta manusia dan Kami sedia mengetahui apa Yang dibisikkan oleh hatinya, sedang (pengetahuan) Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya,"
(Surah Qaf: Ayat 16)


5. Antara bait-bait kata beliau yang terkesan di minda separuh beku ini

"Make Your Strengths Stronger, Make Your Weaknesses Your Strengths"

InsyaALLAH, Sr..

Azam saya untuk kali ini, akan cuba saya usahakan semampu saya, akan saya sumbangkan seadanya saya..

Semoga hati ini lebih tabah dan bersedia untuk perjalanan yang bakal mendatang.



Wallahua'lam

Fiey_Ahmad
Jalan Hospital Campus (JHC)
IIUM

Friday, July 10, 2009

Happy Birthday Cikwan!!

No comments:
10 Julai 2009

Tarikh yang diraikan untuk kakanda Azizah, atau lebih mesra kami panggil Cik Wan untuk anak ke 3 dalam keluarga. untuk genapnya 31 tahun umurnya.Tahun sebenar kelahirannya ialah 1977 bukannya 1978, ini kerana tiada dokumentasi bekesan ketika di Vietnam dahulu.




Perjalanan hijrah yang jauh..

Perjalanan merentas 3 buah negara (Vietnam, Kemboja dan Thailand) untuk ke Malaysia bersama-sama emak ayah beserta 3 beradik yang lain ( K.Long, Cik Ngah dan Ayie)merupakan suatu perjalanan yang sukar, perit dan penuh rintangan.

Hijrah demi penghidupan yang dilengkapkan dengan agama (pesanan arwah Tok Haji Mohd Salleh)bukan jalan mudah terbentang, tapi hakikatnya penuh liku-liku duri..

Suatu ketika di Kemboja, ketika di dalam perjalanan, Ayah Mak sekeluarga berhenti teduh dan bermalam di sebuah pondok..

"Pondok tu sangat kecil, Mak dan kakak abang kamu je muat. Ayah tunggu kat luar. Macam rumah ayam lagi besar" ingat lagi pada cerita Ayah.

"Malam tu komunis datang. Bertanya soal pada Ayah. Komunis ni mereka pantang dengar orang Vietnam berhijrah, lagi-lagi Islam. Sebab, waktu tu Komunis tengah mara ke Vietnam untuk takluk Vietnam juga. Ayah boleh cakap bahasa Kemboja sebab Ayah memang ada belajar masa muda .Mereka naik juga atas pondok yang kecil tu sebab mereka tahu Mak dan abang kakak kau kat atas' sambung Ayah.Ayah memang berkulit gelap sikit dek panas matahari, tapi mereka masih tak puas hati dan meragui bahawa Ayah sekeluarga dari Vietnam.

"Masa tu Ayah doa je..Tak putus-putus doa..Tapi, dalam kepala Ayah, Ayah dah terbayang lantai pondok penuh darah" Ayah dengan nada perit mengimbau kenangan lalu.

Mak menyambung cerita,"Masa Mak dengar Ayah cakap-cakap dengan komunis kat luar, Mak dah ngucap panjang,doa je..Masa mereka masuk, mereka ada juga cakap-cakap dengan Mak, tapi Mak juga fasih cakap Kemboja, cuma kulit Mak cerah sikit buat mereka makin syak"

"Lepas tu Mak?" kami tak sabar nak dengar cerita seterusnya

"Ada seorang daripada 2 orang komunis tu kata macam ni "Mak dia mungkin pandai cakap bahasa kita, kalau kita nak tahu mereka ni betul ke tak orang Kemboja, kita tanya anak dia". K.Long, Cik Ngah dan Ayie masa tu dah tido.Tinggal Cik Wan je duk di riba Mak." sambung Mak. Mak kata bagi mereka kalau si anak dia pandai cakap bahasa Kemboja maknanya mereka orang Kemboja.Masa tu Cik Wan berumur lebih kurang setahun lebih menurut Mak.

