IIUM Nurse Bloggers

Ex-IIUM Matric

Kebun Ilmu

Ustaz's note

Ayat-Ayat Cinta

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”
[Al-Baqarah 2: 216]

Sahabat Blogger IIUM

Mardhtillah Matlubi

~ I wish I could make people smile and make them know how beautiful life is. Just a plain me, seeking His bless worldly and hereafter.~

Total Pageviews

Wahai Rasulullah...

Ingin ku susuri denai hidup mu, ya Rasulullah
Izinkan aku mencintai mu
Izinkan aku merinduimu

Selawat dan Salam yang setinggi-tingginya ke atas mu
Wahai Kekasih Allah..

Sembang Hikmah

~Demi Masa~

"Demi Masa..Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" Berapa banyak lagi masa yang bersisa untuk kita??
Powered by Blogger.

Daisypath - Anniversary

There was an error in this gadget

Wednesday, June 24, 2009

Yang Biasa, Kesannya Luar Biasa

1 comment:
Kebelakangan ini, terlalu kerap isu tentang manusia sesama manusia. Perkara yang merasionalkan wujudnya perbincangan mengenai perkara ini, kerana manusia itu sering berhubung dengan sesama manusia. Hubungan yang tidak akan tidak ada selagi manusia itu masih bernafas dan bertapak di muka bumi ini.Dalam erti kata lain, manusia tak akan berhenti berhubung di waktu dunia ini.

Hubungan ini diterjemahkan melalui komunikasi-verbal dan non verbal.

Verbal

"Kita tak faham, macam mana 'dia' boleh bercakap bahasa kasar, marah-marah pada orang lain sedangkan 'dia' itu baru je bekerja, umur baru je 23 tahun, tapi boleh cakap kat orang yang lebih tua daripada 'dia' macam tu" seorang sahabat saya tidak berpuas hati dengan seorang staf ketika menjalani praktikalnya.
*jika difikirkan secara positifnya, nungkin 'dia' itu ada masalh ketika itu, jadi moodnya tidak berapa bagus lalu dilepaskan pada yang lain. Namun begitu, jika 'dia' itu berfikir dengan lebih baik, pada ketika itu, 'dia' dapat menyelamatkan beberapa hati daripada terluka dengan kata-kata dan sikapnya..Dari sudut yang melihat keadaan itu pula, andai tidak punya daya untuk menegur, bencilah perbuatan itu bukan pada pelakunya. Jauhilah daripada berkelakuan sebegitu di kemudian hari..

Sahabat saya yang lain pula, pengalaman pertama menjalani industrial trainingnya yang bakal berakhir tak lama lagi di sebuah institusi perubatan di bandaraya pesat, berkongsi pengalamannya "Di dalam ofis saya ni, luarannya, nampak hepi- hepi saja, gelak-gelak tapi dalamannya, ada saja perkara yang tak kena (hubungan sesama mereka). Ada yang tak berkenan cara kerja, ada yang tak berkenan cara komunikasi..Tapi, yang bagusnya, they all boleh bekerja dengan professional dengan meletakkan perkara hati di tepi."
*Realiti di tempat kerja, di mana-mana tempat kerja yang mempunyai sekumpulan yang bekerja. Pros dan Cons nya ada disitu..Baik yang kita ceduk, baiklah yang kita dapat..Sedaya upaya kita nanti, cuba ciptakan tempat kerja yang tidak punya suasana stereotaip seperti itu..if not, welcome to the world, with yourself prepared =)..

Saya pula, antara cebisan kenangan di Operation Theatre dan Accident & Emergency department , ketua jururawat di situ sangat berpositif dengan kami, pelajar Ijazah kejururawatan, di kala ramai orang yang masih belum menerima kewujudan kami. Mereka memberi kata-kata penyuntik semangat pada kami untuk terus mengorak langkah dalam dunia kejururawatan ini.
Antara bait-bait kata dari ketua jururawat A&E "Awak sebagai degree students harus lebih kehadapan, kerana awak semua akan selalu jadi perhatian. Dari sudut pengetahuan, kecekapan dan yang paling penting ialah attitude. itu akan jadi kayu ukur yang jelas antara awak dan orang lain"
* Saya mengiyakan kata-kata itu, dengan mengubah sedikit mengikut sesedap rasa saya pula.. Pengetahuan, kecekapan, dan attitude adalah indicator untuk membezakan seseorang itu akan menjadi nurse yang baik ataupun tidak, tanpa bezanya diploma ataupun degree. yang penting, menjadi yang terbaik untuk patient kita.