Cerita disambung lagi, "Masa tu Mak serah je kat ALLAH, mana mungkin kakak kamu tau cakap Kemboja. Tapi kuasa Allah mengatasi segala-galanya. Waktu si Komunis itu bertanya pada Cik Wan kamu (dalam bahasa Kemboja) "Adik,adik,..adik tahu tak cakap Vietnam?" Cik Wan kamu dengan cepatnya menjawab "Aceh tee..(saya Tak tahu~dalam bahasa Kemboja)".MasyaALLAH, lepas tu komunis tu terus beredar sebab bagi mereka budak sekecil itu sudah mampu berbahasa mereka, pasti daripada kalangan mereka juga.."..Kisah Cik Wan yang paling saya ingat daripada ceritera arwah Mak..

ALLAH~Maha Pelindung Lagi Penyayang..

116. Sesungguhnya Allah jualah Yang Menguasai Segala alam langit dan bumi; ia menghidupkan dan mematikan; dan tidaklah ada bagi kamu selain dari Allah sesiapa pun Yang menjadi Pelindung dan juga Yang menjadi Penolong.



Andai bukan dengan kasih sayang Tuhan, mana mungkin kami 7 orang seterusnya wujud hari ini..Syukur padaMu Tuhan..


Arwah Mak pernah bercerita, Cik Wan saya ni pernah terpisah dengan Mak dan Ayie ketika di sempadan masuk ke Thailand. Mak terpaksa serahkan Cik Wan pada orang lain sebab bimbang diketahui komunis di sempadan. Buruk padahnya jika mereka tahu bahawa mereka sekeluarga berhijrah.

Alhamdulillah..Diketemukan kembali di Thailand. Namun, Mak hampir-hampir tak mengenali Cik Wan waktu itu, kerana semua pakaian yang dipakaikan berubah. Kata Mak, mungkin dah diambil orang di perjalanan Cik Wan.

Tabahnya ahli keluarga saya terdahulu ini.

Semoga ketabahan itu berkekalan dan kasih sayang kita sekeluarga masih mampu dipertahankan hingga kita ketemu arwah nanti.

Salam sayang untuk kakakku Azizah..
Pengorbanan mu menjadi sumber kekuatan kami
Andai tiada manusia pun mampu menghargai pengorbanan itu,
Yakinlah bahawa,
Usahamu tinggi disisi Tuhan,
Teruskan dengan ketabahanmu,
Semoga bahagia milikmu jua,
Andai bukan di sini,
Pasti DiSANA janjiNya

Thursday, July 9, 2009

PPSMI-urmmm

No comments:
Dasar Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris yang diperkenalkan pada 2003, diumumkan pemansuhannya hari ini oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin. Pengumuman itu berikutan keputusan jemaah menteri di Putrajaya tengah hari tadi.

Emm..Kadang-kadang apabila difikirkan sejenak, perkara yang melibatkan seluruh rakyat Malaysia umumnya, jutaan pelajar dan guru khasnya, seolah-olah perkara main-main.

Bayangkan jutaan wang ringgit yang digunakan 6 tahun lalu untuk melaksanakan dasar ini, bayangkan ramai tenaga kerja yang terlibat mengembleng tenaga demi dasar ini dan bayangkan generasi anak-anak yang terkesan dengan dasar ini..

Di sini, bukan 100% saya kira dasar itu tidak bermanfaat kerana ada baiknya dasar itu dilaksanakan. InsyaALLAH, ada golongan minoriti di kalangan pelajar dan guru yang mendapat manfaat daripada dasar itu

Saya kira bukan masalah dasar itu tetapi masalah dengan KESUNGGUHAN melaksanakan sesuatu dasar.