Verbal communication ialah komunikasi secara lisan yang mencakupi bahasa, lentok, intonasi dan juga ritma. Gabungan komponen inilah yang akan diterima oleh pihak receiver (penerima) seterusnya di tafsirkan oleh sel-sel otak menjadi maklumat luaran yang diterima dan dihantar ke seluruh badan untuk reaksi. Andai baik maklumat yang dihantar, dan andai baik penerimaan si penerima, maka baiklah reaksi dan aksi seterusnya.
Begitulah jua sebaliknya..

Non-verbal communication

Non-verbal communication ialah komunikasi tanpa kata-kata yang melibatkan body language (bahasa badan), mimik muka, postur badan dan juga 'eye contact'. Ada juga mengatakan bahawa cara seseorang itu berpakaian dan gaya rambut juga sebahagian daripada kumpulan ini. Yang ingin saya cuba bawakan di sini ialah, kesan besar yang di bawa oleh non verbal communication ini terhadap hubungan komunikasi sesama manusia.

Bayangkan, apabila anda (patient) sedang bercakap dengan seseorang (daripada kalangan healthcare providers), dengan penuh harapan, tetapi dia itu menyandar malas pada kerusi, atau membongkok pada 'cardiac table', ataupun matanya sentiasa ke sana ke mari,atas bawah, kiri kanan. Ataupun, perhatian orang itu hanya pada tulisan yang bakal ditulisnya, ataupun perhatiannya pada SMS yang ingin dibalas.

Apakah rasa itu..?Apakah efektif komunikasi itu..?

Hari ini, di Oprah Winfrey show sesi tengahari, berkisarkan perjuangan seorang Doktor Saintis Otak yang mengalami strok, berjuang untuk kembali senormal mungkin..Perjuangan yang sangat sukar, namun intipati yang ditekankan ialah SOKONGAN..Sokongan yang didambakan pesakit-pesakit sepertinya, daripada ahli keluarga, doktor dan jururawat serta kawan-kawan dan masyarakat..Sokongan lah yang mendorong Dr.Jill itu survive dalam mengatasi komplikasi penyakitnya.

Di dalam rancangan itu juga, Oprah ada meminta Lena, salah seorang penonton jemputannya untuk meluahkan rasa hatinya dalam menempuh perjalanan hidup bersama penyakit yang dihidapinya.
"Saya menghidap kanser. Saya tidak mendapat sokongan keluarga
dengan alasan mereka sibuk dengan kerjaya dan hidup masing-masing.
Kali pertama saya melangkah masuk untuk menjalani kemoterapi,
tiada siapa pun yang menyapa saya, bertanyakan saya"
Lena menangis..Sebak mengimbau kepahitan itu
"Sepanjang saya menjalani kemoterapi itu, saya jarang bertemu dengan doktor ataupun jururawat yang wajah ceria menyapa, tersenyum bertanya khabar..Saya jangka itu bukan perkara yang susah untuk dibuat tapi itulah yang kami perlukan disaat kami berjuang untuk hidup kami.. Adakah mereka sedar bahawa sentuhan di hujung kaki pun cukup sebagai tanda sokongan kepada kami. Itu adalah human touch(sentuhan kemanusiaan) yang besar kesannya pada pesakit seperti kami.."Sambung Lena sambil menyapu matanya.

Saya tersentak..

Bukan kerana terkejut, kerana ini bukan pertama kali saya dengar, bukan hanya pada Lena, tapi pada ramai lagi pesakit di merata dunia..tapi kerana ungkapan itu sangat terkesan di hati saya, sekali lagi..Ya Allah, berikan daku panduan agar tidak tergolong dalam golongan tersebut..

Pokoknya,ini bukan punca utamanya daripada pendidikan di kelas, ini berpunca daripada individu-individu itu sendiri.
Life is about choices..People make choices in their life..

Sahabat-sahabat seperjuangan..
Tak kira di bidang kejururawatan atau seangkatan dengannya..
Kita bekerja untuk kemaslahatan manusia,...Demi Untuk DIA (Lillah Taa'la)
Atas dasar Lillah Taala itu, sama-sama lah kita memberikan yang terbaik, agar kita menerima juga yang terbaik, jika bukan daripada manusia, pasti daripada Tuhan yang Maha Memberi.

“Tidaklah sempurna iman sesiapa dari kalanganmu,
sehingga dia mengasihi untuk saudaranya,
apa yang ia kasih untuk dirinya sendiri”
(Hadith Muslim)


Happy Father's Day,..

1 comment:
Kerinduan jiwa terusik
Di kala mengenang kehangatan kasih sayang mu
Di kala mengimbau sentuhan ikhlas penuh redha darimu
Di kala teringat senyum tawamu, gelak riamu..

Namun, di sebalik semua itu,
hanya Tuhan yang tahu,
isi hati mu penuh luka duka,
mengharungi perih jerih hidup ini,
merentas bukit danau,
mencari agama sebagai arah tujuan,
demi sebuah kehidupan

Pasti di hatimu tersimpan seribu rahsia luka,
menahan keji hina manusia,
mengerah kudrat membesarkan kami,
menyimpan perasaan terhadap sikap kami anakmu,
Namun, kau berjuang hingga ke akhirnya,
menterjemahkan kasih sayangmu,
melalui tinggalan nasihat dan teguran..

Sungguh, aku rindukan saat-saat bersamamu,
Terasa ingin terus rebah..

Akan ku gagahkan untuk melangkah
Menongkah deras liku-liku hidup ini,
Dengan semangatmu yang masih berbekas di hati.
Semangat yang akan terus berbekas..

Ya ALLAH,
Pemilik Cinta dan Kasih Sayang,
ku pohon redhaMU ke atas roh arwah..
ku pohon rahmatMu untuk segala kebaikannya,

Ya ALLAH,
Bimbinglah kami anak-anak ini,
Agar menjadi anak yang Soleh,
Agar doa kami terus padanya,
Lantaran itu arwah bisa gembira di sana,
Pengorbanan ayah bukan sia-sia..

Doaku untukmu ayah..
Semoga dirimu tenang disana,
Di sisi Tuhan Yang Rahim
Sungguh, aku sangat rindukan ayah..

p/s:
Alhamdulillah..Akhirnya dapat jgk post..
Emm...Semoga kedua-dua arwah ayah mak tenang senantiasa..
-anakmu yang nakal-

Thursday, June 18, 2009

The Climb..Keep moving on life

5 comments:

The Climb
by: Miley Cyrus

I can almost see it,
That dream I'm dreaming,
But there's a voice inside my head sayin',
"You'll never reach it".

Every step I'm taking,
Every move I make feels lost with no direction,
My faith is shaking,
But I, I gotta keep trying,
Gotta keep my head held high.

There's always gonna be another mountain,
I'm always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle,
Sometimes I'm gonna have to lose.
It ain't about how fast I get there,
It ain't about what's waiting on the other side.
It's the climb.

The struggles I'm facing,
The chances I'm taking,
Sometimes might knock me down,
But know I'm not breaking.
I may not know it,
But these are the moments that
I'm gonna remember most, ya,
Just gotta keep going,
And I, I gotta be strong,
Just keep pushing on.
Cause...

There's always gonna be another mountain,
I'm always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle,
Sometimes I'm gonna have to lose.
It ain't about how fast I get there,
It ain't about what's waiting on the other side.
It's the climb.

There's always gonna be another mountain,
I'm always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle,
Sometimes you're gonna have to lose.
It ain't about how fast I get there,
It ain't about what's waiting on the other side.
It's the climb.

Yeah.
Keep on moving.
Keep climbing.
Keep the faith.
It's all about, It's all about the climb.


P/s:

An inspiring song...http://www.youtube.com/watch?v=F7m0nON6YYs

Stay Healthy..It is our obligation

1 comment:

As a Muslim , we know that all the things we have today are only loan or advancement from Allah including our body..Allah lends us this body as a tool to be used in order to devote and submit ourselves in seeking mardhatillah.

Thus, we have to take a great care of our body and use it to the maximum we can in doing ibadat to Allah. And to keep healthy, we just need a simple formula.

'Eat right, Exercise well, Be happy'

  1. Eat right

Healthy eating habit tip : Start eating early and dont eat late at night

You should eat breakfast as soon as possible when you wake up, this will start your metablolism that slowed during the night, if you don't eat breakfast your metabolism will slow even further as your body reacts to the hunger.