Apa-apa dasar sekalipun berkehendakkan dan bermatlamatkan kebaikan untuk semua,sekurang-kurangnya. Setiapnya, pasti ada kekurangan yang perlu ditampung, bukannya dirombak, dimansuh, ditukar..Kerana impaknya amatlah besar kepada semua.

~Untuk muatkan baju,..Jangan dibesarkan baju, tapi hendaklah dikuruskan badan..~

P/s:Wallahua'lam..saya sangatlah cetek ilmunya untuk memperkatakan sesuatu yang besar. Sekadar cebisan rasa daripada sekelumit kecil perasaan. Andai saya diberi pelihan dahulu, saya mahu belajar dalam bahasa Inggeris untuk Sains dan Matematik, kerana dua-dua subjek itu kegemaran saya, dan saya mahu memperbaiki bahasa Inggeris saya.

Wednesday, July 8, 2009

I love Cartoon...!!

No comments:
Watching cartoon is one of my interests, my favourite activity during leisure time.

I love cartoon since my childhood. The most adorable one is Donald Duck, in Disney World coz i think i have almost his naughty character..MOst of all, I adore his voice and his character..*hihi



Next, the most loved one is MONSTER INC. movie..The only cartoon movie I repeatedly watch it without being bored. I laugh and cry everytime watching it.So touching..

The movie is all about friendship, love and passion..~how love in friendship drives one's passion to do thier best for their loved one. No matter how difference they are. The script and plots amaze me very well and I love the whole graphic integrated in it. Last night, I shared my interest with mt three little nieces. As expected, they like it as I do.


Kung Fu Panda

Box office cartoon.

Really enjoyed the movie with the storyline and beneficial inputs in it..Lots of moral values are blended in the movie.

There is saying from Master Oogway to Pao.
"Yesterday is a history, Tomorrow is a mystery, and today is a gift..That is why it is called present"

The other significant gist in this lovely comedy adventurous movie is,

"There is no secret ingredient, what you need is to believe"

It is so because belief has strong power than we expect it could have.


I love watching cartoon is not merely for fun, but I love to search what the cartoons bring together with its story.

Monday, July 6, 2009

Sahabat...Mengenali dan Dikenali

4 comments:

Taaruf


13. Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu Dengan Yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang Yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan Yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuannya (akan keadaan dan amalan kamu).

(Al-Hujurat :ayat 13)


Menghadirkan diri ke satu program motivasi baru-baru ini membawa saya kepada pengertian yang lebih mendalam mengenai kepentingan berkenal-kenalan. Ayat Al-Quran yang di atas sudah banyak kali menjengah dalam hidup, namun kali ini Allah menghadirkan rasa syukur untuk kesedaran yang insya Allah masih belum terlambat.

Salah satu pengisian utama yang diberi penekanan ketika program tersebut ialah TAARUF..Di mana perkenalan itu mempunyai simbolik yang besar di dalam sesuatu perhubungan. Hubungan Tuhan dan manusia, hubungan manusia sesama manusia, serta hubungan manusia dengan makhluk Tuhan yang lain.

Pada sesi ini, perkongsian secara telus, jujur dan ikhlas atas dasar inginkan perubahan ke arah lebih baik, bermatlamatkan kebaikan untuk semua, kami setulusnya menceritakan sedikit sebanyak cerita kami. Yang di 'highlight'kan ialah, kelebihan dan kelemahan masing-masing, dimana sahabat boleh mengenali diri kita dengan lebih dekat, menghulurkan kasih sayang melalui nasihat-nasihat bermakna dan yang menjadi lebih signifikan ialah, kita lebih mengenali diri, dari sudut kekuatan yang boleh disumbang dan juga kelemahan yang harus di tampung.

Juga mengambil ibrah dari cerita-cerita yang dikongsi. Seribu satu riwayat, seribu satu rasa, Seribu satu warna..Tuhan Yang Maha Kaya..