Stop eating at least two hours before you go to bed. This will allow your food to digest properly and help your body rest and recuperate better from the previous day.

Healthy eating habit tip : What you should and shouldn't eat

This is simple. Don't completely change your diet all at once. Start by eating the same foods you are used to only the healthier versions of those.

Eat wholemeal and wholegrain bread instead of regular white bread, when possible. Eat wholemeal pasta and brown rice, low fat milk products, egg whites as well as lean meat and tuna.

Counting calories each meal contains is tedious and is generally not necessary for the average person. Simply stay away from the foods you know are bad for you, cut down on sweets, cakes, pastries and soft drinks. Eat less saturated fat.

Aim to consistently give your body what it needs: fruits, whole grains, vegetables, nuts, and lean protein. Drink a lot of water.

Review your eating habits and make changes where changes are needed

Now is the time to review your eating habits and to start introducing small changes. Start by substituting unhealthy food with healthy variants, and eating more often.

courtesy from: http://www.flatstomachtips.com/increase-metabolism-eating-habits.html

2. Exercise well

The things exercise can do for you, both physically and mentally. The great thing about it is that you don't need much to get the benefits. Even just a few minutes a day can improve your health, well-being and help you:
  • Lose weight
  • Reduce stress
  • Relieve symptoms of depression and anxiety
  • Reduce your risk of heart disease and certain types of cancer
  • Boost your mood
  • Give you more energy
  • Help you sleep better
  • Increase bone density
  • Strengthen the heart and lungs
  • Improve your quality of life

Motivating Yourself to Exercise

While it's important to know basic exercise guidelines and principles covered on the next few pages, I think the most important step in starting an exercise routine is exploring the idea of motivation. Without that, all the advice in the world won't do you any good.

It's important to remember that motivation doesn't just happen. It's something you make happen each and every day. If you have multiple reasons to exercise, you'll always have something to get you moving, even when motivation is short. The hardest part of exercise is getting started...if you can get that far, you've won half the battle.

courtesy from: http://exercise.about.com/cs/exbeginners/a/exbasics.htm

3. Be happy

suggestions for being happy every day.

1. Look on the bright side. You know, there is always a bright side, even in the midst of a bad day or even bad period of time in your life. For instance, if you lose your job, the bright side may be that you are now free to pursue a job you've always wanted. Perhaps the loss of the job and thus the necessity for looking for a new job may be just the push you need to pursue your dream job. Looking on the bright side of every situation can help you to be happy every day.

2. Talk to yourself. It is a kind of 'muhasabah' (looking back into ourselves). This is pretty good when it is done in the positive way, peacefully. You will see your strengths and your weaknesses. Utilize your strengths to help yourself and help others instead of being arrogant with it because arrogant is one of the heart illnesses that can prevent you from live healthtily. Be thankful for your weaknesses instead of being inferior to the earth because inferiority is one of the mental ilnesses that can affect the whole body, stopping oneself to be happy, hinder onself to socialize well with other people and alter the good system in his/her body by interupting the production of epinephrine whish is good for keeping body healthy.

3. Talk to God. The great thing about God is that He is always there and always willing to listen. People may not be around when you need to complain or talk about your concerns, but whether you are in the middle of a busy day or in the stillness of the night, God is there with you, and He is more than willing to listen. Sometimes knowing that you are not alone in your struggle by simply talking to God can help you to be happy every day.








p/s:

If you said that it is hard to find healthy food nowadays, you should be realized that it is about an option and will power..

If you said that you got not enough time to exercise, you should be realized that every physical activity you make is an exercise and do make useful of it. And again, it is also about the will power.

If you said it is hard to be happy sometimes, it is ok for a very while, then look for the every angle of your life and be thankful for it. Then you will be smiling, sense that how beautiful this life is..

"if you want to look beautiful, always put a smile on your face,
if you want to look wise, be humble,
if you want to keep fit, share your food"
-a quote from a speaker of Taaruf Week IIUM, Kuantan 06/07

Monday, June 15, 2009

A short, simple and sweet message

3 comments:

A beautiful life does not just happens

It is built daily

In..

  • Prayer


  • Humility
  • Sacrifice
and

  • Love

Bahagianya Isteri hamba ALLAH ini..

No comments:
Seorang lelaki telah berumahtangga dengan seorang wanita solehah. Hasil
dari perkahwinan ini pasangan tersebut telah dikurniakan beberapa orang
anak lelaki dan perempuan. Kehidupan mereka sekeluarga sungguh bahagia dan
sejahtera.

Si isteri sewaktu hidupnya, adalah seoarang wanita yang beriman dan
bertaqwa, berakhlak mulia dan rajin beribadah, dia juga adalah isteri yang
setia dan taat kepada suaminya, seorang ibu yang penyayang dan sebaik-baik
pendidik kepada anak-anak-anaknya.

Rumah tangga yang indah ini kekal selama 22 tahun, sehinggalah si isteri
meninggal dunia. Setelah jenazah si isteri diuruskan dengan sempurna,
disolatkan dan dikebumikan, maka semua ahli-keluarga, saudara-mara dan
kaum-kerabat berhimpun di rumah si suami untuk mengucapkan takziah.
Kesemua yang berhimpun itu mahu mengucapkan kata-kata yang boleh
meringankan dan mengurangkan rasa pilu dan kesedihan si suami kerana
kehilangan isteri yang paling dikasihi dan dicintai.

Namun demikian, sebelum sempat sesiapapun berkata-kata, si suami telah
berkata: "Semoga tidak ada sesiapa pun dari kamu yang mengucapkan takziah
kepadaku sebaliknya dengarlah kata-kataku ini."

Semua yang berhimpun terkejut dan terdiam dengan kata-kata si suami itu..

Si suami meneruskan kata-katanya: "Demi Allah yang tiada Allah yang berhak
disembah melainkan-Nya, sesungguhnya hari ini adalah hari yang paling
bahagia dan gembira bagiku, lebih gembira dan bahagia dari malam pertamaku
bersama isteriku itu.

Maha Suci Allah, sesungguhnya isteriku itu adalah sebaik-baik wanita
bagiku, kerana dia sentiasa mentaatiku, menguruskan diriku dan anak-anakku
dengan sebaik-baiknya dan juga telah mendidik anak-anakku dengan sempurna.
Aku sentiasa bercita-cita untuk membalas segala jasa-baik yang
dilakukannya kepada diriku. Apabila ia meninggal dunia aku teringat sebuah
hadith Nabi SAW.

"Mana-mana wanita yang meninggal-dunia sedang suaminya redha kepadanya
pasti akan masuk ke dalam Syurga."

Sebelum meletakkan jenazahnya di dalam lahad, aku telah meletakkan
tanganku di kepalanya dan aku berkata: "Wahai Allah, Aku sesungguhnya
redha kepadanya, maka redhailah dia."
Kulang-ulang kata-kataku itu, sehingga tenang dan puas hatiku.

Ketahuilah sekalian, sesungguhnya aku, di saat ini amat berbahagia dan
bergembira, tidak dapat kugambarkan kepada kalian betapa hebatnya
kebahagian dan kegembiraan yang kurasakan ini.

Maka barang siapa yang telah bercadang untuk mengucapkan takziah kepadaku
atas kematian isteriku itu, maka janganlah kamu melakukannya. Sebaliknya
ucapkanlah tahniah kepadaku, kerana isteri telah meninggal dunia dalam
keadaan aku redha kepadanya.. Semoga Allah menerima isteriku dengan
keredhaan-Nya. "

MasyaAllah.. .alangkah bahagianya mendapat keredhaan suami seperti ini.
Adakah kita mampu lakukan seperti yang dilakukan si isteri terhadap
suaminya sehingga pemergiannya diredhai dan membahagiakan suaminya.

p/s: Terima kasih kepada seorang sahabat yang mengirimkan kisah ini pada saya..Begitu mudah wanita untuk menempah tempat di syurga,hanya dengan redha suami.. Namun, bukan mudah menjadi isteri yang diredhai pada zaman ini lebih-lebih lagi..Tapi, usaha dan doa yang disandarkan pada Tuhan I.ALLAH akan membuka jalan untuk itu..Sama-sama kita doakan kita tergolong di kalangan orang-orang yang berusaha..