Tak Kenal Maka Tak Cinta

Deifnisi cinta diolah oleh Ustaz Pahrol Mohd Juoi dalam bukunya bertajuk Satu Rasa Dua Hati, sebagai 'rasa ingin bnertanggungjawab ke atas sesuatu'..Dengan adanya perkenalan, membuahkan rasa cinta, seterusnya rasa tanggungjawab yang dikendalikan oleh iman, Islam dan Ihsan. Lantaran itu, langkah pertama ialah berkenalan.

Berkenalan dengan Tuhan menemukan kita bahawa Allah itu Pemilik Hati-Hati kita, Penguasa Seluruh Kehidupan, Pentadbir Alam semesta dan kita adalah Hamba-HambaNya. Perkenalan seterusnya melorongkan kita untuk memahami kedudukan dan tanggungjawab kita sebagai hamba- illa liya'budun..Dengan perkenalan, rasa cinta dan tanggungjawab, kita manusia berjalan di atas muka bumi ini sebagai hamba mencari redha ALLAH.

Perkenalan antara Sahabat

Sahabat sedari sekolah menengah Agama Khariah. Edlin, Tehah, Pidah, Mo'ja (ibu anak satu), Ieda, Remy, Maa, Jiah, Lepa, Zira, Wani dsb..Gelak tawa air amta membuahakan persahabatan kekal ke hari ini..

Mengimbau kenangan hampir 5 tahun yang lalu, di bumi Matrikulasi UIAM, Petaling Jaya yang kini telah dikenali dengan nama baru Centre for Foundation Studies, IIUM, menggamit perasaan hari ini..Atas nama persahabatan, saya menjadil saya yang sekarang..

Muni, Jaja, Nawa dan Kay..Sahabat yang banyak membantu di sepanjang perkenalan. Jaja, adalah kenalan rapat ketika di sana. Makan, minum, tidur, pergi ke kelas outing dan hampir segalanya lah kami bersama walaupun berlainan course tapi kami sering mencari waktu untuk bersama. Kami sangat pentingkan kualiti masa bersama kerana kuantiti tak menyebelahi kami.

MSCC (Matriculation Students Coordiantion Council)IIUM, menitipkan kisah-kisah sahabat dalam hidup saya, Aton, Wani, Nali, Ricca, Rehan, Widyana, Farah, Farhana dll (tak mampu untuk mulis semuanya, namun kasih sayang kalian tetao di hati). bak kata Aton, "kita kawan dunia akhirat kan"..

Di dalam dunia Nursing, Ria, Chah, Deqma, Kinn, Alia, Naddy, K.Lin, Ain, Fos, Dayah, Mamas, Ismi, Siti, Zee, Humm, K.Mar, Mona, Mawaddah, K. Amr, K.Lin Baby..Suka duka bersama membangunkan jiwa menbentuk saya sekarang. Perjalanan bersama memberi ruang untuk kita berfikir dan menghargai setiap perkara yang hadir dalam hidup kita.

"SaHaBat aDaLah CerMin baGi Sahabat nya"

Sahabat yang baik adalah sahabat yang menghadiahkan kata-kata indah dikala kita berduka, menghulurkan kata-kata nasihat dan ingatan dikala kita tersasar, memberi
kasih tanpa mengharap balasan, menuturkan peringatan ketika kita alpa, menampung kekurangan yang ada pada diri kita,dan berkongsi kelebihan bersama-sama.

Perjalanan TAARuf takkan pernah berhenti..Mengenali dan dikenali adalah proses sepanjang hayat. Antara ibrah dan hikmah yang boleh dikutip sepanjang perjalanan tersebut ialah lebih mengenali diri dalam mencari redha Tuhan, mensyukuri nikmat kasih sayang Tuhan dengan kurniaan insan-insan bernama sahabat..



“Tidaklah sempurna iman sesiapa dari kalanganmu,
sehingga dia mengasihi untuk saudaranya,
apa yang ia kasih untuk dirinya sendiri”
(Hadith Muslim)