Thursday, June 11, 2009

Picnic at Sekayu Waterfall

2 comments:
Today, 7 of my family members ( Ayie, Nor, me, Omar, Luqman, Amit and Hafiz) went to Sekayu Waterfall at Kuala Berang, Hulu Terengganu. It has been a decade and half, we were there with our late parents. Thank to HIM for giving us another time to be there again.From left: Luqman, me, Amit, Nor, Omar, Ayie (Hafiz was taking pic)

Having time to go for a picnic is such a great gift for our family because it rarely happens in our diary. Yet, when we have it, we try to make it great, at least for our family members. At first, our initial plan was cancelled when our sale assistant had involved in an accident last few days resulting a fracture at her clavicle bone. So, we had no choice but to cancel it yesterday because there was nobody to be at shop and today my sister, Nor needs to attend her friend wedding invitation. However, my younger siblings kept persuading us to go somewhere while they are in school break. We took pity on them as they seemed to get sulked if no activities at all (actually, it was including me).

There were words came out from my mouth when talking to her a yesterday night.

"You know what, we are having the same routine for every school holidays. I know it is a golden time for us to seek extra income for family, however, we will miss a lot of values needed for strenghtening our family bond as we lose lots before. Why not we just spend a little time and I dont see it wrong to hold the shop for a while..We also need a little rest right.." a long say from me.

"ermm..then I need to you to share your phone credit to call my friend (adjusting their plan)..she replied.

I was really happy and so did my younger siblings."Alhamdulillah..Thanks Allah.."

We really enjoyed today. We grilled chicken for lunch and it tasted good even a little bit overcooked (*huhuhu..we left it too long as we were enjoying ourselves).

I do realize, people do need a rest and break after lots of tiredness and tension. And it would be meaningful when we can share with our loved people.

Here, I would like to suggest to all, do not hesitate to have rest and take a break beacuse with those you can really enjoy what you have,you can appreciate people around you and you can see the beautiful in your life. Then..you will be thankful to HIM for this colourful life.

Wednesday, June 10, 2009

'Shopkeeper' ,'Babysitter,'dan 'Homemaker'

No comments:
'Tajuk entry dalam bahasa Inggeris, tapi isinya lebih mudah diceritakan dalam bahasa kebangsaan ni.Huhu..*senyum

Sepanjang berada di kampung halaman ini, tak banyak perkara yang berubah. Maksud saya, rutin harian kami (Nor dan saya) ketika cuti di kampung.

Shopkeeper (Jurujual kat kedai kami)

Kebetulan, cuti kali ini bertembung dengan cuti sekolah pertangahan tahun. Cuti sekolah bermakna peluang untuk mendapat rezeki lebih untuk keluarga lebih besar, kerana pada musim ini ramai pengunjung memilih Terengganu sebagai lokasi percutian mereka. Tak kurang juga rombongan memenuhi undangan raja sehari. Berderet-deret undangan tapi tak mampu juga nak penuhi semua atas kekangan masa dan jaraknya. Maafkan kami ya.

Urmm.. Seawal 8.30 pagi, kami dah bergerak ke Pasar Besar Kedai Payang untuk buka kedai. 15 min perjalanan barulah sampai kat sana. Cuaca panas dan kering sekarang di Terengganu membuatkan keadaan di kedai agak kurang selesa bila ramai orang di dalamnya. Agaknya, dah sampai seru untuk dipasang air-cond di kedai tu.Huhu.I Allah..

Penat melayan pelanggan yang seribu macam kerenah masing-masing. Tapi waktu-waktu beginilah saya belajar mengimprovasikam communication skill saya. Harap-harapnya ada perubahan ke arah lebih baik..Di sini, boleh belajar banyak sabar, belajar senyum walaupun penat, dan belajar tentang manusia juga. Emm.. Pelajaran yang tidak diajar tapi diperolehi daripada perjalanan hidup.

Babysitter (Penjaga anak-anak saudara)

Huhuhu..Part ni memang tak boleh miss..Sekarang ni pun tengah senyum nak tulis pasal mereka ni..Esyah, Ara dan Amna..Tiga kecil molek ni dah membesar dengan pelbagai keletah. Mereka ini dah dapat 'mulut', maka banyaklah celoteh mereka ni, tak terlayan juga kadang-kadang. Dan yang paling best, yang paling bongsu dah pandai beremosi dan mengekpresi emosi..Wawawa..Ponat

Tengok pada wajah-wajah 'innocent' mereka tu buat hati rase cam sayu jep..
Tengok pada muka nakal mereka rase cam nak cubit-cubit pun ade..

Si bongsu tu da boleh panggil ''Effie' (name saya) dgn kerap dah..huhu..lega juga rase sebab dulu bukan main payah lagi nak sebut..hahaha =)
Letih juga sebenarnya jaga mereka ni..Nak layan kerenah lagi, time mandi, salin pampers, makan, tidur dan lain-lain.Tapi tu lah rutin bersama mereka..terimbau masa kami adik beradik 11 orang dulu..Macam mana lah arwah mak besarkan kami..And no doubt, she was the strongest women I've ever met..

Homemaker (ala-ala housewife *huhu*)

Kebiasaannya, pulang dari kedai di musim cuti ni memang tak menentu..kadang-kami singgah rumah Cikwan dulu untuk rehat,solat, main dengan nak saudara dan makan sebelum balik..Bila 'drive' balik, sampai je kat rumah, badan dah kepenatan..Biasanya , kami gagahkan juga untuk adik-adik kat rumah, masak apa yang ada.Kadang-kadang Ayie yang masak.Ada satu masa tu, kami tujuh beradik sibuk di dapur sediakan makan malam. Masing-masing buat keje masing-masing. Penat tapi rasa happy. Sebab tahu they are still in this family..

Tak banyak pun kerja rumah yang kami boleh buat, sekadar yang mampu.


Imbau balik masa yang lepas..

Ni semua kerja-kerja arwah mak dulu..

Malah dulu lagi susah..

Kepenatan yang kami rasa hari ni tak terbanding dengan apa yang arwah mak lalui dulu.

Penat badan..
Penat emosi..
Penat perasaan..

Penatnya arwah mak dulu..

Mak..tak terbalas jasamu oleh kami. tak terjangkau pengorbanan yang kau berikan..Semoga tempatmu di sisi DIA bersama golongan orang-orang yang beruntung. Semoga mak bahagia di sana..
Doa kasih penuh rindu untuk mak daripada anak perempuan mak paling nakal ni..

Tuesday, June 9, 2009

Cuti Semester Yang Terisi

2 comments:
Hari ini dah masuk hari ke 4 saya berada di Terengganu.

Balik ke rumah seperti biasa, dan kali ini pula kebetulan overlap dengan cuti sekolah. So, semua adik-adik berkumpul kat rumah..Tapi, seperti biasa lah, musim cuti sekolah ni 'port' biasa kami ialah PP2 Pasar Besar Kedai Payang. Kedai tinggalan arwah Ayah dan Mak. Kedai tu adalah hasil titik peluh mereka untuk kami..ALHAMDULILLAH, masih utuh seperti dulu.

emm.... perasaan rindu yang mengusik..Terlalu rindu pada Mak Ayah..Kadang-kadang terasa mereka masih di sini..

Setiap kali pulang ke rumah selepas seharian di kedai, penat sangat terasa, kalah kepenatan ketika 'posting'..Lama-kelamaan, saya sedar, penat itu bukan penat fizikal semata-mata, tapi lebih pada penat menanggung perasaan

Saban hari, dalam kereta ketika perjalanan pulang, saya dan kakak sering berkongsi cerita masing-masing, daripada perihal kawan-kawan, anak saudara, family , Mak Ayah hinggalah ke isu-isu masa depan. Macam-macam perasan wujud, gelak tawa, tangis hiba, semua ada..

Saya ada berkata, " Dulu aku rasa macam nak lari sangat dari keluarga ni..Sejak dari sekolah lagi..Tapi bila sekarang, aku rasa aku tak boleh lari, sebab aku adalah sebahagian dari ni.. Dan aku sekarang adalah kerana family ni..Sakit susah senang, aku belajar dari hidup dengan family ni."

Nor (kakak tua setahun daripada saya) "emm..aku pun macam tu..dulu, aku selalu rasa jauh, tapi sekarang terlalu dekat..kerana amanah-amanah Mak Ayah..Berat macam mana pun, kita kena teruskan"

Cuti kali ini akan sedaya upaya saya manfaatkan untuk keluarga dan orang lain..
Bak kata Aa Gym, dalam sebuah bukunya,"berbahagialah kamu dengan membahagiakan orang lain.."

Ahad ini saya harus pulang ke Kuantan.Uruskan kerja-kerja yang masih tertunggak dan yang akan datang juga. Beberapa hari lepas tu, saya akan berangkat ke KL untuk uruskan NANSA.

P/S: Rindu juga pada insan-insan yang berjasa dalam membangunkan jiwa ini. Doa sejahtera untuk arwah Mak Ayah, family dan sahabat-sahabat dunia akhirat.